Kommentti: Koronapassi avaa ovet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Näin koronapassi toimi Riiassa – näky ravintolan terassilla ihmetytti

Latviassa rokotetut pääsevät sisään ravintoloihin ja kahviloihin, rokottamattomat syövät terassilla, Ilta-Sanomien toimittaja Heidi Vaalisto kertoo havainnoistaan.

13.10. 19:49

Kävin syyskuun lopussa viikonloppureissulla Riiassa Latviassa. Samalla tuli koettua, miten hienosti koronapassi käytännössä toimii ja miten passin ansiosta pääsee turvallisesti ruokailemaan ja majoittumaan.

Koronapassi on käytännössä Omakannasta tulostettu tai skannattu todistus kahdesta saadusta koronarokotuksesta.

Latviassa kun koronapassia vilautti, pääsi hotelliin, ravintolaan ja kahvilaan.

Tarjoilija luki laitteellaan koronapassin QR-koodin. Joissakin paikoissa hän halusi vielä erikseen nähdä, että koronapassin henkilötiedot täsmäävät passin tietojen kanssa.

Hotelli oli pieni Riian keskustassa sijaitseva perhehotelli. Jo varausta tehtäessä hotelli viestitti, että se vaatii kaikilta vierailta täyttä rokotussuojaa.

Vastaanotto oli illalla saavuttaessa kiinni, mutta sisään pääsi hotellin antaman koodin avulla. Huoneen avaimet odottivat vastaanoton tiskillä.

Suomalaiselle oli aamulla aamiaishuoneessa pienoinen kulttuurishokki se, että tarjoilija liikkui ilman maskia. Hän kiiruhti kertomaan tulokkaalle, että hän on täysin rokotettu.

Aamiaisen jälkeen oli tilaisuus rekisteröityä hotelliasukkaaksi. Korona-ajan uutuus oli, että normaalien kirjautumisrituaalien lisäksi piti näyttää koronatodistusta.

Latviassa ihmisillä on puhelimessa koronapassin QR-koodi.

Kaupungilla ihmetystä herätti aluksi se, että koleasta syysilmasta huolimatta aika moni ruokaili ravintolan terassilla. He istuivat ulkona viltit hartioilla.

Pian selvisi, että ravintolat ja kahvilat vaativat sisääntulijoilta koronatodistusta. Sisätiloihin ei päässyt syömään eikä juomaan, jos ei voinut esittää rokotustodistusta.

Tavallisissa kaupoissa, junissa, busseissa ja museoissa koronapassia ei kysytty.

Kotiin palattua on ihmetyttänyt suomalaisten keskustelu koronapassista. Passi teilataan sanomalla, että se syrjii, karsinoi kansalaisia ja rajoittaa ihmisten liikkumista.

Latviassa sai kokea, miten koronapassi lisää liikkumisvapautta ja antaa turvallisuuden tunnetta. Latviassa korona on taas ryöpsähtänyt ja tilastojen mukaan vasta puolet väestä on saanut tuplarokotuksen.

Asiakkaiden on osoitettava todistus koronarokotuksesta, jos he haluavat päästä sisään liikkeeseen.

Oli turvallista majoittua hotellissa ja käydä ulkona syömässä, kun samoissa tiloissa viihtyvät ihmiset oli rokotettu koronaa vastaan.

Loppuunmyydyssä lentokoneessa oli helpottunut olo, kun tiesi, että kaikilta koneeseen tulijoilta oli vaadittu koronapassia tai testitodistusta.

On totta, että korona jakaa ihmiset kahteen kastiin: rokotettuihin ja rokottamattomiin. On kuitenkin jokaisen vapaa valinta, kumpaan ryhmään haluaa kuulua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?