Koronapassi sai monet nuoret ottamaan koronarokotuksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronapassi sai nuoret ryntäämään rokotuksiin

Husin tilastoissa näkyy, että selvin nousu rokotusinnokkuudessa tapahtui 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä.

21.10. 20:00

Koronapassi vaikuttaa lisänneen nuorten aikuisten rokotusintoa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) koronarokotus­ajanvaraustilastojen perusteella 2 451 henkilöä enemmän varasi rokoteajan viikolla 41 kuin viikolla 40, Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo.

Koronapassi tuli käyttöön viikolla 41, ja Ruotsalainen uskookin, että lisääntynyt rokotusinto johtuu nimenomaan koronapassin käyttöönotosta.

– Uskon, että tämä liittyy koronapassiin, ja se on äärettömän hyvä asia, että saadaan tavalla tai toisella ihmiset hankkimaan rokotukset, Ruotsalainen sanoo.

– Tilastosta vielä puuttuvat pop up ja walk in -rokotukset, joihin ei tarvita ajanvarausta. Se vielä lisää tätä määrää, koska uskon nuorten aikuisten käyvän enemmän tällaisissa rokotuspisteissä.

Lue lisää: Näin saat koronapassin ja käytät sitä – katso ohjeet vaihe vaiheelta

Koronapassin avulla muun muassa ravintolat leviämisalueilla, joilla on ravintolarajoituksia, saavat halutessaan pysyä normaalisti auki ilman aukiolo- tai asiakaspaikkarajoituksia.

Tilastoissa näkyy, että selvin nousu rokotusinnokkuudessa tapahtui 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Tässä ikäryhmässä liki 1 200 henkilöä enemmän varasi rokoteajan viikolla 41 kuin viikolla 40.

THL:n tilastojen perusteella myös ensimmäisen piikin ottaneiden määrä on noussut viikkojen 39 ja 41 välillä. Tilastoissa näkyy, että 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä esimerkiksi Husin alueella ensimmäisen koronarokotteen otti viikolla 39 kaikkiaan 1 189 ihmistä ja viikolla 41 kaikkiaan 1 545 ihmistä.

Samaa tarinaa kertovat valtakunnalliset tilastot.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että rokotusmäärien mukaan mukaan osa ihmisistä on herännyt koronapassiin hieman liian myöhässä.

– Esimerkiksi viikoilla 39 ja 40 ensimmäisen koronarokotteen otti (valtakunnallisesti) noin 18 000 ihmistä per viikko.

– Sen sijaan viikolla 41 ensimmäisen annoksen otti jo 23 000 ihmistä.

Lue lisää: Koronapassi tulee: 5 tärkeää kysymystä ja vastausta

Kontio kertoo 5 000 ihmisen kasvun kertovan melko selvästi, että rokottamattomat ihmiset ovat heränneet asioiden vaikeutumiseen ilman koronapassia.

– Esimerkiksi koulut alkoivat jo aiemmin syksyllä, niin kyllä tuo nousu viittaa suoraan koronapassiin.

Kontio kertoo, että täysi varmuus viikon 42 rokotemääristä saadaan ensi tiistaina, jolloin rokotetiedot päivittyvät. Tuolloin nähdään, mikä on rokoteinnokkuus koronapassin tultua jo tuoreeltaan käyttöön.

THL:n johtava asiantuntija Miia Kontio kertoo olleensa yllättynyt baarien ja ravintoloiden koronapassista saamasta negatiivisesta palautteesta.

Kontio muistuttaa, että rokote olisi syytä ottaa itseään varten eikä vain keinona päästä viettämään helpommin erinäisiä vapaa-ajan asioita.

– Vaikea koronatauti voi viedä nuoriakin sairaalaan. Vaikka se ei ole kovin todennäköistä, se voi silti tapahtua kenelle tahansa.

Rokottamattomien osuus on kuitenkin edelleen iso, ja Kontio myöntääkin, että tulevaisuus näyttää miten asiat tulevat asettumaan.

Kontio kertoo, että alle viikon käytössä ollut koronapassi on ymmärrettävästi jakanut mielipiteitä.

– Olen kyllä ikävällä tavalla yllättynyt siitä palautteesta, mitä esimerkiksi ravintolat sekä baarit ovat saaneet osakseen koronpassin käyttöön myötä rokottamattomien ihmisten osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?