Somaliasta Suomeen pakolaisena tullut Jama Jama ei ymmärrä Afrikan tähti -keskustelua: ”Ihan älytöntä”

Afrikan tähdestä nousi kohu, kun saksalainen vaihto-oppilas koki järkyttävänä ja rasistisena lautapelin teeman käsittelyn Helsingin yliopiston fuksiaisissa.

19.10.2021 15:28

Suomeen vuonna 1995 Somalian sisällissodan jaloista perheensä kanssa pakolaisena tullut Jama Jama kertoo ihmettelevänsä eilen virinnyttä rasismikeskustelu Afrikan tähti -lautapelin ympärillä.

– Ihan älytöntä, siinä ei ole mitään rasistista. Se on mahtava peli, joka päinvastoin lisää ymmärrystä toisesta kulttuurista ja maanosasta.

– Aika negatiivisesti saa katsoa maailmaa, jos haluaa nähdä siinä jotain rasistista, Jama hiljenee ja muistuttaa rosvojenkin olevan pelissä valkoihoisia.

Espoossa nuoruutensa viettänyt, mutta nyt useita vuosia Tampereella asunut Jama työskentelee koulunkäynninohjaajana yläkoulussa. Työ lasten parissa on myös tuonut hänen omien sanojensa mukaan ymmärrystä, kuinka hieno peli Afrikan tähti on.

– Olen monet kerrat pelannut lasten kanssa sitä. Oli ihana nähdä, kun lapset hymyilivät pelatessaan ja oppivat uutta.

– Olen joskus sanonutkin leikillä, että minä olen Afrikan tähti ja sillä tavalla halunnut murtaa huumorin keinoin tiettyjä rajoja, että ylipäätään uskalletaan vielä vitsailla asioista.

Lue lisää: Afrikan tähti -pelistä räjähti rasismikohu Helsingin yliopistolla – opiskelijajärjestö pyytää anteeksi

Tampereella yhden kauden vihreiden varavaltuutettuna toiminut 36-vuotias Jama myöntää rasismia kyllä olevan Suomessa tietyssä määrin, mutta kokee ettei oikeaan rasismiin puututa.

– Sen sijaan isoimmat otsikot tulee siitä, että joku valkoinen ihminen loukkaantuu tummaihoisen puolesta ja Twitterissä on soppa valmis.

– Nämä ihmiset, jotka suureen ääneen kertovat taistelevansa rasismia vastaan, unohtavat joko tarkoituksella tai tahattomasti kysyä usein meiltä asianosaisilta eli tummaihoisilta, että miten me koemme jonkun asian.

Jama toteaa tällaisen käytöksen olevan melko ylimielistä, vaikka myöntää heidän tarkoitusperien olevan varmasti kunniakkaita.

Jama Jama ja Patrik Laine kohtasivat viime kesänä toisensa hyväntekeväisyystapahtuman merkeissä.

– 1990-luvulla koin koulussa todellista rasismia. Tätä nykypäivän mielensä pahoittamista ei voi ainakaan minun mielestäni edes verrata siihen aikaan, kun kuuntelin n-alkuisia sanoja sekä apina-huutoja.

Jama Jaman mukaan tämän päivän tapahtumia ei voi verrata 1990-lukuun, sillä nykypäivän asiat ovat hänen näkökulmastaan melko hyvin.

– Voin maahanmuuttajana sanoa käsi sydämellä, että Suomessa ollaan menty valovuosia eteenpäin näissä asioissa.

Yksittäisen muutoksentekijän Jama mainitsee olevan yhteisvaluutta euroon siirtymisessä, jonka myötä Suomi ja suomalaiset ovat kansainvälistyneet.

Toki nykypäivästäkin löytyy silti selvästi rasistisia tilanteita.

– Jos oikeasti jotain selvää esimerkkiä rasismista pitäisi antaa, niin varmaan Suomen jalkapallomaajoukkuepelaaja Glen Kamaran saama kohtelu taannoin Tshekissä, niin se oli oikeasti rasistista.

Lue lisää: Kohu paisuu! Suomalaistähden kohtelusta Prahassa tuli diplomaattinen selkkaus – Tshekin ulkoministeriltä kovaa tekstiä

Skotlantilaisseura Glasgow Rangersia edustava Kamara joutui syyskuun lopussa Euroopan liigan vierasottelussa Sparta Prahaa vastaan buuausten kohteeksi. Asialla olivat lapset, sillä Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei päästänyt Spartan stadionille aikuiskatsojia elokuisen Monaco-ottelun rasismitapauksen vuoksi.

– Kamaran saama kohtelu on hyvä esimerkki rasismista, johon ei ole juurikaan puututtu ja siis juuri Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n tässä pitäisi toimia nähtyä paljon ryhdikkäämmin, Jama toteaa ystävänsä saamasta kohtelusta.

Jama kertoo olevansa liikuttunut nähdessään, kuinka hyvin viime maaottelutauolla Kamaraa kannustettiin Huuhkaja-fanien toimesta Olympiastadionilla Suomen kohdatessa Ukrainan.

Jaman mukaan nyt käytävä Afrikan tähti -keskustelu on osa laajempaa kokonaisuutta.

Myös kulttuurinen ominen saa Jaman kommentoimaan kipakasti.

– Pitäisikö minun pyytää anteeksi, että käyn saunassa ja omin suomalaisten kulttuuria, Jama naurahtaa ja viittaa Chisun braids-tyyliseen kampaukseen, josta laulaja pyysi anteeksi sitä, että on käyttänyt hiustyyliä, joka on peräisin afroamerikkalaisilta.

Lue lisää: Chisu tajusi tehneensä valtavan virheen Vain elämää -ohjelmassa – pahoittelee asiaa jo etukäteen

– Tuntuu, että hirveällä vimmalla hutkitaan asioita ihan mutu-tuntumalla ilman, että ollaan oikeasti asioihin perehdytty.

Jama muistuttaa, että myös pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien on tärkeää integroitua ja olla itse siinä aktiivisia.

– Erilaiset pelit, kuten urheilu ja ihan lautapelitkin ovat lapsille todella tärkeitä tapoja integroitua.

Jama Jaman ja hänen avovaimonsa Jennin kotona pelataan jatkossakin Afrikan tähteä.

Koulunkäynninohjaajan töiden lisäksi Jama valmentaa töiden ulkopuolella TPV:n 2007-syntyneiden joukkuetta.

Jama toivoo myös, että kun maahanmuuttajilta asioista kysytään, niin ei aina kysyttäisi samoilta ihmisiltä ja oleteta heidän määrittävän koko ryhmän mielipidettä.

Tampereen keskustan kupeessa Iidesrannassa asuva Jama kertoo aikovansa jatkossakin pelata Afrikan tähteä avovaimonsa, nelinkertaisen futsalin Suomen Mestarin ja maajoukkuepelaaja Jenni Häklin kanssa.

– Se on Jennin lempipeli, Jama naurahtaa.

– Ei tarvitse mitään nappuloita, rosvoja tai sääntöjä muuttaa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?