Korona uhkaa levitä ”kylätaskuissa”, joissa on ”kaukana kavala maailma”, THL:n pääjohtaja varoittaa

Markku Tervahauta huomauttaa Twitterissä, että koronalle syntyy hyvät leviämismahdollisuudet alueilla, joilla rokotekattavuus on matala.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on huolissaan pienten paikkakuntien rokotekattavuudesta. Kuva Kauhajoen keskustasta.

18.10.2021 11:24

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta varoittaa Twitterissä voimakkaasta vaihtelusta rokotekattavuudessa kaupunkien eri osien välillä. Hänen mukaansa erityisesti pienillä paikkakunnilla koronalla on hyvät mahdollisuudet levitä matalan rokotekattavuuden vuoksi.

– Viruksella on hyvät edellytykset levitä matalan kattavuuden "kylätaskuissa", joista "kaukana kavala maailma" - jota se EI ole, hän kirjoittaa ja kehottaa ihmisiä rokottautumaan.

Twiitissään hän jakoi taulukon, jossa verrataan Kauhajoen rokotekattavuutta ikäryhmittäin koko maan rokotekattavuuteen. Taulukosta selviää, että Kauhajoella joka ikäryhmässä rokotekattavuus on matalampi kuin koko maassa. Osassa ikäryhmistä kattavuus on jopa kymmeniä prosenttiyksikköjä matalampi.

Tervahauta jakoi päivityksessään myös Helsingin Sanomien maanantaisen jutun, jossa kauhajokelaiset kertovat muun muassa, miksi eivät ole ottaneet rokotetta. Jutun mukaan monet eivät pidä rokottautumista tärkeänä, koska Kauhajoella tartuntoja on ollut niin vähän.

HS:n mukaan Kauhajoen rokotekattavuus on koko maan huonoimpia.

Lue lisää: Syyslomat alkavat tilanteessa, jossa korona leviää erityisen tehokkaasti – asian­tuntija muistuttaa kahdesta tärkeimmästä riski­­tekijästä

Koko maassa rokotustahti on viime viikkoina hidastunut. Riittävän rokotekattavuuden saavuttamisen aikarajaa on jouduttu siirtämään toistuvasti. Viimeisin arvio, jonka mukaan 80 prosenttia yli 12-vuotiaista olisi saanut kaksi rokotetta lokakuun loppuun mennessä, saattaa olla liian optimistinen.

Euroopan tartuntatautikeskuksen ECDC:n mukaan Suomessa annettiin kesän huippuviikkoina reilusti yli 250 000 koronarokoteannosta viikossa. Viikkojen 37 ja 38 lukemat olivat 131 000 ja 123 000, viikolla 39 enää 100 000.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoi aiemmin lokakuussa Ilta-Sanomille, että suuri osa rokottamattomista saattaa pohtia, onko rokotteen ottamisesta hyötyä.

– Ajatellaan, ettei siitä ole mitään hyötyä minulle. Ja onhan se totta, että nuoren ihmisen todennäköisyys saada vakava tautimuoto on pieni. Mutta kun sitä ei voi koskaan etukäteen tietää, kenelle se vakava tauti tulee. Vakavan taudin syntymekanismista ei edelleenkään ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?