Näin saat koronapassin ja käytät sitä – katso ohjeet vaihe vaiheelta

Koronapassi otetaan Suomessa käyttöön jo lauantaina.

13.10.2021 18:30 | Päivitetty 15.10.2021 17:08

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton, ja uuden lain on määrä astua voimaan lauantaista alkaen. Passia voidaan vaatia 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. Sen avulla rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat luopua rajoitusten noudattamisesta.

Koronapassi on käytännössä EU:n koronatodistus. Se löytyy Omakanta-palvelusta ”koronatodistus”-välilehden takaa.

Löydät sen, kun menet selaimella osoitteeseen kanta.fi, ja kirjaudut sisään esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen valitse tietokoneessa vasemman reunan valikosta kohta koronatodistus. Puhelimessa paina vasemman yläkulman kolmea viivaa löytääksesi linkin koronatodistukseen. Tämä linkki todistukseen on myös Omakannan etusivulla.

Linkkiä klikkaamalla pääsee lataamaan pdf-muodossa olevan koronatodistuksen, jossa esimerkiksi rokotetuille näkyy, montako rokoteannosta on saanut, mitä rokotetta ja milloin.

Lue lisää: Näin saat EU-korona­rokotus­todistuksen puhelimeesi

Omakannan nimissä on tehtailtu myös huijauksia, joilla pyritään kalastelemaan pankkitunnuksia. Keskusrikospoliisin mukaan väärennetyt huijaussivustot saattavat näkyä hakukoneen tuloksissa oikeaa Omakanta-sivustoa ylempänä. Poliisi kehottaa varovaisuuteen kirjauduttaessa pankkitunnuksilla sähköiseen palveluun.

KRP:n kyberrikosten torjuntakeskus ohjeistaa ihmisiä olemaan kirjautumatta sähköisiin palveluihin saatujen linkkien tai hakukoneiden hakutulosten kautta.

Lue lisää: KRP varoittaa ovelasta Omakanta-huijauksesta – toimi näin suojautuaksesi

Palveluiden oikeat osoitteet kannattaa lisätä selaimen suosikkeihin, ja ilmiöstä on hyvä muistuttaa myös läheisiä. Oikea Omakannan osoite on kanta.fi.

Todistuksen voi avata esimerkiksi älypuhelimen verkkoselaimeen, sen voi tallentaa, tai siitä voi ottaa kuvakaappauksen. Omakantaan kirjautuminen vaatii sähköisen tunnistautumisen verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen.

Jos henkilöllä ei ole käytössään sähköistä tunnistautumista tai laitetta, jolla hän pääsisi Omakantaan, voi koronapassin hakea tulostettuna oman kunnan terveydenhuollosta. Tässä tapauksessa käytännöt vaihtelevat kunnittain. Esimerkiksi Helsingissä passin voi hakea koronarokotuspisteiltä ilman ajanvarausta.

Mitä koronapassin saaminen edellyttää?

  • Henkilöllä on oltava täysi kahden annoksen rokotussarja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatestitulos tai todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista.

  • Kotona itsekseen tehtävä koronatesti ei riitä todistukseen, vaan koronapassiin tarvitaan terveydenhuollossa tehty testi, joka merkitään Omakantaan.

  • Testi pitää maksaa itse, ellei ole 16–17-vuotias tai kuulu siihen pieneen osaan väestöä, joka ei terveydellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan saaman selvityksen mukaan alle yksi prosentti rokottamattomuudesta johtuu lääketieteellisistä syistä.

  • Ne, jotka ovat sairastaneet koronataudin yli puoli vuotta sitten ja saaneet yhden annoksen koronarokotetta, joutuvat koronapassin saadakseen menemään testiin, joka kustannetaan itse.

  • Passiin kelpaavat vain ne koronarokotteet, jotka on Suomessa hyväksytty, eli Modernan, AstraZenecan, Johnson&Johnsonin ja Pfizer-BionTechin rokotteet. Jos on ottanut esimerkiksi venäläisen Sputnik V -rokotesarjan, sillä ei saa koronapassia.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen toivoo, että kunnat ohjeistavat asukkaitaan käytännöistä, jotta asia saadaan hoidettua mahdollisimman sujuvasti.

– Valtaosalla toki on mahdollisuus saada passi suoraan Omakannasta, Ruuhonen sanoo.

KoronaPassia edellyttävä taho tarkastaa passin tarkoitukseen tehdyllä mobiili­sovelluksella, joka tulee sovelluskauppoihin vapaasti ladattavaksi perjantaina, jos lakiesitys menee eduskunnassa läpi.

Passin QR-koodi luetaan sovelluksella, ja ruudulle ilmestyy joko ”hyväksytty”- tai ”hylätty” -ilmoitus. Hyväksytyssä ilmoituksessa ruudulle tulee henkilön nimi vihreän värin kanssa, hylätyssä punainen väri ilman henkilön nimeä. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja.

Jos passin tarkastajalle herää epäilys, että sisään pyrkivä henkilö käyttää esimerkiksi toisen henkilön koronapassia, on tarkastajalla oikeus tarkastaa asiakkaan henkilöllisyys. Ruuhonen suosittelee pitämään henkilöllisyystodistuksen varmuuden vuoksi mukana koronapassia käytettäessä.

– Laissa ei lähdetä siitä, että jokaisen henkilöllisyys olisi pakko tarkastaa. Tässä tulee käyttää harkintaa, miltä tilanne näyttää. Vastaavastihan esimerkiksi jokaisen ikää ei tarkasteta ravintolaan tultaessa, vaan vain niiltä, joiden osalta tarkastusta pidetään perusteltuna, Ruuhonen sanoo.

Tältä näyttää koronapassin lukusovellus tarkastuksen jälkeen.

Passi voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisö­tilaisuuksissa, kuntosaleilla, uimahalleissa, kylpylöissä, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa, jos rajoituksia on voimassa.

On passin esittäjän vastuulla osoittaa, että häneltä löytyy koronapassi. Mikäli puhelimesta loppuu akku tai henkilö ei jostain muusta syystä pääse käsiksi passiin, on hänen sisäänpääsynsä evättävä. Tällaisen tilanteen voi välttää tulostamalla passin itselleen myös paperisena varmuuden vuoksi.

Koronapassia tarvitaan vain silloin, jos alueella on koronarajoituksia voimassa. Tällä hetkellä rajoituksia on pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Voimassa olevat rajoitukset koskevat ainoastaan ravintoloita.

Muilla alueilla, joilla rajoituksia ei tällä hetkellä ole, ei tarvita myöskään koronapassia. Mikäli rajoituksia myöhemmin tulee, tapahtumat, tilat ja ravintolat voivat pysyä normaalisti auki koronapassin avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?