Tytär lähetti äidilleen paha­enteisen viestin päivää ennen kuolemaansa – syyttäjä vaatii miehelle tuomiota murhasta

Murhasta syytetty mies syytti uhria valehtelusta.

Murhasta syytetty mies peitti kasvonsa Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa perjantaina.

15.10.2021 17:57

Ensihoidon yksikkö sai tehtävän Lahden Keijupuiston kaupunginosassa sijaitsevalle Tapparakadulle 27. toukokuuta. Asunnossa makasi eloton nainen.

Asunnossa ollut mies alkoi riehua, poliisit kutsuttiin paikalle. Mies avasi poliiseille kerrostaloasuntonsa oven, jonka jälkeen hän huusi ”menevänsä sanomaan viimeiset hyvästit".

Ne hyvästit menivät nuorelle, 21-vuotiaalle naiselle, jonka kanssa miehellä oli ollut riitaisa suhde. Mies otettiin kiinni. Tyttärestään huolissaan olleet vanhemmat olivat saapuneet kerrostaloasunnon pihamaalle ja kuulivat poliiseilta lohduttoman viestin: heidän tyttärensä oli kuollut.

Äiti oli jo tätä ennen soittanut hätäkeskukseen, jossa hän kysyi tyttärensä perään mutta ei saanut huoleensa vastausta. Vanhemmat olivat jo pitkän aikaa pelänneet tyttärensä puolesta.

Vanhemmat kertoivat poliisille, että mies olisi pahoinpidellyt heidän tytärtään aikaisemminkin. Isä yritti saada tytärtään pois suhteesta. Äiti sanoi tyttärelleen muutamaa päivää ennen veritekoa, ettei menisi enää miehen luokse, koska pelkäsi miehen satuttavan.

Päivää ennen kuolemaa äiti sai tyttäreltään pahaenteisen tekstiviestin.

– Sain häneltä illalla kreikaksi tekstiviestin, että ”älä laita mitään, (mies) lukee kaiken, se on tullut hulluksi”.

Syyttäjän mukaan mies käytti uhriin erityisen raakaa ja julmaa väkivaltaa, joka kesti peräti kolmen päivän ajan. Uhri oli elossa ja tajuissaan suurimman osan ajasta. Ympäri vartaloa naisesta löytyi 150–170 teräaseella tehtyä vammaa.

Vanhemmat ovat menetyksestä surun murtamia. Uhrin isä oli tullut Kreikasta Suomeen noin vuosi sitten ollakseen lähempänä tytärtään.

– Tämä mies tuhosi tällä teollaan elämämme. Tulin Suomeen ollakseni tyttäreni lähellä, mutta nyt näyttää siltä, että tulin tänne haudatakseni hänet, isä sanoi.

– Tämä juttu on tehnyt minut voimattomaksi. Tämä kipu ei ilmeisesti lähde koskaan.

– Tämä on hirvein asia mitä vanhemmalle voi käydä.

Äidin mukaan tytär oli ilmoittanut miehelle erohalustaan noin kuukautta ennen veritekoa. Murhasta syytetty mies kertoi poliisille lukuisista riidoista naisen kanssa. Riitaa oli muun muassa ikäerosta, jota heillä oli noin 12 vuotta.

Mies tunsi uhrin siitä lähtien, kun tämä oli 13–14-vuotias. Mies kertoi, että he alkoivat seurustella alkuvuodesta 2018, jolloin mies oli edellisen kerran päässyt pois vankilasta. He asuivat yhdessä ja erillään. Viimeiset hetket uhri asusteli kavereidensa, äitinsä ja miehen luona.

Mies kertoi väkivaltaisuuksien alkaneen sen jälkeen, kun vuokranantaja oli poistunut hänen asunnoltaan. Väittämänsä mukaan mies epäili naista valheista.

– Piti lyödä, että hän suostuu kertomaan totuuden, ja niin kai sitä hommaa sitten vaan jatkui, mies sanoi poliisille.

Kertomansa mukaan mies soitti itse hätäkeskukseen naisen pelastamiseksi. Toisen soiton aikana mies kertomansa mukaan tajusi naisen kuolleen.

Poliisi kysyi mieheltä, minkälainen tilanne oli kokonaisuudessaan uhrille.

– Kamala, aivan kamala, mies vastasi.

Kolmannella ja viimeisellä kuulustelukerralla mies ei vastannut enää poliisin esittämiin kysymyksiin. Mies ei halunnut katsoa esimerkiksi hänen kännykällään kuvattua videota, jossa henkilö pyysi apua. Kuolemaa edeltävänä päivänä kuvatulla videolla kuuluu esimerkiksi, että ”mä en enää pysy kauaa hengissä”.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja törkeästä huumausainerikoksesta. Miehen asunnolta löytyi vajaa kilo marihuanaa, kaksi grammaa amfetamiinia ja 51 kannabiskasvia.

Puolustuksen mukaan 33-vuotiaan miehen tarkoituksena ei ollut tappaa. Mies myönsi aiheuttaneensa naisen kuoleman mutta kiisti murhasyytteen. Asian käsittely alkoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?