Poliisi: Tasavallan presidentti, ministerit ja virkamiehet siirrettiin eilen Valtioneuvoston linnasta turvaan Elokapinan tieltä

52 Elokapinan mielenosoittajaa otettiin eilen kiinni.

52 Elokapinan mielenosoittajaa otettiin eilen kiinni heidän linnoittauduttuaan Valtioneuvoston linnan edustalle.

9.10.2021 17:45 | Päivitetty 9.10.2021 18:16

Poliisi tiedottaa, että Valtioneuvoston linnan turvallisuushenkilökunta ohjasi eilen rakennuksessa olevat henkilöt ulos rakennuksesta vaihtoehtoisten reittien kautta turvallisuustilanteen heikentymisen takia.

52 Elokapinan mielenosoittajaa otettiin eilen kiinni heidän linnoittauduttuaan Valtioneuvoston linnan edustalle.

Turvaan siirrettiin tiedotteen mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ministerit ja muut virkamiehet, poliisi tiedottaa.

Noin kello 11 Elokapinan mielenosoittajia kokoontui Valtioneuvoston linnan portaille osoittamaan mieltään.

Myös Ritarikadulle kerääntyi toinen joukko mielenosoittajia.

Poliisin mukaan Elokapina ei ilmoittanut mielenosoituksesta etukäteen poliisille, joten poliisilla tai rakennuksen henkilökunnalla ei ollut mahdollisuutta neuvotella mielenosoittajien kanssa mielenosoituksen paikasta.

Poliisi kertoo mielenosoittajien estäneen molemmilta sisäänkäynneiltä kulun rakennukseen.

Osa mielenosoittajista kiinnittyi toisiinsa putkien avulla. Osa liimasi kätensä rakennuksen ikkunaan, ja osa kiinnittyi lukkojen avulla rakennuksen ovien kahvoihin siten, että poliisin piti irrottaa yksi oven kahvoista.

Ritarikadun puoleisen sisäänkäynnin puolelle mielenosoittajat rakensivat metallisen telineen, jossa roikkui henkilöitä.

Metalliteline esti liikennettä kulkemasta.

– Näillä toimilla mielenosoittajat kontrolloivat liikkumista Valtioneuvoston linnasta ulos tai sisälle ja vaikuttivat siten kokouksen kulkuun, poliisi tiedottaa.

Poliisi kertoo tilanteessa arvioidun turvallisuuden heikentyneen. Tämän vuoksi valtionjohtoa siirrettiin turvaan.

Turvallisuustilanteen arviointiin vaikutti poliisin mukaan myös se, ”että mielenosoittajat olivat aiemmin mielenosoituksen yhteydessä kohdistaneet väkivaltaa kansanedustajaa kohtaan Eduskuntatalon edustalla”.

Kyseinen kansanedustaja on Sebastian Tynkkynen (ps), jota tönittiin Elokapinan mielenosoituksessa viime viikolla.

– Vaikka osa mielenosoittajista kertoi tavoittelevansa rakentavaa toimintaa, neuvottelut mielenosoittajien ja poliisin välillä eivät ole onnistuneet, poliisi toteaa.

Poliisi kertoo ”kokeneensa”, että sovituista asioista ei ole pidetty kiinni ja mielenosoittajat eivät noudattaneet turvallisuusviranomaisten määräyksiä.

– Poliisi ei voikaan uhka-arviota tehdessään nojata vain väitteisiin, poliisi toteaa.

Poliisi käski mielenosoittajia siirtymään pois rakennuksen rappusilta, mutta käskyä ei noudatettu.

Tämän jälkeen poliisi teki päätöksen irrottaa mielenosoittajat toisistaan ja ottaa heidät pakkokeinolain perusteella kiinni epäiltynä rikoksista.

Alustavat rikosnimikkeet ovat kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan ja törkeä julkisrauhan rikkominen. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Mielenosoituksessa otettiin yhteensä 52 henkilöä kiinni. Neljä heistä oli alaikäisiä, joten heitä ei pidetty kiinni sen pidempään.

Loput 48 on pidetty kiinni, sillä on ollut syytä epäillä, että he jatkaisivat rikollista toimintaa. Samalla poliisi on suorittanut esitutkintaan liittyviä toimenpiteitä.

Lauantaina 9.10. mielenosoittajia on päästetty pois sitä mukaan, kun heitä on saatu kuulusteltua. Tavoitteena on saada kaikki mielenosoittajat vapautettua kuluvan illan aikana.

Poliisi jatkaa tutkintaa ja tapahtumien kulkua selvitetään, minkä jälkeen asia etenee syyteharkintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?