Emeritusprofessori kyseenalaistaa jatkuvan käsidesillä lotraamisen: "Enemmän haittaa kuin hyötyä"

Professori Olli Ruuskanen pitää käsidesin käyttöä koronaviruksen torjuntaan turhana. THL:n Carita Savolainen-Kopra puolestaan kehottaa käyttämään käsidesiä varsinkin tilanteissa, joissa kohtaa paljon ihmisiä.

Käsidesin käyttö on tullut tutuksi koronapandemian aikana. Emeritusprofessori Olli Ruuskanen on sitä mieltä, että sen käyttöä voisi jo vähentää.

5.10.2021 6:00

Infektiotautiopin emeritusprofessori ja hengitysteiden virusinfektioiden tutkija Olli Ruuskanen kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että käsidesin yleinen käyttö ja tarjonta joka lähtöön on tehotonta, tarpeetonta ja rahan tuhlausta.

Käsidesin jatkuvasta käytöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se tuhoaa käsien ”hyvät” bakteerit. Covid-19-infektion leviämistä estetään tehokkaimmin maskin käytöllä ja pitämällä turvaväliä”, Ruuskanen kirjoittaa.

Näkemystään Ruuskanen perustelee sillä, että SARS-COV-2-virus tarttuu pääsääntöisesti pienissä aerosoleissa ilman kautta.

Ilta-Sanomille Ruuskanen sanoo, että tutkimus ei ole pystynyt vahvistamaan, että koronavirus tarttuisi merkittävästi pinnoilta tai käsien kautta.

– Täytyy korostaa, että puhun vain koronaviruksesta. Muissa viruksissa tällaista pinnoilta tarttumista on, sillä on olemassa yksimielisyys siitä, että tavallinen flunssavirus voi tarttua käsien kautta. Silloin käsidesiä voi suositella, Ruuskanen sanoo.

– Käsidesin laajaa käyttöä ei mielestäni tarvita. Mutta eri asia on, kun puhutaan terveydenhuollosta, vanhustenhoidosta tai lastenhoidosta, koska niissä puhutaan eri viruksista.

Ruuskanen kertoo kirjoittaneensa mielipidekirjoituksen, sillä hänen mielestään käsidesin käyttö on karannut käsistä.

– Minun viestini on se, että pitää olla valveilla, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä nyt. Jokaisen kaupan ovella olevan käsidesiautomaatin voisi jo ottaa pois.

Koska korona tarttuu pääosin aerosolihiukkasten kautta ilmateitse, Ruuskasen mukaan maskit ja turvavälit ovat paras keino tartuntojen välttämiseen.

Lokakuun alusta alkaen Suomessa purettiin rajoituksia esimerkiksi yleisötilaisuuksien ja maskisuositusten osalta.

– Kyllä minä käytän maskia mennessäni kauppaan, vaikka riski olisikin pieni, Ruuskanen kertoo.

Itse ajattelisin niin, että jos on pienikin mahdollisuus, että leviämistä käsien kautta tapahtuu, ja jos meillä on keino sitä estää, miksi sitä ei sitten käytettäisi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra on samoilla linjoilla siinä, että koronaviruksen leviämisen pääasiallinen reitti ei ole kädet, vaan suora pisarakontakti tai ilman kautta leviäminen.

Käsidesin käyttö ei kuitenkaan ole turhaa. Savolainen-Kopran mukaan hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen kannattaa etenkin silloin, kun on tilanteessa, jossa on paljon ihmisiä ja kontakteja.

– Jos käsiin on voinut päätyä eritteitä kontaktissa toisen ihmisen kanssa, esimerkiksi kätellessä, silloin käsidesin käytöstä on ehdottomasti hyötyä, Savolainen-Kopra sanoo.

– Itse ajattelisin niin, että jos on pienikin mahdollisuus, että leviämistä käsien kautta tapahtuu, ja jos meillä on keino sitä estää, miksi sitä ei sitten käytettäisi.

Käsidesejä espoolaisen koulun opettajanhuoneen pöydällä.

Savolainen-Kopra muistuttaa, että hyvä käsihygienia suojaa myös muilta viruksilta. Kun epidemia-aikana on ollut käytössä maskit, turvavälit ja käsihygienia-suositukset, myös muiden hengitystieinfektioiden määrä on ollut vähäinen.

– Nämä toimet toimivat muuhunkin kuin koronaan.

Savolainen-Kopra sanoo, ettei käsidesistä ole haittaa.

– Mutta jos huomaa, että käsidesistä tulee kuivattavaa vaikutusta, kannattaa miettiä sitä, että terve iho on paras suoja, Savolainen-Kopra sanoo.

Myös tuplarokotettujen kannattaa hänen mukaansa jatkaa hyvästä käsihygieniasta huolehtimista, sillä silloin suojaa muita mahdolliselta tartunnan levittämiseltä.

– Rokote suojaa erittäin hyvin vakavaa tautia vastaan. Mutta jos rokotettu saa infektion, rokote ei sataprosenttisesti estä sen leviämistä eteenpäin. Ympäristöä voi huomioida käyttämällä käsidesiä.

Parhaat tavat välttää koronaviruksen tarttuminen

  1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.

  2. Minimoi kontaktit ja muista yli kahden metrin turvaväli.

  3. Pese kädet, yski hihaan.

  4. Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.

  5. Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.

  6. Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Lähde: THL

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?