Näin rajoitukset muuttuvat perjantaina – tämä kaikki aukeaa taas

THL ja hallitus ilmoittivat torstaina kevennyksistä maskisuosituksiin ja ravintolarajoituksiin.

1.10.2021 5:00

Valtioneuvosto päätti torstaina ravintolarajoitusten höllentämisestä koko Suomessa. Nykyrajoituksista luovuttiin perjantaina kello 00.00, jolloin ravintolatoiminta palasi epidemian kiihtymis- ja perustason alueilla normaalitilaan. Karaoke- ja tanssikielto hävisi koko maasta.

Leviämisvaiheen alueilla aukioloaikoja ja asiakaspaikkamääriä rajoitetaan vielä toistaiseksi, mutta perjantaista lähtien ravintolat saavat pitää ovensa auki kello 05–01 ja anniskelu on sallittu kello 7–24.

Maakuntatasolla rajoituksia on voimassa enää Varsinais-Suomessa, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Uudellamaalla ravintolarajoitukset koskevat enää pääkaupunkiseutua, eli ravintoloita Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Perjantaina alueiden kahviloissa ja ravintoloissa avataan aiemmin koronatilanteen vuoksi suljetut peliautomaatit.

Jos alkoholin anniskelu on ravintolan päätoimi, käytössä voi näillä alueilla olla puolet asiakaspaikoista. Muissa alueiden ravintoloissa asiakaspaikoista käytössä voi olla 75 prosenttia.

Perjantaina poistuvat myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen kokoontumisrajoitukset. Rajoitukset ovat koskeneet tapahtumia ja niin kutsuttuja yleisiä kokouksia. Niitä ovat muun muassa konsertit, festivaalit, elokuvanäytökset, teatterinäytökset, urheiluottelut, markkinat ja mielenosoitukset. Joukkoon eivät kuulu yksityistilaisuudet eivätkä työpaikkojen normaaliluonteiset tilaisuudet tai oppilaitosten sisäiset tapahtumat. Muualla Suomessa rajoituksista on jo luovuttu.

Lue lisää: Tältä näyttää avautuva Suomi – iso osa rajoituksista poistuu perjantaina

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) uudisti torstaina kasvomaskisuositustaan. Päivitetyn linjan nojalla maskia suositellaan käyttämään jatkossa oman harkinnan mukaan ja tilannekohtaisesti. THL jaottelee tilanteet matalan, kohtalaisen ja merkittävän riskin kategorioihin.

– Merkittävän riskin tilaisuuksissa kasvomaskin käyttöä suositellaan aina, ylilääkäri Otto Helve THL:ltä kertoi torstaisessa tiedotustilaisuudessa.

Helve totesi maskisuosituksen poistuvan muun muassa kouluista, joissa tartuntariski arvioidaan vähäiseksi. Samaan kategoriaan kuuluvat kauppakeskusten yleiset tilat, päivittäistavarakaupat, torit, kampaamot ja muut henkilö- ja hyvinvointipalveluja tuottavat liikkeet, yleiset saunat, uimahallit, maauimalat sekä kylpylöiden allastilat ja pukuhuoneet.

Kesko, Lidl ja S-ryhmä kertoivat torstai-iltana Ilta-Sanomille, että päivittäistavarakaupoissa maskisuositus pysyy toistaiseksi voimassa. Ketjut pyrkivät hiomaan yhtenevän linjan Päivittäistavarakauppa ry:n piirissä.

Harrastajateattereissa ja muissa vastaavan harrastustoiminnan tiloissa koronatartuntariski on THL:n mukaan niin ikään matala, eikä maskin käyttöä niissä enää suositella. Joukkueurheiluun käytettävissä sisäliikuntatiloissa riski arvioidaan kohtalaiseksi.

Työnantajat päättävät jatkossa itse omista maskisuosituksistaan. Suositus voi olla voimassa esimerkiksi työpaikkojen yhteisissä tiloissa tai työskentelytiloissa, joissa joutuu olemaan lähellä muita henkilöjä. THL:n riskitaulukon mukaan esimerkiksi toimistoissa ja työpaikkojen sosiaalitiloissa riski on vähäinen.

Toistaiseksi THL suosittelee käyttämään varovaisuussyistä maskia julkisessa liikenteessä varsinkin sen jälkeen, kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy perjantaina 15. lokakuuta. THL:n riskitaulukon mukaan lähiliikenteessä riski on vähäinen ja kaukoliikenteessä kohtalainen. THL suosittelee maskin käyttämistä varsinkin ruuhka-aikoina.

THL:n riskipotentiaalitaulukon mukaan sisätiloissa järjestettävissä hengellisissä tilaisuuksissa koronariski on kohtalainen, ulkona järjestettävissä vähäinen.

Hallitus on luvannut poistaa kaikki rajoitukset, kun 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut kaksi covid-19-rokotetta. Torstaina Suomen rokotekattavuus oli 70 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?