Koronastrategian hätäjarru on yhä kesken – epidemiatilanne pahentunut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona­strategian hätä­jarru on yhä kesken – epidemia­tilanne pahentunut

Hätäjarrumekanismi tuo koronan hallintaan samanlaiset keinot, jotka olivat koko maassa voimassa ennen höllennyksiä. Yksityiskohdat ovat kuitenkin auki.

Tapahtumat ovat päässeet taas vauhtiin ja ravintolatkin täysin auenneet koronapassin turvin. Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä jakaa alueellisten koronanyrkkien näkemyksen siitä, että koronatilanne on pahentunut.

18.10. 14:19

Koronassa on ryöpsähtänyt viides aalto ja sairaalat lähettävät hätähuutoa siitä, miten tehohoidon kapasiteetti lähentelee kipurajaa.

Syksyllä rajoituksia höllennettiin Suomessa ja viranomaiset puhuivat hätäjarrusta, johon voidaan tarvittaessa turvautua koronatilanteen pahentuessa.

Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä STM:stä kertoo, että hätäjarrun virkavalmistelu on parhaillaan käynnissä.

– Tavoitteena on saada se valmiiksi mahdollisimman pian. Tarkkaa ajankohtaa valmistumiselle tässä vaiheessa on kuitenkin hankala sanoa.

Pohjola jakaa alueellisten koronanyrkkien näkemyksen siitä, että koronatilanne on pahentunut ja sen seurauksena sairaala- ja tehohoidon kuormitus on kasvanut.

– Ensisijaista tässä tilanteessa olisi se, että rajoitustoimien tarpeellisuutta harkittaisiin nyt erityisesti niillä alueilla, joissa epidemiatilanne on hankala. Lisäksi rokotusten ottamista olisi syytä harkita kaikkien niiden osalta, jotka eivät sitä vielä ole ottaneet.

Hätäjarrumekanismi on yksi osa maan uutta hybridistrategiaa, jonka viranomaiset esittelivät syksyllä.

Hätäjarrun valmistelu aloitettiin Pohjolan mukaan hybridistrategian päivityksen yhteydessä sen periaatteiden osalta. Mittariston osalta valmistelua tehtiin, kun seurantamittaristoa uudistettiin.

Tapahtumia voidaan rajoittaa myös alueellisesti, jos koronatilanne niin vaatii. Turun kirjamessuilla oli paljon väkeä lokakuun alussa.

Lue lisää: Tämä tiedetään uudesta hätäjarrusta: näin tuoreessa korona­strategiassa varaudutaan tilanteen nopeaan huonontumiseen

Rajoitusten palauttaminen paikallisesti tai alueellisesti eivät johtaja Pohjolan mukaan vielä edellytä hätäjarrua.

– Hybridistrategian mukaisesti alueellisesti tai paikallisesti voidaan ja tuleekin ottaa rajoitustoimia ja muita epidemian leviämistä torjuvia keinoja käyttöön, mikäli paikallinen tilanne sitä vaatii.

Tartuntatautilain mukaisesti voidaan esimerkiksi rajoittaa ravintoloiden aukioloa ja yleisötilaisuuksia.

Lisäksi voidaan tehdä alueellisia terveystarkastuksia. Esimerkiksi Länsi-Suomessa on Lounais-Suomen AVI:n päätöksellä tehty kohdennettuja terveystarkastuksia työpaikoilla niissä leviävien tartuntaryppäiden kuriin saattamiseksi.

Mitä uutta konkreettista hätäjarru tuo, jos kerran rajoituksiin voidaan palata ilman jarruakin?

Pohjola vastaa, että yksi hybridistrategiassa mainittu tavoite hätäjarrumekanismille on laajempi valtakunnallinen ohjaus toimenpiteisiin.

–  Eli epidemian hallinnassa otettaisiin käyttöön niitä toimintaperiaatteita ja käytäntöjä, joita on ollut käytössä keväällä ja kesällä ennen hybridistrategian päivitystä. Lisäksi tietysti ravintolarajoitusten päätöksiä tehdään edelleen valtakunnallisesti valtioneuvoston toimesta.

Pohjola lisää, että hätäjarrun perusperiaatteeksi on kirjattu, että se on valtakunnallinen ja sitä tarvitaan tilanteessa, jossa paikalliset tai alueelliset toimet eivät riitä tilanteen hallintaan.

Viranomaiset seuraavat koronan leviämisessä mittareita, joita STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL käyttävät viikkoraporteissaan.

– Yhtä yksittäistä mittaria tai kriteeriä ei tule hätäjarrulle, vaan se edellyttää kokonaisarviota tilanteesta, jolloin sen käyttöönottoa on syytä ryhtyä harkitsemaan, johtaja Pasi Pohjola tarkentaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?