”Jos minulle jotain tapahtuu, tiedätte kyllä syyllisen” – 5 katoamismysteeriä, jotka odottavat yhä ratkaisua - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Jos minulle jotain tapahtuu, tiedätte kyllä syyllisen” – 5 katoamis­mysteeriä, jotka odottavat yhä ratkaisua

Satoja ihmisiä rekisteröidään kadonneiksi vuosittain. Heistä valtaosa löytyy, mutta joidenkin kohtalo jää kalvamaan mieltä jopa ikuisiksi ajoiksi.

Ratkaisemattomia katoamistapauksia on viime vuosikymmenien ajoilta lukuisia.

13.10. 18:30

Sisä-Suomen poliisi kertoi maanantaina löytäneensä miehen, joka oli ollut kateissa 13 vuotta. Nyt 65-vuotias mies ilmaantui Keuruulla ihmisten ilmoille poliisin luonnehdinnan mukaan hyvävointisena. Poliisi kuvaili tapausta hyvin harvinaiseksi.

Lue lisää: 65-vuotias mies oli kateissa 13 vuotta – Poliisi: Näin kadonnut tavoitettiin

Valtakunnalliseen rekisteriin tulee vuosittain 500–800 ilmoitusta kadonneesta henkilöstä, joista noin 97 prosenttia löytyy. Ratkaisemattomia katoamistapauksia on silti lukuisia.

Lukuisat suomalaiset ovat vuosien varrella kadonneet kuin tuhka tuuleen. Tunnetuimpia tapauksia ovat esimerkiksi Raisa Räisäsen, 16, Piia Ristikankareen, 15, ja Riina Mäkisen, 19, mysteerit, joita on käsitelty mediassa laajalti vuosien varrella.

Perheenäiti palasi töistä kotiin, eikä kukaan enää nähnyt häntä

Hilkka Laitinen harkitsi avioeroa ja pelkäsi, että hänen miehensä saattaisi satuttaa häntä.

Nastolalainen perheenäiti Hilkka Laitinen, 49, lähti 19. heinäkuuta 1972 töistä, ei kukaan perheen ulkopuolinen enää nähnyt häntä. Hänen miehensä Urho Laitisen uskotaan olevan viimeinen henkilö, joka on nähnyt Hilkan elossa.

Hilkan ja Urhon avioliitto oli alkanut rakoilla paria vuotta aiemmin, sillä Hilkka oli saanut tietää miehensä uskottomuudesta. Hilkan kerrotaan harkinneen avioeroa, mutta ei halunnut tehdä sitä teini-ikäisen kuopuksensa vuoksi. Tuohon aikaan avioeroon liittyi vielä voimakas stigma, ja eroperheiden lapsia usein kiusattiin.

Hilkan tyttäret olivat läheisiä äitinsä kanssa ja huolestuivat jo samana iltana, kun äidistä ei ollut kuulunut mitään. Katoamisiltana kotona puhelimeen vastannut Urho kertoi, ettei Hilkka ollut kotona. Seuraavana päivänä tyttäret pakottivat isänsä tekemään ilmoituksen poliisille. Urho itse olisi halunnut odottaa muutaman päivän.

Linjan toisesta päästä oli kuulunut epämääräistä jytinää, jalkojen töminää ja lasien kilinää useiden minuuttien ajan.

Urho tiesi vaimonsa harkinneen eroa. Kun Hilkka oli riidan yhteydessä nostanut esille avioeron, Urho oli todennut Hilkan lähtevän siinä tapauksessa talosta laudoissa ja hän itse raudoissa. Poliisille hän vakuutti, ettei tarkoittanut uhkausta tosissaan.

Hilkka oli kertonut ystävilleen miehensä uhkailleen häntä myös aiemmin. Hän oli vihjannut, että Urho saattaisi tehdä hänelle jotain.

– Jos minulle jotain tapahtuu, en ole itselleni mitään tehnyt, vaan tiedätte kyllä syyllisen, Hilkan kerrotaan sanoneen.

Poliisi kuulusteli Urhoa useita kertoja, ja hän oli myös pidätettynä vaimonsa surmaamisesta epäiltynä. Poliisi teki useita etsintöjä perheen pihalla. Muun muassa pian Hilkan katoamisen jälkeen levitetty asfaltti revittiin auki ja jätevesikaivo tutkittiin.

Hilkan täti sai omituisen puhelinsoiton katoamispäivänä. Linjan toisesta päästä oli kuulunut epämääräistä jytinää, jalkojen töminää ja lasien kilinää useiden minuuttien ajan. Hän ajatteli puhelimen olevan epäkunnossa, totuus puhelun taustalla jäi mysteeriksi. Laitisten naapuri näki Urhon ajelemassa autollaan katoamista seuranneena yönä, mutta Urho kiisti asian.

Hilkan nuorin tytär on kertonut, että hän oli siskojensa kanssa tehnyt erikoisia havaintoja vanhempiensa kotona pian katoamisen jälkeen. Mankelointi oli jäänyt kesken, ja talosta oli löytynyt verijälkiä sekä verinen päiväpeitto, johon heidän isänsä kertoi kissan synnyttäneen. Näistä ei ole merkintöjä esitutkintapöytäkirjassa. Tyttären mukaan poliisi ei ottanut heitä vakavasti, ja tutkinta aloitettiin vasta 14 päivää katoamisen jälkeen.

Lokakuussa 1983, 11 vuotta katoamisensa jälkeen Hilkka Laitinen julistettiin kuolleeksi. Urho Laitinen kuoli vuonna 1985 Norjassa, jonne hän oli muuttanut rakastajattarensa kanssa Hilkan katoamisen jälkeen. Todisteita Urhon osallisuudesta Hilkan katoamiseen ei koskaan löydetty.

17-vuotias liftari lähti yövuorosta kotiin ja katosi jäljettömiin

Merja Vaara oli ahkera liftari. Siitä, nousiko hän kohtalokkaaseen kyytiin katoamisaamunaan, ei ole mitään tietoa.

Heinäkuussa 1980 Merja Vaara, 17, lähti kotiin yövuorostaan vartiointiliikkeestä Rovaniemeltä. Hänen oli tarkoitus mennä äitinsä luo Jaatilan kylään, joka sijaitsee Nelostien varrella noin 40 kilometriä Rovaniemeltä Kemin suuntaan. Äiti oli pedannut nuorimmalle tyttärelleen vuoteen valmiiksi, mutta Merja ei koskaan kallistanut siihen päätään.

Merja kulki työmatkansa usein liftaten, vaikka tuohon aikaan liftaamisen vaaroista puhuttiin jo yleisesti. Alueella päivittäin liikkuville Merja oli tuttu näky tienposkessa. Hänestä tehtiin varmistamattomia havaintoja myös katoamisaamuna. Valtatien varrella aamulenkillä ollut mies näki, kun nuori liftarityttö nousi rekan kyytiin. Hän uskoo, että kyseessä saattoi olla juuri Merja.

Viimeinen varma havainto Merjasta on lyhyt puhelinkeskustelu, jonka hän kävi samassa työpaikassa työskennelleen miehen vaimon kanssa katoamisaamuna puoli kuudelta. Merja soitti tälle sovitusti herätyspuhelun.

Merja julistettiin kuolleeksi 19 vuotta katoamisensa jälkeen toukokuussa 1999. Poliisi kuulusteli Merjan läheisiä ja ystäviä useita kertoja, mutta läpimurtoa ei syntynyt. Poliisi ei usko, että Merja katosi omasta tahdostaan, mutta itsemurhan mahdollisuutta ei ole pystytty sulkemaan pois.

Tutkinta nytkähti eteenpäin 27 vuotta katoamisen jälkeen

Ilpo Härmäläinen katosi keskellä päivää Turun keskustassa.

Nuori juristi Ilpo Härmäläinen, 33, lähti elokuussa 1994 kotoaan Turun keskustasta katsomaan asuntoa ja katosi jäljettömiin. Silminnäkijän mukaan Härmäläinen käveli kadulla pitkään hermostuneen oloisena, kunnes lähti lopulta kohti keskustaa. Sitten hän nousi auton kyytiin. Poliisin käsitys on, että Härmäläisen elämä päättyi pian tuon jälkeen.

Härmäläistä etsittiin sekä Suomesta ja ulkomailta. Keväällä 1995 poliisi pidätti kaksi Härmäläisen liiketuttavaa, mutta heidät vapautettiin jo parin päivän päästä näytön puutteen vuoksi.

Tapaus jäi ratkaisematta, mutta 27 vuotta myöhemmin tänä kesänä poliisi avasi tutkinnan uudelleen uusien vihjeiden myötä. 31. elokuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi nykyisin 67-vuotiaan miehen, Härmäläisen entisen liiketuttavan, todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Mies on kiistänyt syyllisyytensä. Härmäläistä ei ole löytynyt, mutta poliisi on asian suhteen toiveikas.

Lue lisää: Kadonnut Ilpo Härmäläinen ja hänen murhaajakseen epäilty mies olivat liiketuttavia

Katoaminen huomattiin vasta 14 vuotta myöhemmin

Vesa Frantsilan kotona odotti 15 vuoden postit vuonna 2016, kun katoaminen paljastui.

Erakoksi luonnehditun 57-vuotiaan Vesa Frantsilan katoamispaikaksi on ilmoitettu Pori ja katoamispäiväksi 6. heinäkuuta 2001. Poliisin mukaan hänet on viimeksi tuolloin nähty varmasti.

Kyseisen vuoden syyskuussa Frantsila oli mennyt Varsovassa Suomen suurlähetystöön ja kertonut, että häneltä on ryöstetty passi, rahat ja matkalippu. Puolaan hän oli matkustanut Kreetalta, jossa hänet oli nähty aiemmin elokuussa.

Frantsila olisi saanut suurlähetystä apua, mutta tämä ei halunnut ottaa apua vastaan. Miehen katoamisesta on ilmoitettu ulkomaalaisille poliiseille ja kansainväliselle rikospoliisijärjestölle.

Katoaminen huomattiin vasta maaliskuussa 2016, kun kun Frantsilan asunnon taloyhtiössä nuohottiin ilmanvaihtokanavia. Isännöitsijä oli mennyt lukkosepän avustamana Frantsilan asuntoon ja löytänyt postiluukun takaa yli 15 vuoden postit.

Yöllisen reissun syy ja suunta jäi arvoitukseksi

Norjan rajalta kadonneen Antti Hanhivaaran auto löytyi romutettuna ja puhelin paikantui 100 kilometrin päähän.

Ivalolainen 21-vuotias Antti Hanhivaara katosi jäljettömiin Inarin Angelissa lokakuussa 2006. Hanhivaara lähti perjantai-iltana kaverinsa kanssa ajamaan Karigasniemelle. Yöllä matka jatkui kolmen nuoren kanssa mökille Angeliin, Norjan rajan tuntumaan. Hanhivaaran viimeisistä hetkistä liikkuu ristiriitaisia tietoja: nuorten mukaan hän oli lähtenyt yksin ajamaan Angelin kylälle. Kyläläiset kertoivat nähneensä tämän kävelevän kylältä kohti erämaata.

Erikoista kyllä nuorukaisen kännykkää käytettiin vielä katoamispäivän iltana Ivalossa sadan kilometrin päässä Angelista. Myöhemmin nuoren miehen auto löytyi romutettuna metsätieltä. Renkaat olivat riekaleina ja tankissa oli vain kolme litraa bensiiniä.

Lähteet: Tiina Saari & Maiju Majamaa: Ei jälkeäkään (Into Kustannus 2020), IS-arkisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?