Koronapassilla juhlittiin aamuun asti – näin uudet aukioloajat näkyivät kaupungilla: ”Ehkä jopa vähentävät järjestyshäiriöitä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona­passilla juhlittiin aamuun asti – näin uudet aukiolo­ajat näkyivät kaupungilla: ”Ehkä jopa vähentävät järjestys­häiriöitä”

Häiriökäyttäytyminen saattaa vähentyä ravintoloiden pidentyneiden aukioloaikojen myötä, Helsingin ja Lounais-Suomen poliisista arvioidaan.

16.10. 10:51

Koronapassi otettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä käyttöön maakunnissa, joissa on yhä voimassa ravintolarajoituksia. Monissa baareissa ja yökerhoissa juhlittiin lauantaina pitkästä aikaa aamuun asti, muun muassa pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

  • Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten saat koronatodistuksen käyttöösi.

Helsingissä koronapassin käyttöönotto ei lisännyt järjestyshäiriöitä, vaan yö sujui tavallisen viikonloppuyön tapaan, komisario Marko Kääriäinen kertoo.

– On kyllä ollut kiireinen ilta ja aamuyö, mutta ei enää siinä neljän jälkeen ole ollut mitenkään poikkeuksellista. Päin vastoin silloin on ollut jo hiljaisempaa.

Helsingin lisäksi Uudellamaalla ravintolarajoituksia on voimassa Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Länsi-Uudenmaan poliisista illan ja yön kerrotaan sujuneen tavanomaisesti ilman mainittavia järjestyshäiriöitä.

Ihmiset nautiskelivat grilliruokaa perjantain myöhäisillassa Helsingin Elielinaukiolla.

Poliisista kerrotaan että koronapassiyö sujui normaaliin tapaan.

Myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan ravintoloissa otettiin koronapassit käyttöön keskiyöllä. Esimerkiksi Turussa ja Porissa juhlinta ei työllistänyt poliisia enempää kuin muinakaan viikonloppuina, komisario Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisista kertoo.

– En osaa sanoa, näkyikö aukioloaikojen piteneminen suoraan tehtävien määrässä, mutta kyllähän se näkyi poliisin toiminnassa, kun ihmiset olivat pidempään kaupungilla. Tehtävämäärä jakautui tasaisemmin.

Luotonen arvioi, että koronapassin käyttöönotolla voi olla poliisin kannalta positiivisia seurauksia. Hän kuitenkin huomauttaa, että yhden yön perusteella on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä pitkäaikaisemmista vaikutuksista.

– Poliisin näkökulmasta pidemmät aukioloajat ehkä jopa vähentävät järjestyshäiriöitä. Silloin, kun ihmiset tulivat kaikki kahdentoista aikaan yhtä aikaa ravintoloista ulos, ihmisiä oli enemmän kadulla. Nyt kun aukioloajat taas pitenivät, ihmiset tulevat tipoittain ravintoloista ulos.

Myös Kääriäinen uskoo, että aukioloaikojen pidentyminen voi ehkäistä häiriökäyttäytymistä.

– Jos ravintolat menevät kovin aikaisin kiinni, niin kaikki ovat sisällä siihen asti. Ehkä se vähän tasaa sitä, kun kaikki eivät kuitenkaan jaksa sinne neljään asti olla.

Ravintolarajoituksia on yhä voimassa Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Lauantaista lähtien ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin esittämistä vaihtoehtona rajoituksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?