Syyte: Mies soitti uhrilleen ambulanssin, muttei kertonut tarkkaa osoitetta – kun apu löysi perille 15 tuntia myöhemmin, oli jo liian myöhäistä

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syytetty kertoi kolmelle vuorokaudelle ajoittuneesta veriteosta ja pahoinpitelystä puistattavia yksityiskohtia.

15.10.2021 17:46

Syyttäjä vaatii elinkautista tuomiota murhasta 33-vuotiaalle lahtelaismiehelle. Syytteen mukaan mies käytti useita teräaseita murhatessaan viime toukokuussa 21-vuotiaan naisystävänsä.

Veriteko oli erityisen raaka ja julma. Uhrissa oli 150–170 teräaseella tehtyä vammaa ja häneen oli kohdistunut satoja iskuja, joiden seurauksena hänen sisäelimiinsä oli tullut vammoja ja hänen kylkiluitansa oli murtunut.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syytetty kertoi kolmelle vuorokaudelle ajoittuneesta veriteosta ja pahoinpitelystä puistattavia yksityiskohtia. Hän halusi tulla kuulluksi jutussa.

Tapahtuneen jälkeen syytetty soitti hätäkeskukseen, muttei kertonut tarkkaa osoitetta.

Vasta kun syytetty teki toisen ilmoituksen hätäkeskukseen 15 tuntia myöhemmin, uhri löytyi kuolleena asunnosta. Syytetty kiisti, että hän halusi tappaa uhrinsa, mutta myönsi kuitenkin, että oli aiheuttanut tämän kuoleman.

Uhri ja syytetty olivat seurustelleet noin kolme ja puoli vuotta ja tunteneet toisensa 7–8 vuoden ajan. Parilla oli Lahdessa yhteinen asunto, mutta naisystävä asui ajoittain myös äitinsä luona.

Syytetty kertoi oikeudessa, että heidän seurustelunsa oli päättynyt tosiasiassa jo viime toukokuussa jatkuvien riitaisuuksien vuoksi.

Mies oli käyttänyt huumeita parikymppisestä lähtien. Hän oli viime vuosina jättänyt amfetamiinin käytön, koska se aiheutti psykooseja, jonka seurauksena hänestä tuli vainoharhainen.

Keväällä vuokraisäntä otti mieheen yhteyttä asunnon metelistä. Entinen naisystävä tuli auttamaan siivoamisessa, koska vuokraisäntä oli tulossa ja asunnossa oli hamppuviljelmäkin ja muuta sotkua.

Kun kämppä oli saatu siivottua, kävi pari amfetamiiniostoksilla. Pian alkoivat riidat.

Riidat johtivat nopeasti väkivaltaan. Syytetty kertoi epäilleensä, että entinen naisystävä oli vienyt yhdessä omistettua ja kasvatettua kannabista ja mahdollisesti myynytkin sitä.

Väkivaltaa jatkui kolmen päivän ajan ajoittain. Toisen päivän illalla nainen oli jo vakavasti loukkaantunut. Mies soitti hätäkeskukseen, muttei kertonut kuin katuosoitteen ja jätti asunnon numeron sekä nimensä kertomatta. Poliisit tutkivat koko talon ja ambulanssikin tuli paikalle. Oikeaa asuntoa ei löytynyt.

Ambulanssimiehistö oli tullut osoitteeseen kolmessa minuutissa. Uhrin äidin oikeudenkäyntiavustaja tivasi, miksi syytetty ei käynyt avaamassa ovia. Hän kertoi, ettei ollut halunnut, että ambulanssimiehistö tulee asuntoon, jossa on hamppukasvattamo.

Arviolta noin 15 tuntia myöhemmin hätäkeskus sai mieheltä uuden soiton, jolloin vainaja löytyi asunnosta.

Naisen puhelimesta oli tapahtumien aikaan lähetetty viestejä. Kuka ne oli lähettänyt, ei saatu varmuutta. Syytetty oli tosiasiassa kuitenkin tutkinut puhelinta, mutta kertoi vain katselleensa kuvia.

Oikeus kuuli todistajana syytetyn naapuriasunnossa asuvaa nelikymppistä naista. Hän tunsi sekä uhrin että syytetyn, koska heillä kaikilla oli koiraharrastus.

Naapuri oli uhrin viimeiseksi jääneenä yönä syytetyn kanssa tarinoinut mahdollisesti jopa reilun tunnin. Mies oli tullut hänen luokseen ja he olivat juoneet muutaman oluen.

Todistaja ei ollut huomannut mitään outoa naapurissaan, mutta kertoi itse viettäneensä tuolloin muutaman päivän ryyppyputkea. Päivällä hän oli huomannut talon pihassa poliisiauton.

Syyttäjä esitti todisteena tapahtumaan liittyen videon, jonka syytetty oli kuvannut asunnossaan noin vuorokausi ennen kuin poliisit ja ambulanssi tulivat toisen kerran osoitteeseen.

Video kestää kahdeksan minuuttia. Siltä kuuluu peloissaan olevan naisen tuskainen ääni ja voimakas hengitys. Kuvissa ei ole ketään, mutta videolla vilahtaa puukon terä, kynnyksellä oleva huumeruisku ja syytetty kuvaa minuuttikaupalla ovisilmästä käytävään ikään kuin odottaisi jotain.

Videolla kuuluu naisen melko voimaton puhe, josta on poimittavissa puukkoa koskeva maininta ja sanat ”kohta se tapahtuu.. mä en varmaan elä enää kauan…”

Syytetty sai myös syytteen törkeästä huumausainerikoksesta. Hän oli viljellyt asunnossaan huumausaineena käytettäväksi hamppua.

Asunnosta löytyi 847 grammaa marihuanaa, kaksi grammaa amfetamiinia ja 51 kasvamassa ollutta kannabiskasvia.

Käräjäoikeus jatkaa murhan käsittelyä ensi viikolla, koska yhtä todistajaa ei ollut saatu kuultavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?