STM ja THL: Rokottamattomien epidemia vaikeutuu – 80 prosentin rokotekattavuus ei riitä

IS seurasi STM:n ja THL:n tilaisuutta hetki hetkeltä.

28.10.2021 7:56

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät torstaina kello 10 tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin koronavirus- ja rokotustilannetta.

Tilannekatsauksessa olivat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastaamassa oli johtaja Pasi Pohjola STM:stä.

Suomessa on annettu jo yli 8 miljoonaa rokoteannosta. Ykkösannoksia on annettu noin 4,2 miljoonaa. Toisia annoksia on annettu 3,8 miljoonaa ja kolmansia annoksia noin 89 000. Kontio sanoi, että ensimmäisiä annoksia on annettu viime viikkoina noin 5 000 enemmän kuin aikaisemmilla viikoilla. Vastaavasti kakkosannoksia on annettu vähemmän.

Helve kertoi, ettei epidemiatilanne Suomessa ole juuri muuttunut viime viikkoihin verrattuna.

– Pientä laskua tautitapausten määrässä on tullut. Positiivisten testien osuus on kuitenkin noussut.

Sairaalahoidossa on pääosin rokottamattomia. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on rokottamattomien epidemia: koko väestössä koronaviruksen ilmaantuvuus on 133, rokottamattomien osalta 374.

Helve totesi, ettei 80 prosentin rokotekattavuus riitä vaan on pyrittävä parempaan.

– Virushan ei sitä tiedä. Epidemiologista vaikutusta 80 prosentin saavuttamisella ei ole, Helve sanoi.

Kontion mukana kolmansia rokoteannoksia voidaan mahdollisesti jakaa laajemmin ensi vuonna. Tärkeintä on kuitenkin nyt, että ihmiset saavat ensimmäiset ja toiset annoksensa.

Tilaisuuden hetki hetkeltä -seuranta nähtävissä alla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?