Uutissuomalainen: Ajokorttikokelaat yrittävät huijata teoriakokeessa – kaksi keinoa yli muiden

Teoriakokeissa on tullut ilmi pääasiassa kahdenlaisia vilppiyrityksiä.

Ajokortin saamiseen vaaditaan ajokokeen eli inssin lisäksi hyväksytty teoriakoe.

23.10.2021 12:39

Tänä vuonna 48 ajokorttikokelasta on yrittänyt huijata teoriakokeessa.

Viime vuonna vilppitapauksia kertyi peräti 87, ja nyt ilmiö halutaan saada kuriin lakimuutoksella. Jos lakiesitys hyväksytään, vilppiin syyllistyvä voidaan asettaa kuuden kuukauden mittaiseen kieltoon osallistua teoriakokeeseen, kertoo Uutissuomalainen.

Liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtajan Sini Wirénin mukaan teoriakokeissa on tullut ilmi pääasiassa kahdenlaisia vilppiyrityksiä. Joko osallistuja itse käyttää vilpillisiä keinoja tai sitten vierasta kieltä puhuva kokelas saa tulkiltaan asiatonta apua.

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman tiloissa tablettitietokoneella.

Traficomin erityisasiantuntija Marjo Immonen kertoo, että yleisin huijaustapa on puhelimen vieminen koetilaan, vaikka puhelimet pyydetään pois ennen teoriakoetta.

– Mukaan otetaan toinen puhelin, jota ei jätetä, Immonen kertoo.

Nykyään yhä useampi vilppiä yrittävä jää kiinni, sillä koetiloissa on kameravalvonta. Ensimmäiset valvontakamerat saatiin käyttöön tammikuussa 2020.

Hallituksen esitys uudeksi ajokorttilaiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Uudistetun lain on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2022.

Ajokorttilaki uudistuu jälleen – liikenneministeriössä pohditaan myös nuoren kuljettajan psykologiaa

Ajokorttilain muutoksilla pyritään vastaamaan erityisesti nuoria kuljettajia koskeviin huolenaiheisiin. Lakimuutoksen tavoitteena on siis erityisesti nuorten liikenneturvallisuuden edistäminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?