OK, boomer – kuka on boomer ja mitä boomer tarkoittaa? Nuoret kertovat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuka on boomer ja mitä se tarkoittaa? Näin nuoret kertovat Marinin käyttämästä muoti­sanasta

Pääministeri Sanna Marin pyysi Instagram-julkaisussaan boomereita ottamaan coolimmin. Onko boomer suuria ikäluokkia parjaava sana?

25.10. 7:15

Pääministeri Sanna Marin (sd) julkaisi lauantaina Instagram-tarinoissaan kuvan, jossa oli Benjamin Peltosen kappaleen Boomeri kertosäkeen sanoja: ”Hei, boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin.”

Ilmeisesti Marinin päivitys oli kommentti uutisiin hänen virka-asunnollaan järjestetyistä juhlista ja tästä alkaneeseen somekuohuntaan.

Päivitys aloitti uuden somekohinan. Osa kommentoijista piti pääministerin julkaisua hauskana ja tuoreena tapana ravistella pääministeri-instituutiota. Toiset taas paheksuivat päivitystä, joka heidän mukaansa oli halventava suuria ikäluokkia ja vanhempia kansalaisia kohtaan.

Boomer lisättiin Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan vuonna 2020. Sananselitys kuuluu seuraavasti:

boomer (engl., < baby boomer) erityisesti sanonnassa ”OK, boomer”, jolla kuitataan nuoria ymmärtämättömien henkilöiden mielipiteet vanhentuneina.

Sana on peräisin englannin kielestä, ja sillä viitataan Yhdysvalloissa baby boomer -sukupolveen eli 1946–1964-syntyneisiin. Suomessa baby boomereiden vastine on suuret ikäluokat eli vuosina 1945–1950-syntyneet.

Boomer-termi on levinnyt Suomessakin yleiseen käyttöön. Nykyään termiä käytetään ikäluokkaan kuulumisen sijaan aiempaa laveammin kuvaamaan ihmisiä, joita termin käyttäjä pitää esimerkiksi aatteiltaan tai mielipiteiltään ajastaan jääneinä.

Boomer-sana otettiin poikkeuksellisesti mukaan myös uuteen versioon sananselityspeli Aliakseen. Yleensä peliin ei yleensä oteta mukaan suoria lainoja englannin kielestä, mutta boomerin kohdalla tehtiin poikkeus.

– Boomerin merkitys on mielenkiintoinen: aluksi nuoret viittasivat sillä yli 55-vuotiaisiin, joita he pitävät jollain tapaa rajoittuneina, vanhanaikaisina valittajina. Myöhemmin sana on alkanut tarkoittaa oikeastaan kaikkia kalkkiksia, vaikka kalkkis-sanaahan taas nykynuoriso ei käytä. Jos siis kuulet Ok, boomer -huudahduksen, sinua nimitetään vähän vanhaksi ja tyhmäksi, kirjoittaa Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Minna Pyhälahti Kotuksen blogissa.

ISTV kysyi nuorilta syyskuussa jo ennen tuoretta kohua, mistä he tunnistavat boomerin ja mitä boomer heidän mielestään tarkoittaa. Vastauksia näet myös oheiselta videolta.

Jenna, 20, vastasi tunnistavansa boomerin sosiaalisen median kautta.

– Ehkä ei aina maailman positiivisimmassa kuvassa, hän kertoo videolla.

– On tavallaan jäänyt jälkeen trendeistä, kuvailee puolestaan 19-vuotias Piia.

Piian ja Kertun, 18, vastausten mukaan boomerit saattavat kommentoida erityisesti revittyjä farkkuja, meikin määrää, lävistyksiä ja tatuointeja. Tai sitä, miksi koko ajan pitää olla puhelimella.

Markus, 19, ja Teemu, 18, sanovat boomeriuden tulevan ilmi kankeana suhtautumisena kaikkeen uuteen ja ennakkoluuloisuutena.

– Ja se tuodaan vahvasti esille, Markus sanoo.

Boomerius ei välttämättä ole sidoksissa henkilön ikään.

– 25-vuotias voi ihan hyvin olla jo ”boomeri”, kun taas 75-vuotias voi olla kaikkea muuta kuin boomeri, Teemu kertoo.

Korjattu juttua 26.10. kello 13.10: Jutussa oleva sitaatti, jossa kerrotaan boomerin merkityksen olevan mielenkiintoinen, on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Minna Pyhälahden kirjoittama sitaatti, ei Tactic Games Oy:n kääntäjä ja sisällöntuottaja Virpi Vuorijärvi sanoma, kuten jutussa alun perin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?