Vastaava päätoimittaja kommentoi Helsingin Sanomien toimittajien syytteitä: ”Vaarantaa vapaan tiedon­välityksen Suomessa”

Kolme Helsingin Sanomien toimittajaa on asetettu syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä.

Kaius Niemi.

29.10.2021 12:25

Kaksi Helsingin Sanomien tutkivaa toimittajaa ja vt. esihenkilön asemassa ollut journalisti on asetettu syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä. Syytteisiin johtanut poliisitutkinta alkoi joulukuussa 2017 Helsingin Sanomissa julkaistusta jutusta, joka koski puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toimintaa.

Lue lisää: Kolmea Helsingin Sanomien työntekijää vastaan nostettu syyte Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskevasta uutisoinnista

– Uhka vankeudesta kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vaarantaa vapaan tiedonvälityksen Suomessa, kommentoi Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi tiedotteessa.

– Olemme hyvin pettyneitä ja huolissamme tilanteesta, jossa kolmea journalistiamme uhkaa vankeustuomio tiedonvälitystyönsä takia Suomen kaltaisessa maassa.

Niemen mukaan toimittajakolmikko ei ole paljastanut turvallisuussalaisuuksia. Kaikki HS:n julkaisemat tiedot löytyvät julkisista lähteistä, vastaava päätoimittaja vakuuttaa.

– Länsimaisessa avoimessa demokratiassa on kestämätöntä, että journalistinen työ pyritään tällä tavoin kriminalisoimaan. Seisomme täysimittaisesti toimittajiemme takana.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätökset kahden epäiltynä olleen Helsingin Sanomien työntekijän osalta.

Vastaava päätoimittaja Niemi ja toimituspäällikkö Esa Mäkinen saivat syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyttäjän mukaan Niemi ei tiennyt Viestikoekeskus-artikkelista ennen kuin se julkaistiin. Toimituspäällikkö Mäkisen tietoisuus artikkelista etukäteen jäi epäselväksi.

Helsingin Sanomien Viestikoekeskusta käsittelevässä jutussa kerrottiin salaisen keskuksen toiminnasta, ja lähteenä käytettiin salaiseksi leimattuja asiakirjoja.

Poliisin tutkittavana on ollut myös se, miten salassa pidettävää sotilastiedustelua koskevaa aineistoa ja tietoa on päätynyt Helsingin Sanomien toimittajien haltuun. Kyseinen tutkinta jatkuu yhä.

Poliisi on aiemmin kertonut tutkivansa mahdollista tietovuotoa nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen. KRP ei kommentoi esimerkiksi sitä, milloin rikoksen epäillään tapahtuneen.

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, ketä tietovuodosta epäillään. STT:n tietojen mukaan epäiltynä on ollut Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff.

PoliisiN esitutkinnan aloittamisen jälkeen yhden toimittajan kotiin tehtiin kotietsintä, ja pakkokeinojen laillisuutta käsiteltiin lopulta kahteen otteeseen korkeimmassa oikeudessa.

Esitutkinnan aikana poliisi totesi, että toimitus ei hankkinut tietoja lainvastaisilla keinoilla.

– Syyttäjän tiedotteen mukaan syyte liittyisi myös julkaisemattomien artikkeleiden valmisteluun. Tämä on täysin poikkeuksellista ja merkitsee käytännössä ennakkosensuuria, Niemi sanoo.

– Pidän tilannetta valitettavana. Sanoma tukee vahvasti oikeustoimien kohteena olevia toimittajiaan, kommentoi Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin. STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?