Koronaviruspotilaiden hoito on kuormittanut viime aikoina sairaaloita jopa siinä määrin, että monessa paikassa joudutaan siirtämään tehohoitoa vaativia leikkauksia. Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista koronapotilaista on rokottamattomia tai yhden rokotteen saaneita henkilöitä.
Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo otti asiaan kantaa Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.
Laajasalo muistuttaa, että rokotekampanjoissa oli jo 1800-luvulla keskeisinä perusteina yhteisen hyvän edistäminen isänmaallisessa hengessä ja viattomien suojelu. Hän näki samanlaista heikompien, kuten vanhusten ja sairaiden, suojelunhalua koronapandemian alussa. Nyt tilanne on muuttunut.
– Ajatus siitä, että rokottamattomien pitäisi maksaa oma hoitonsa, ei oikein sovi tähän kovin luterilaiseen ajatukseen, jossa kaikki saavat saman välttämättömän avun varoistansa riippumatta. Mutta pitäisikö meidän arvioida rokotteista kieltäytymistä nimenomaisesti toisten elämän kurjistamisen tai lyhentämisen näkökulmasta? Miksi yksilöllä pitäisi olla oikeus estää toisen ihmisen syöpähoidot tai leikkaustarve? hän pohtii.
Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalon mukaan koronarokotteen ottaminen on lähimmäisen suojelua.
Laajasalon mukaan ihmisen velvollisuus on ajatella lähimmäistä ensin, ja paras tapa suojella lähimmäistä on ottaa rokote.
– Rokottamaton ihminen toimii tieteenvastaisesti ja osoittaa ymmärtämättömyyttä. Mutta paljon vakavampaa on se, että rokotteesta kieltäytyvä ihminen toimii itsekkäästi, moraalittomasti eikä välitä toisten ihmisten kärsimyksestä tai kuolemasta. Rokottamaton ei tee päätöksiä omasta terveydestään, elämästään ja vapaudestaan, vaan kaikkien.
Lopuksi Laajasalo toteaa, että rokottamattomiin kohdennettuja rajoituksia tulisi tiukentaa.
Suomessa lauantaina käyttöön otettu koronapassi on aiheuttanut laajaa vastarintaa erityisesti rokottamattomien henkilöiden parissa. Koronapassia asiakkailtaan edellyttävät yrittäjät ovat kokeneet uhkaavaa käytöstä.
– Yksi mies sanoi, että hän tietää missä me asutaan ja tietää lapseni, vääksyläisen kyläkaupan omistaja kertoi Ilta-Sanomille maanantaina.
Kiihtyneet koronapassin vastustajat olivat myös rikkoneen kaupan oven.
Koronapassin vastustajat ovat verranneet sosiaalisessa mediassa sen käyttöönottoa muun muassa syrjintään ja natsi-Saksaan.