Näin paljon rokottamattomien suomalaisten sairaanhoito maksaa – Hus teki teoreettisen laskelman

Husissa laadittu teoreettinen laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö tulee ennemmin tai myöhemmin saamaan koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon.

HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi kertoo, että Suomessa 64 000 henkilöä tulee vielä tarvitsemaan koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana.

6.10.2021 11:17

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä eli Husissa on tehty teoreettinen laskelma rokottamattomien henkilöiden koronavirustaudin hoidon kustannuksista erikoissairaanhoidossa Suomessa tulevina vuosina.

Husissa laadittu teoreettinen laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö tulee ennemmin tai myöhemmin saamaan koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon.

Hus kertoo tiedotteessaan, että riski päätyä sairaalahoitoon vaihtelee ikäryhmittäin. Esimerkiksi alle 20-vuotiaiden tartunnan saaneiden riski päätyä sairaalahoitoon on arvioitu 0,5 prosentiksi, mutta yli 70-vuotiailla riski on jo 30 prosenttia.

Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus HUSissa on ollut 16 338 euroa.

– Arvioimme, että rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa. Nyt kannattaa siis ottaa koronarokotus, Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kertoo tiedotteesta lisää lukujen karusta taustasta.

– Laskelman mukaan nykyisillä rokotuskattavuuksilla Suomessa lähes 64 000 henkilöä tulee vielä tarvitsemaan koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana. Toki tämä rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke, hän sanoo.

Husissa tehdyissä laskemissa ei ole mukana lyhyistä sairaslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta tai muiden sairauksien hoitoviiveistä aiheutuvia kustannuksia.

– Vaikka kustannukset eivät toteutuisikaan noin suurina, joka tapauksessa niin sanotun jäännöstaudin kustannukset ovat valtavat ja ne ovat jostain muusta pois, ellei terveydenhuollon resursseja lisätä, Mäkijärvi sanoo

Hänen mukaansa erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella.

– Mikäli koronaviruspotilaat jäävät tuleviksi vuosiksi pysyvästi kuormittamaan terveydenhuoltoa, tehohoidon kapasiteetin lisääminen on välttämätöntä, jotta muutkin kuin koronaviruspotilaat saadaan hoidetuksi. Tämä on hidasta ja kallista, mutta tämä työ täytyy käynnistää nyt, jotta emme jää nykyiseen tilanteeseen, jossa muiden potilaiden hoidon sujuvuutta ei voida taata, hän kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?