Vasabladet: Ulla-Maj Wideroosin sydänleikkaus piti siirtää juuri ennen leikkaussaliin menoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vasabladet: Koronapotilaat tuotiin teho-osastolle – Ulla-Maj Wideroosin sydänleikkaus piti siirtää juuri ennen leikkaussaliin menoa

Entinen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (r) lähetettiin pois leikkaussalista, jotta covid-19-tautia sairastavia potilaita voitiin ottaa teho-osastolle hoidettavaksi.

Ulla -Maj Wideroosin sydänleikkaus viivästyi noin vuorokaudella, kun rokottamattomat koronviruspotilaat tarvitsivat hoitoa teho-osastolla.

21.10. 17:32

Entinen kansanedustaja ja ministeri Ulla-Maj Wideroos (r) saapui tiistaina Närpiöstä Turun yliopistolliseen keskussairaalaan sydänleikkausta varten..

Aiheesta kertoo Vasabladet.

– Sydäntäni oli tutkittu kesäkuussa. Selvisi, että hiippaläppä vuotaa, hän kertoo lehdessä.

Keskiviikkona kaikki olikin jo valmiina leikkausta varten. Ulla-Maj Wideroos oli saanut jo esilääkityksen ja hänellä oli yllään leikkaussalipotilaan vaatetus leikkaussaliin menoa varten.

– Sitten tuli lääkäri joka kertoi, ettei leikkausta voidakaan tehdä, sillä tehohoito-osastolla hoidettiin kahta koronaviruspotilasta, Wideroos kertoo lehdessä.

Hänen leikkauksensa valmistelut pysäytettiin. Samoin kävi toiselle osastolla olleelle potilaalle. Heidän piti palata takaisin huoneisiinsa, tietämättä vielä tuolloin, milloin leikkaus voidaan tehdä.

Tilanne kääntyi vihdoin toiseksi. Torstaina kuultiin jo huojentavia uutisia.

– Tilanne on nyt onneksi parempi. Ulla-Maj leikattiin. Hän ei vielä jaksa itse puhua, puoliso Ben Wideroos kertoi torstaina Ilta-Sanomille puhelimessa.

Hän toivoo, että sama ei toistuisi muille potilaille. Hän vetoaa siksi vahvasti suomalaisiin.

– Menkää ottamaan koronarokotus, Ben Wideroos sanoo.

Ulla-Maj Wideroos ehti itse vedota samasta asiasta Vasabladetille heti leikkauksen peruunnuttua.

– Joskus olisi paras olla sanomatta, mitä ajattelee, mutta voin sanoa nyt, että menkää hyvät ihmiset herran tähden rokotukseen, hän sanoi lehdelle.

Hän oli erityisesti poissa tolaltaan sen vuoksi, että lääkärin mukaan teho-osastolla hoidettiin rokottamattomia covid-19-potilaita.

Ulla-Maj Wideroos toimi kansanedustajana 24.3.1995–21.4.2015. Hän toimi toisena valtiovarainministerinä Anneli Jäätteenmäen (kesk) ja Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisessä hallituksessa vuosina 2003–2007.

Hiippaläpän vuoto eli mitraalivuoto on Duodecim Terveyskirjaston mukaan yleisimpiä leikkaushoitoa vaativia läppävikoja. Vuodossa vasemman kammion supistuessa hiippaläppä ei sulkeudu, kuten pitäisi, vaan osa verestä ohjautuu taaksepäin vasempaan eteiseen sen lisäksi, että osa siitä menee oikeaan suuntaan eli eteenpäin aorttaan. Toimenpide tehdään nukutuksessa ja se voi kestää useita tunteja.

Sydänleikkauksessa hiippaläpän ympärille asetetaan tukirengas ja toisinaan katkenneita tukirihmoja korjataan. Joissakin tapauksissa tarvitaan mekaaninen keinoläppä.

Toisessa menetelmässä mitraalivuotoa vähentävä klipsi viedään katetrilla reisilaskimon kautta sydämen sisään, jossa klipsi ohjataan paikoilleen mitraaliläppään ultraäänitutkimusta ja röntgenläpivalaisua käyttäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?