Uhkaako Suomea seuraavaksi RS-virusepidemia? Ylilääkäri pitää merkittävänä huolenaiheena - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uhkaako Suomea seuraavaksi RS-viruspommi? Ylilääkäri: ”Merkittävä huolenaihe”

Suomessakin kannattaa varautua voimakkaaseen RS-virusepidemiaan, arvioi Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Ruotsin RS-virusepidemia on alkanut tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin.

21.10.2021 7:30

Ruotsissa riehuu nyt poikkeuksellisen voimakas ja tavallista aiemmin käynnistynyt RS-virusepidemia. Tartuntatautilääkärit kehottivat tällä viikolla Uppsalan alueen vanhempia pitämään pienet lapsensa kotona, ettei terveydenhuolto kuormittuisi.

– Ruotsin tilanne näyttää kyllä melko hurjalta. Jos RS-virus rantautuisi tänne samalla tavalla, olisi se kyllä merkittävä huolenaihe. RS-epidemia on jo nyt Ruotsissa korkeammalla tasolle kuin mitä on ollut esimerkiksi vuoden 2018–2019 epidemia, joka oli sekin aika raju, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.

Ruotsin kansanterveysviraston mukaan vuosittaisen RS-epidemian alku ajoittuu yleensä joulukuun lopulle. Tänä vuonna tapausten määrä lähti merkittävään nousuun jo syyskuun alussa.

Helsingin yliopiston virologian professorin Kalle Sakselan mukaan RS-virus voi olla vaarallinen erityisesti vastasyntyneille ja nuorille lapsille. Myös vanhukset voivat saada taudista vakavia oireita.

THL:n mukaan RS-virus aiheuttaa aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion. Sairastunut kärsii nuhasta, kurkkukivusta ja mahdollisesti lämpöilystä.

Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RS-virus voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin. Kaksi viimeksi mainittua voivat johtaa kohtalokkaisiin hengitysvaikeuksiin.

– Heikkokuntoisille ihmisille mikä hyvänsä hengitystieinfektio voi olla vaarallinen, mutta periaatteessa aikuisväestölle RS-virusinfektio ei ole ongelma. Vastustuskykyä on sillä tavoin, ettei se pääse niin leviämäänkään, mutta nuorilla lapsilla, jotka eivät ole aikaisemmin koskaan sairastaneet tautia, voi se olla vakava.

Lue lisää: RS-virusepidemia jyllää Ruotsissa

Ruotsin RS-virusepidemian aikainen ja voimakas käynnistyminen voi johtua koronarajoitusten aiheuttamasta tautikierron vähyydestä. Kun lähikontakteja on ollut vähemmän, ei immuniteettia ole päässyt syntymään.

RS-virusepidemian kaltaiset hengitystieinfektiot leviävät Broasin mukaan pohjoisella pallonpuoliskolla syksy- ja talvikuukausina, eivätkä tartuntaryppäät jää maakohtaisiksi. Epidemia kestää yleensä noin neljä kuukautta.

– Samanlainen ilmiö voi tulla Suomeenkin. Emme näe kuitenkaan vielä sairaaloissa kovin paljon kuormitusta, joten näyttäisi siltä, että olemme aika pitkälti perässä.

RS-virusta vastaan ei ole olemassa varsinaista rokotetta, joten hoitona käytetään passiivista vasta-aineterapiaa, Saksela kertoo.

– Se on vähän saman tyyppistä kuin millä Donald Trumpia hoidettiin koronataudissa, lääketehtaan tekemää vasta-ainetta.

Yhtäaikainen koronatartunta RS-viruksen kanssa voi sairastuttaa terveenkin ihmisen vakavasti.

– Sekä korona- että influenssarokotusten laajamittainen ottaminen vähentää kokonaisriskiä, Broas sanoo.

Voimakas RS-virusepidemia lisäisi Suomessakin sairaala- ja tehohoidon tarvetta, mikä kasvattaisi sairaanhoitopiirien hoitotaakkaa entisestään koronan lisäksi.

– Jos siihen vielä samanaikaisesti tulee ärhäkkä influenssakausi, tilanne voi aiheuttaa melkoistakin kuormitusta. Silloin voi tulla kapasiteettiongelmaa, Broas kertoo.

RS-virusepidemioiden voimakkuus vaihtelee. Esimerkiksi hankalampana vuonna 2018 tautitapauksia oli Broasin mukaan Suomessa noin 8 000, kun taas vuonna 2020 tapauksia diagnosoitiin maassa 5 913.

Tauti koskettaa erityisesti pieniä lapsia ja vanhuksia, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yli 52 prosenttia vuoden 2020 raportoiduista RS-virusinfektioista todettiin 0–4-vuotiailla. 21 prosenttia tartunnoista raportoitiin puolestaan yli 75-vuotiailla.

Tänä vuonna tapauksia on diagnosoitu Suomessa tähän mennessä reilut sata. Määrää ei voi verrata suoraan aiempiin vuosiin, koska koronarajoitukset ovat estäneet myös RS-virustaudin leviämistä. Lisäksi diagnostiikan resurssit ovat olleet pitkälti kiinni koronavirustartuntojen selvitystyössä.

Rajoitustoimien purkaminen vaikuttaa myös RS-viruksen esiintyvyyteen, ja tapausmäärät ovatkin olleet nousussa viimeisten kuukausien aikana.

– Nyt kun koronarajoitustoimia on purettu, mitä ilmeisemmin RS-virustapaukset lisääntyvät. Hienoista nousua on jo havaittavissa, Markku Broas sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?