STM huolestui: Yhä useampi koronapotilas tarvitsee nyt erikoissairaanhoitoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM huolestui: Yhä useampi koronapotilas tarvitsee nyt erikoissairaanhoitoa

Erikoissairaanhoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on noussut lähes viidenneksen.

14.10. 11:32

Viime viikon lopussa koronavirukseen liittyvän erikoissairaanhoidon piirissä oli yhteensä 124 potilasta, kun viikkoa aiemmin heitä oli 105, kertoi STM:n johtaja Pasi Pohjola torstaina STM:n ja THL:n koronatilannekatsauksessa. Määrä on noussut viikossa noin 18 prosenttia

Vuodeosastopotilaiden määrä oli noussut 72:sta 95:een ja tehohoitopotilaiden määrä laskenut 33:sta 29:ään. Molemmilla viikoilla tehohoitoon tuli 22 uutta potilasta. Viime viikolla päivittäiset potilasmäärät teho-osastoilla vaihtelivat 27:n ja 32:n potilaan välillä. Keskiviikkoaamuna tehohoitopotilaita oli 34.

– Normaalin vaihtelun ja viikoittaisten tilanteiden suhteen on selkeästi menty enemmänkin ylöspäin nyt viimeiset viikot, Pohjola sanoi.

Pohjola muistuttaa, että sairaalahoidon tarve näkyy aina pienellä viiveellä sen jälkeen kun tapausmäärät ovat lähteneet nousuun. Pohjolan mukaan nyt seurataan, miten sairaalahoidon kasvu tulee näkymään tehohoidon tarpeessa.

Sairaalahoidossa olevista valtaosa on rokottamattomia. Vakavan taudin riski kasvaa voimakkaasti, mitä vanhempiin ikäluokkiin mennään. Nouseva käyrä näkyy jo 20–29-vuotiaiden ikäluokasta eteenpäin. Rokottamattoman riski sairastua vakavasti on THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan 15–20 kertainen rokotettuihin verrattuna.

Sairaalakuormitus on samalla tasolla kuin maaliskuussa, jolloin rokotuskattavuus oli vielä alhainen.

Tapausmäärät ovat pysyneet viime viikolla edellisviikkoon verrattuna samalla tasolla. Viime viikolla kirjattiin 3 889 uutta tautitapausta. Ilmaantuvuusluku on 140 / 100 000 henkilöä 14 vuorokauden aikana. Mika Salmisen mukaan vielä ei pystytä arvioimaan, mihin suuntaan tartuntamäärät kehittyvät.

Salminen kertoi tilannekatsauksessa, että koronaviruksen määrä jätevedessä on laskenut useimmilla näytteenottopaikkakunnilla. Jätevesiseuranta on uusi tapa seurata koronaviruksen levinneisyyttä.

– On pientä toivoa, että tilanne olisi ehkä rauhoittumassa. On kuitenkin ennenaikaista sanoa, onko tämä pitkän ajan trendi, Salminen sanoi.

Salminen totesi, että uusia tartunta-aaltoja voi tulla ja mennä erityisesti talviaikaan. Hänen mukaansa jokainen suomalainen kohtaa viruksen ennemmin tai myöhemmin. Virus ei ole katoamassa mihinkään.

– Jos olet aikuinen, etkä ole saanut rokotetta, sairastut ihan varmasti ennemmin tai myöhemmin. Mitä enemmän sinulla on ikää, sitä todennäköisemmin sairastut vakavasti, Salminen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?