Tutkimuksessa kolmas rokote antoi lähes täyden suojan – asiantuntijat kertovat, miksi sekään ei vielä riitä pandemian päättymiseen

Suomessa odotetaan tuloksia Israelin kolmannesta kierroksesta.

Israelista on saatu lupaavia tuloksia koronarokotteen tehosteannoksesta, sanovat Hanna Nohynek ja Mika Rämet.

23.10.2021 7:00

Lääkevalmistaja Pfizer lupaa kolmannen koronarokotteen ottajille lähes täyttä suojaa tautia vastaan.

Lääkevalmistajan mukaan sen valmistaman koronarokotteen kolmannella annoksella on 95 prosentin suojaavuus laboratoriovarmistetulta koronainfektiolta.

Pfizerin rokotteella on piikitetty ylivoimainen enemmistö suomalaisista.

Suomalaiset asiantuntijat toppuuttelevat. Kolmas koronarokote tehostaa erinomaisesti aiemmin saatua suojaa, mutta kuinka pitkäkestoinen suoja on, ei vielä voida tietää.

Rokotteen suojatehon kestosta virustartuntaa sekä lievää ja vakavaa tautia vastaan tarvitaan lisää seurantatietoa.

– Aika näyttää, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo rokotteen tehosta.

Nohynek odottaa tuloksia Israelista, joka on ensimmäisenä ryhtynyt rokottamaan kansalaisensa Pfizerin rokotteen kolmansilla annoksilla. Israel ryhtyi heinäkuussa antamaan tehosteannoksia ja seuranta-aikaa on kulunut kolme kuukautta.

– He ovat julkaisseet ensimmäisiä tuloksia ja ne näyttivät oikein hyviltä, mutta miten rokotteen teho elää ajassa, siitä tarvitaan lisää seurantatietoa.

Lue lisää: Ensitiedot: Pfizerin ja Biontechin rokotteen kolmas annos antaa 95,6 prosentin suojan korona­virusta vastaan

Nohynek lisää, että rokotteen vaikutuksesta kerätään tietoa myös Suomesta yhdistämällä eri sairaaloiden potilaskäyntien hoitorekisterin, tartuntatautirekisterin ja rokotusrekisterin tietoja.

Suomalainen materiaali on Nohynekin mukaan tärkeää tutkittaessa rokotteiden tehoja, sillä meillä ensimmäiset kaksi annosta on annettu pidemmällä aikavälillä kuin monessa muussa maassa.

Tarvitaanko mahdollisesti vielä neljäs koronarokote riippuu Nohynekin mukaan siitä, miten pitkäkestoinen kolmannen rokoteannoksen vaikutus on ja myös siitä, mitä virukselle tapahtuu.

– Jos virus muuntautuu rakenteeltaan voimakkaasti sellaiseksi, että se väistää rokotteen suojan, silloin käy samalla tavalla kuin influenssalle, että tarvitaan ainakin joillekin tietyille ryhmille tehosteannoksia.

Tehosteita ei välttämättä Nohynekin mukaan enää tarvita, jos virus pysyy hyvin samanlaisena eivätkä sen rakenteessa tulevat muutokset vaikuta rokotesuojaan ja jos kolmas annos antaa pitkäkestoinen suojan.

Lääkevalmistaja Pfizer julkaisi tällä viikolla tiedot tutkimuksesta, jossa 10 000:lla yli 16-vuotiaalla selvitettiin kolmannen rokoteannoksen vaikutusta. Tutkittavat olivat saaneet kaksi rokoteannosta keskimäärin 11 kuukautta aiemmin.

Seurantatutkimuksissa heille annettiin joko keittosuolaa tai kolmas rokoteannos.

Kolmannen rokoteannoksen ottaneissa viidellä henkilöllä tuli oireinen koronatauti. Keittosuolaa saaneilla oli 109 tautitapausta.

– Kolmas annos on 95-prosenttisen tehokas. Kolmas koronarokote parantaa vielä tosi paljon jo aiempaa suojaa tautia vastaan, Rokotetutkimuskeskuksen Mika Rämet sanoo tuloksista.

Rokotteen kakkosannos suojaa Rämetin mukaan tehokkaasti koronan vakavaa tautimuotoa vastaan vähintään kuusi kuukautta, mutta koronan deltavariantti on saanut aikaan sen, että suoja lieväoireista limakalvoinfektiota vastaan heikkeni.

Deltavarianttia vastaan pitää ihmisessä muodostua aiempaa enemmän vasta-aineita, jotta oireiselta infektiolta vältytään. Suojateho vakavaa tautimuotoa vastaan säilyy paremmin, koska se nojaa elimistön muistisoluihin ja soluvälitteiseen puolustusvasteeseen.

Rämet sanoo, että aiemmin tiedettiin kolmannen rokoteannoksen nostavan vasta-aineita ja parantavan suojaa väestötasolla Israelista saatujen tulosten perusteella.

Nyt sama osoitettiin kontrolloidussa ja sokkoutetussa asetelmassa. Tulokset näyttävät kiistatta sen, että suoja on paljon parempi, jos saa kolmannen annoksen.

– Tehosteannos on tosi hieno asia olla takataskussa. Jos on tarvetta saada lisää suojaa, kolmannella annoksella sitä voidaan antaa, Mika Rämet sanoo.

Rämet sanoo, että yksilön kannalta kaikkein tärkein on ensimmäinen annos, koska se taittaa taudin pahimman terän. Kakkosannoksen merkitys on tullut deltavariantin mukaan vielä aiempaa tärkeämmäksi. Kolmannella pystytään parantamaan vielä huomattavasti suojaa ja sillä saadaan todennäköisesti myös pitkäaikainen suoja.

Koronarokote tekee mahdolliseksi normaalin elämän jatkumisen rokotetuilla ihmisillä, Rämet sanoo.

– Koronaa eivät kolmannetkaan annokset maailmasta hävitä. Meilläkään ei ole sellaista laaksoa tai kukkulaa, minne virus ei tulisi.

Koronarokote on ulospääsy taudista.

– Rokotteen ottamalla suojaa itsensä lisäksi lähimmäisiä ja takaa tehohoitopaikkojen riittävyyden niitä koronasta riippumattomista syistä tarvitseville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?