Keittolevy jäi päälle - tulipalosta 2,7 miljoonan euron vahingot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Iltapäivän kokkailulle murheellinen loppu: tulipalo aiheutti 2,7 miljoonan euron vahingot

Suurimmat vahingot kohdistuivat viisikerroksisen talon kattorakenteisiin.

Tulipalo käynnistyi yksin asuvan naisen asunnosta heinäkuisena sunnuntai-iltana. Naisen oma asunto tuhoutui täysin ja taloyhtiön 70 asunnosta 22 vaurioitui.

22.10. 18:35

Parin vuoden takaisesta kerrostalopalosta Lahden Liipolassa tuomittiin 66-vuotias nainen yleisvaaran tuottamuksesta sakkoihin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Päiväsakkojen määräksi tuli 40 ja maksettavaksi sakkosummaksi 800 euroa.

Naisen asunnosta alkanut tulipalo aiheutti isot palovahingot. Taloyhtiön 70 asunnosta 22 vaurioitui. Jutussa on 27 asianomistajaa. Talo on 90 metriä pitkä. Tulipalo käynnistyi yksin asuvan naisen asunnosta heinäkuisena sunnuntai-iltana.

Asuntopalo oli voimakas ja tuli levisi ylimmän kerroksen huoneistosta nopeasti kattorakenteisiin.

Suurimmat vahingot kohdistuivat viisikerroksisen talon kattorakenteisiin. Naisen asunto sijaitsee ylimmässä kerroksessa, josta palo levisi muutamassa minuutissa katolle. Vaikka palo saatiin melko nopeasti sammutettua, oli tuloksena miljoonavahingot.

Nainen oli esitutkintakertomuksensa mukaan ollut alkuillasta ravintolassa ja juonut kaksi isoa A-olutta. Kotiin mentyään nainen laittoi ruokaa, keitti kananmunia ja paistoi perunaa ja porkkanaa. Kokkaillessaan hän nautti kolme pientä A-olutta.

Päälle unohtunut keittolevy käynnisti tulipalon, jonka loppulasku nousi lähelle kolmea miljoonaa euroa.

Kun nainen oli syönyt iltaruokansa, hän alkoi katsoa televisiota ja nukahti olohuoneen sohvalle. Herätessään hän havahtui keittiöstä loimuaviin puolen metrin korkuisiin liekkeihin.

Hätäkeskus sai ensimmäisen hälytyksen kello 21.49. Palokunta oli paikalla kuudessa minuutissa. Lähes 50-vuotiaan talon kattoa oli ajan saatossa uusittu ja katossa oli useita kattohuopakerroksia, jotka paloivat voimakkaasti. Palon nopea leviäminen oli mahdollista, koska rakenteissa ei ollut palokatkoja.

Lieden levy oli jäänyt päälle. Nainen yritti tukahduttaa paloa, mutta palo sai uutta voimaa ja naisen oli lähdettävä asunnosta.

Viisikerroksien talon katto tuhoutui palossa pahoin ja aiheutti suurimman osan palovahingoista.

Nainen ei halunnut tulla kuulluksi, kun oikeus pari viikko sitten käsitteli jutun. Oluen nauttimista ainoastaan sivuttiin eikä syyttäjä väittänyt tragedian johtuneen siitä. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomiossakaan alkoholin osuus ei nouse esille. Tuomiossa tulee esille, että nainen vietti koti-iltaa raskaan työviikon päälle.

Nainen kiisti, että olisi jättänyt levyn päälle. Hän kuitenkin piti mahdollisena, että olisi vahingossa osunut katkaisijaan ja levy olisi mennyt päälle. Tutkinnassa liedestä ei löytynyt mitään vikaa.

Muuta mahdollisuutta ei ole kuin että nainen unohti hellansa levyn päälle. Naisen oma 120 neliön asunto tuhoutui täysin. Nainen kiisti olleensa huolimaton.

Myös naisen oma 120 neliön asunto tuhoutui täysin.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan tulipalo johtui naisen huolimattomuudesta, mutta vahinkojen määrään hän ei voinut vaikuttaa, millä oikeus viittaa siihen, että palo alkoi ylimmän kerroksen asunnosta, josta se levisi nopeasti katolle ja eteni vauhdilla.

Ratkaisun mukaan naisen menettelyn ei ollut tahallista eikä siihen liity huolimattomuuden lisäksi mitään muuta moitittavaa.

Jos oikeus olisi arvioinut naisen toimineen tahallisesti ja olleen törkeän huolimaton, niin hän joutuisi vastuuseen miljoonavahingoista.

Paloa koskevat yksityisoikeudelliset asiat ovat vielä ratkaisematta ja neuvottelut korvauksista ovat vielä kesken. Naisella on kotivakuutus.

Oikeuden perjantaina antama päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?