Tällainen on K9 Moukari: Suomi ostaa lisää 155 mm:n telatykkejä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi ostaa lisää 155 mm:n telatykkejä – tällainen on K9 Moukari

Suomi hankkii lisää panssarihaupitseja.

21.10. 20:38

Suomalaisen kenttätykistön ampumamenetelmät olivat aikaansa edellä jo jatkosodan lopulla. Nykyään tykistön on kyettävä entistä monipuolisempiin tehtäviin. Täytyy ampua entistä kauemmas ja entistä nopeammin.

Tähän tarpeeseen Maavoimille hankitaankin nyt lisää raskaita 155 mm:n panssari­haupitseja, joilla saavutetaan tykistölle parempaa liikkuvuutta, kantamaa ja suojaa. Panssarihaupitsien varusmieskoulutus laajenee vuoden 2022 aikana Karjalan prikaatiin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on hyväksynyt Puolustusvoimien hankintaesityksen kymmenen tela-alustaisen 155 mm:n panssarihaupitsin lisähankinnasta Etelä-Koreasta.

Hankinta on jatkoa vuonna 2017 valtioiden välisenä kauppana Korean tasavallan toimielimeltä KOTRA:lta toteutetulle 48 panssarihaupitsin hankinnalle, johon sisältyi haupitsien ja niiden tarvikkeiden ja varaosien lisähankintamahdollisuus.

Nyt hankittavien panssarihaupitsien ja niiden tarvikkeiden ja varaosien arvonlisäveroton hinta on 30 miljoonaa euroa ja se sisältyy puolustushallinnon suunniteltuun budjettikehykseen.

– Tämä lisähankinta on osa pitkäjänteistä työtä tykistön suorituskyvyn kehittämiseksi. Hankituista panssarihaupitseista on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin. Haupitsi soveltuu hyvin asevelvollisten koulutukseen ja käyttöön, tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma kertoo Maavoimien sivuilla.

Lue lisää: 12 kysymystä, joihin armeijan käynyt osaa vastata – testaa tietosi ja tee Inttivisa m/21

Lue lisää: Puolustus­­voimien perinteinen RK 62 jää kohta historiaan – korvaaja voi olla kevyempi

Raskaat panssarihaupitsit kuuluvat varusmiesten koulutukseen Panssariprikaatissa. Panssarihaupitsien koulutus aloitetaan varusmiehille vuoden 2022 aikana myös Karjalan prikaatissa.

– Karjalan prikaatissa on hyvät edellytykset koulutukselle hyvien harjoitus­mahdollisuuksien ja pitkän mekanisoitujen joukkojen kouluttamisen kokemuksen ansiosta. Koulutuksen laajentamisella toiseenkin joukko-osastoon turvataan uuden suorituskyvyn nopeaa käyttöönottoa ja kehitetään Maavoimien valmiutta, eversti Holma sanoo.

Varusmieskoulutus huipentuu kovapanosammuntoihin.

K9 Moukari

+ Mitat: Pituus 12 m, leveys 3,4 m, korkeus 2,73 m ja paino 47 tn

+ Miehistö: 5 henkilöä

+ Moottori: 1 000 hv

+ Toimintasäde: 480 km

+ Huippunopeus: 67 km/h

+ Pääase: 155 mm, kantama > 40 km

+ Tulinopeus: 3 laukausta / 15 s ja 8 laukausta / 60 s

+ Kykenee ampumaan kolme laukausta siten, että ne osuvat samaan maaliin samanaikaisesti.

+ Tulenaloituskyky: Ampumavalmis < 60 s pysähtymisestä.

Lähde: Maavoimat

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?