Emeritusprofessori lyttää Apotti-potilas­tieto­järjestelmän KL:ssä: ”Moni on jopa jättänyt tai jättämässä työpaikan”

Helsingin yliopiston emeritusprofessori Jorma Paavosen mukaan Husin hallinto kehottaisi lääkäreitä välttämään negatiivisten kommenttien antamista Apotista.

Apotti oli aemmin tänä vuonna myös tietoturvakohun keskellä.

– Hoitovelasta ja potilasjonoista ei pidä syyttää koronapandemiaa, kesälomia tai henkilökuntapulaa, kuten Husin johto toistuvasti väittää. Sairaanhoidon massiiviset ongelmat, esimerkiksi jonotilanne, pannaan toki mielellään koronapandemian syyksi, vaikka todellinen syy onkin Apotti. Apotin takia moni on jopa jättänyt tai jättämässä työpaikan, kritisoi Helsingin yliopiston emeritusprofessori Jorma Paavonen Kauppalehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Apotti on Uudenmaan ja erityisesti pääkaupunkiseudun kuntien sekä Husin yhteinen tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä, joka syntyi vuonna 2015. Paavosen mukaan Apottia olisi pitänyt testata paremmin ennen ison ja kalliin hankintapäätöksen tekemistä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on Apotti-järjestelmän myötä käytössään asiakas- ja potilastiedot lain sallimissa rajoissa reaaliaikaisesti palvelu- ja hoitopaikasta riippumatta.

Paavosen mukaan Apotti on käyttäjien mielestä vaikea, sekava, monimutkainen ja potilasturvallisuuden vinkkelistä jopa vaarallinen järjestelmä, mikä hidastaa potilastyötä merkittävästi.

– Näyttääkin jo nyt ilmeiseltä, että Apotti ei ole edistämässä terveyden- ja sosiaalihuollon toimintaa, koska sillä ei saavuteta säästöjä eivätkä potilaatkaan hyödy järjestelmästä. Näin ollen ne keskeiset perusteet, joilla Apotin hankintapäätös tehtiin eivät ole toteutuneet, pikemminkin päinvastoin, Paavonen kirjoittaa.

Hän toteaa, että apottikouluttaja-armeijan tarjoama luokkahuoneopetuskaan ei ole pystynyt valmentamaan terveydenhuollon ammattilaisia Apotin käyttöön.

Myös joka neljäs Potilastietojärjestelmät lääkärin työvälineenä -kyselyyn vastanneista lääkäreistä tyrmäsi Apotin. Kysely lähetettiin 19 142:lle alle 65-vuotiaalle lääkärille.

Apotti sai kouluarvosanan 5,2. Paavosen mukaan tulos on uskomattoman huono.

–  Mitä HUSin hallinto aikoo tehdä katastrofaalisen nykytilanteen korjaamiseksi, Paavonen kysyy.

Paavonen sanoo, että Husin hallinto jaksaa jatkuvasti kehua Apottia. Se myös kehottaa lääkäreitä välttämään negatiivisten kommenttien antamista Apotista tai ylipäätään nostamaan esiin Apotin aiheuttamia ongelmia.

Tämä on Paavosen mukaan huono signaali.

Paavonen sanoo, että Apotin takia potilastyö on hidastunut ja vaikeutunut ehkä pysyvästi. Voi kestää kauan ennen kuin Apotin aiheuttama kliininen hoitovelka saadaan maksettua.

Apotti oli aiemmin tänä vuonna myös tietoturvakohun keskellä.

Toukokuun lopulla potilastietojärjestelmässä tapahtui tietoturvavuoto, jossa hoitajien henkilötunnuksia vuoti potilaskertomuksiin. Apotin selvityksen perusteella tietovuoto koski 717:ää Husin hoitajaa.

Selvityksen mukaan henkilötunnukset eivät kuitenkaan olisi siirtyneet Omakantaan eivätkä täten näy potilaille.

Millaisia kokemuksia sinulla on Apotista? Voit kertoa kokemuksistasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen iida.hallikainen@is.fi. Saatamme käyttää kokemuksia nimettöminä tai olla yhteydessä ja kysyä lisätietoja.

Juttua muokattu kello 12.02. Jutussa mainittu kysely lähetettiin 19  142:lle alle 65-vuotiaalle lääkärille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?