Espoon koulu­kuvauksissa muhii iso riita – vitosen kuvat sisältävä paketti maksaakin 48 euroa

Espoon kaupunki syyttää valokuvayhtiötä harhaanjohtavasta markkinoinnista, Kuvaverkko kiistää toimineensa väärin.

Koulukuvaukset herättävät tällä hetkellä suuria tunteita Espoossa.

16.10.2021 7:45

Espoon koulu- ja päiväkotikuvauksissa muhii iso erimielisyys Espoon kaupungin ja yhden sopimusosapuolen, Kuvaverkko Oy:n välillä.

Kiista liittyy siihen, miten Espoon kilpailuttama kuvapaketti (kolmen kuvan paketti hintaan 4,95 euroa) on näkyvillä sopimusosapuolten verkkokaupoissa.

Lue lisää: HS: Koulukuvaus on vallaton miljoonabisnes – nyt Helsinki yrittää saada hinnat kuriin

Kilpailutettuun kuvapakettiin sisältyvät muotokuva tai tarrakuva-arkki, muotokuva-arkki sekä ryhmäkuva. Espoo on halunnut pitää paketin hinnan matalana, jotta siihen olisi varaa jokaisella.

Lue lisää: Luokkakaveri kadotettiin kuvasta, saappaat vaihtuivat – suomalaiset avautuvat hauskimmista koulukuvausmokista

Espoon kaupungin hankintakeskuksen johtajan Ari Erkinharjun mukaan sopimuksessa edellytetään, että 4,95 euron hintainen kilpailutettu paketti on sopimusosapuolten verkkokaupoissa selvästi näkyvillä ja sijoiteltuna vielä päällimmäiseksi.

Sopimuksessa valokuvausyhtiöillä oli oikeus myydä myös lisätuotteita, ja Kuvaverkko oli sijoittanut kilpailutetut tuotteet 48 euroa maksavan kuvapaketin sisälle.

Saadakseen pelkät kilpailutetut tuotteet asiakkaan oli huomattava verkkokaupassa poistaa 48 euron kuvapaketista kaikki ylimääräiset kuvat.

– Ei siinä ihan reilun pelin henkeä ollut, Erkinharju sanoo.

Muiden sopimusosapuolten toiminnassa ei ole Erkinharjun mukaan huomauttamista.

Ei siinä ihan reilun pelin henkeä ollut.

Espoon kaupunki alkoi selvittää asiaa, kun se alkoi saada vanhemmilta ihmettelevää palautetta, kun 4,95 euron hintaiseksi ilmoitettu kuvapaketti maksoikin 48 euroa.

Espoon kaupunki sanoo Kuvaverkon markkinointia harhaanjohtavaksi ja lähetti Espoon Wilman kautta huoltajille vielä ohjeistuksen tarkistaa koulu- ja päiväkotikuvapaketin hinta verkkokaupassa ennen maksamista.

Kuvaverkko on sittemmin lisännyt myös pelkät kilpailutetut tuotteet sisältävän kuvapaketin verkkokauppaansa Espoon kaupungin vaatimuksesta, mutta monille vahinko on ehtinyt jo tapahtua.

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa kuvaus on ollut pian kesälomien jälkeen ja kuvat jo maksettu ja lasten kotona. Kaikki eivät ole huomanneet tai ymmärtäneet poistaa ylimääräisiä kuvia tarjotusta paketista.

Nykykäytännön mukaan isot koulu- ja päiväkotikuvaukset pitää kilpailuttaa.

Kuvaverkon toimitusjohtaja Petri Karjalainen kiistää jyrkästi harhaanjohtavan markkinoinnin ja sanoo lähettäneensä Espoon kaupungille oikaisuvaatimuksen vanhemmille lähetettyyn viestiin.

– Emme ole rikkoneet sopimusta emmekä markkinoineet harhaanjohtavasti. Harhaanjohtavalla markkinoinnilla tarkoitetaan, että annetaan harhaanjohtavia tai totuudenvastaisia tietoja. Tässä tuotteet ovat olleet oikeat, hinnat oikeat ja asiakkaalla on ollut mahdollisuus poistaa ylimääräiset tuotteet paketista, Karjalainen sanoo.

Karjalainen sanoo, että toimialalla on jo vuosikymmenten perinne, että päiväkoti- ja koulukuvia myydään erilaisissa paketeissa.

Harkitsitteko, että olisitte tehneet tarjoustuotteista oman 4,95 euroa maksavan pakettinsa?

– Emme harkinneet. Tarjoushintaiset tuotteet ovat olleet selvästi esillä tarjotussa kuvapaketissa Espoon kaupungin kanssa sovitusti 1,65 euron kappalehintaan. Toki siellä on ollut muitakin tuotteita. Ymmärrän, että heitä harmittaa, jotka eivät ole huomanneet poistaa paketista muita kuvia ja ovat tilanneet kalliimmat tuotteet. Ehdottomasti suurin osa on kuitenkin asian huomannut, Karjalainen sanoo.

Tarjoushintaiset tuotteet ovat olleet selvästi esillä tarjotussa kuvapaketissa Espoon kaupungin kanssa sovitusti 1,65 euron kappalehintaan.

Karjalaisen mukaan päiväkoti- ja koulukuvauksissa suurinta tyytymättömyyttä herättävät tutkimusten mukaan juuri niiden hinta ja hinnan vaihtelu.

– Kun ihminen menee passikuva-automaattiin ja painaa itse nappia, 9,90 euron hintaa pidetään halpana eikä henkilö edes saa kuvia itselleen. Kun ammattivalokuvaaja tulee kalustonsa kanssa paikalle, ottaa useita otoksia ja valmistaa kuvat, 9,90 euroa maksavaa muotokuvaa pidetään lähes ryöstönä, Karjalainen vertaa.

Karjalainen sanoo vielä, että esimerkiksi 4,95 euron valokuvapaketti on selvästi alle omakustannushinnan.

– Se ei kata kuin murto-osan kuvauskuluista. Itse paperisen valokuvan osuus on vain noin viisi prosenttia kaikista kuluista. Henkilöstökulut ovat selvästi suurin erä, Karjalainen sanoo.

Espoon kaupunki kilpailutti koulu- ja päiväkotikuvaukset keväällä 2021. Hankinnassa valittiin 11 palveluntuottajaa, joista suurin toimija on Kuvaverkko.

Koulut tai päiväkodit eivät saa enää itsenäisesti päättää, mikä valokuvausyhtiö hoitaa valokuvauksen. Taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2019 antama päätös, että yli 500 000 euron arvoiset koulu- ja päiväkotikuvaukset pitää kilpailuttaa käyttöoikeussopimuksin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?