Teemu Keskisarjan kolumni: Neitokaisen ja nuorukaisen kohtaaminen Suomessa vuonna 2031

Ratkaisu sukupuolten selkkauksiin ja kestävyysvajeeseen on käden ulottuvilla, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Teemu Keskisarja.

19.10.2021 8:00

Käsi- ja huulidesin suihkausten jälkeen neitokainen ja nuorukainen sormeilevat älylaitteitaan sylitysten. Molemmat suorittavat vahvan tunnistautumisen Seksuaalisen Turvan ja Itsemääräämisen Ministeriön sivustossa. Tämä tilanne vaatii sovelluksen nimeltä Omat Oikeudet ja Hyvinvointi (OOH).

OOH hakee itse tiedot mielenterveydestä ja sukupuolikäyttäytymisen kurssien käymisestä. Sitten se kysyy osapuolilta aikeista, aloitteista ja jatkokosketusten vapaaehtoisuudesta. Neitokaiselle OOH on ennestään tuttu. Hän tsekkaa ruksit ja tuplavarmistaa selustansa. Hiituu-kohuissa on moni sisko menettänyt työnsä ja opiskelupaikkansa.

Nuorukainen on aiemmin yrittänyt vain laitonta kanssakäymistä. OOH:ssa tämä on eka kerta. Vuorovaikutuksen ja intiimihuomaavaisuuden kohdat tuntuvat haastavilta.

Jokin menee mönkään. Äppi herjaa vastauksien yhteensopimattomuudesta. ”Vittu”, nuorukainen sanoo. Samassa viereinen laite alkaa väristä. ”Rajaloukkaushälytys, suu suppuun, mä setvin tän”, kuiskaa neitokainen.

OOH tykyttää näyttöön varoitusta: ”Sanallinen häirintä”. Hetken mietittyään neitokainen kirjoittaa vapaatekstikenttään: ”En koe feminioletetun elimen mainitsemista aggressioksi.” Seksuaalisen Turvan ja Itsemääräämisen Ministeriön chatti-päivystys kuittaa varmenteet kohdalleen. Asia kunnossa.

Viimeinen lupaviesti tulee tietoturvaviranomaiselta. Neitokaisen ja nuorukaisen yksityisyyden suoja on koskematon.

He siirtyvät OOH:n keholliseen vaiheeseen. Sekin tallentuu partnerihistoriaan. Käyttäjäkokemus kestää diagnostiikan mediaanien mukaisena 1 h 32 min.

Aamulla he raukeina tarkastelevat passiensa päivityksiä. Niissä ei näy mitään merkillistä. OOH tosin suosittelee molemmille iän perusteella identiteetin varioimista.

Neitokaista kismittävät OOH-tilin saldon miinukset. ”Mun progressiolla 53,90 oli sikahinta viimeöisestä”, hän sanoo. Hiljaisuus on hetkisen painostava.

”Säästy meiltä sentään automaattisia autosatisfaktiomaksuja”, nuorukainen sanoo. ”Ja sä saat verot takaisin sitten aikanaan, jos…” Neitokainen keskeyttää vihoissaan: ”Luuleks sä mua jokski lisääntyjäks!”

Nuorukainen kirjautuu ulos sovelluksesta. ”Emmä sitä tarkottanu”, hän sanoo. ”Mut mun mielestä OOH toimi hyvin. Mieti mitä yhteiskunnalle ennen makso kaikki ihmiskaupat, traumat, ahdistelut ja sekoilut.”

Siitä nuorukainen ja neitokainen juttelevat yksimielisinä. Myös 1900-luvun luolaihmisten viettien vinksahdukset osoittautuvat turvalliseksi puheenaiheeksi. Päivällä kumpikaan ei silti osta OOH:n alennuskoodia, jolla kontakti kiinteytyisi.

Seksuaalisen Turvan ja Itsemääräämisen Ministeriö rekisteröi kohtaamisen sarakkeeseen ”vastuulliset tilapäissuhteet”. Niiden määrä on vuonna 2031 kasvussa, kuten myös sukupuolisektorin osuus bkt:sta ja verokertymästä.

Ministeri toteaa kehityksen positiiviseksi, mutta penää resursseja asennekasvatukseen ja digitalisaatioon, koska kyselytutkimuksen mukaan 58,4 % Suomen vanhuksista kärsii aseksuaalisesta häirinnästä.

Kirjoittaja on historioitsija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?