THL suosittelee 3. rokotusta kaikille 60 vuotta täyttäneille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL suosittelee 3. rokotusta kaikille 60 vuotta täyttäneille

STT:n tietojen mukaan THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille.

19.10. 12:38

Helsinki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Asiasta kertoi ensin STT.

Aiemmin THL suositteli tarjoamaan kolmatta koronarokotusta niille 12-vuotta täyttäneille, joiden elimistön oma immuunisuoja on taudin tai sen hoidon vuoksi alentunut sekä niille suomalaisille, jotka ovat saaneet rokotteet ensimmäisten joukossa lyhyemmällä annosvälillä.

Nyt THL suosittelee, että kunnat tarjoavat kolmannen koronarokoteannoksen 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.

Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

Kolmas annos parantaa THL:n mukaan lääketieteellisten riskiryhmien ja iäkkäiden suojaa vakavalta koronavirustaudilta

Uusimman tutkimustiedon mukaan koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen.

Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.

– Vaikka suurella osalla väestöstä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy oikein hyvänä ainakin kuusi kuukautta, niin lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin. Tämän lisäksi heillä on myös suurempi riski terveydellisen tilansa tai ikänsä puolesta sairastua vakavaan koronavirustautiin, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomessa kaikki kaksi kertaa rokotetut koronataudin vuoksi tehohoitoon joutuneet tai koronaan kuolleet ovat olleet yli 60-vuotiaita. Kolmas annos parantaa näiden ryhmien heikentynyttä suojaa sekä infektiolta että vakavalta koronavirustaudilta.

Alle 60-vuotiailla, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ei ole toistaiseksi kiirettä saada kolmatta koronarokoteannosta.

Hanna Nohynek sanoo, ettei tällä hetkellä ole välitöntä tarvetta koko väestön rokottamiseen kolmannella annoksella.

THL jatkaa tilanteen tarkastelua.

– Kaksi koronarokoteannosta 6–12 viikon annosvälillä antaa perusterveille alle 60-vuotiaille nykyisen tiedon valossa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Alle 60-vuotiaiden kohdalla kolmannen koronarokoteannoksen tarpeellisuutta ehditään tarkastella myöhemmin, kun on enemmän tietoja kahden annoksen suojan kestosta sekä kolmannen annoksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tässä ikäryhmässä.

Koronarokotteet riittävät THL:n mukaan hyviin kolmanteen kierrokseen.

Tänä vuonna Suomeen näyttää jäävän ensimmäisen ja toisen annoksen jälkeen noin 2,6 miljoonaa annosta kolmansiin rokotuksiin.

Lisäksi THL suosittelee, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan ja/tai sairastaneet koronataudin sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta, saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen. Toinen rokoteannos tarjottaisiin heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Lyhyemmällä, 3–4 viikon annosvälillä rokotteen saaneiden joukossa on muun muassa terveydenhuoltohenkilöstöä, iäkkäitä hoivakotien asukkaita ja heitä hoitavaa henkilökuntaa.

Lyhyemmällä annosvälillä rokotettuja on Suomessa arviolta 85 000.

THL suosittelee myös, että alle 30-vuotiaille miehille ei toistaiseksi tarjota kolmansia rokoteannoksia. Syynä on harvinainen riski sydänlihastulehdukseen. Alle 30-vuotiaille miehille suositellaan myös annettavaksi Suomessa käytettävistä rokotteista tällä hetkellä ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?