Elokapina aikoo tukkia Manner­heimintien poliisin vastusteluista huolimatta – näin liike rekrytoi väkeä

Niin sanottuun syyskapinaan on haettu muun muassa putkatukihenkilöitä, blokkaajia ja lakitarkkailijoita.

Elokapinan taidetyöryhmä järjesti Syyskapinan alkusoittona Stillborn-hautajaissaaton, joka kulki Senaatintorilta Eduskuntatalolle Pohjoisesplanadin ja Mannerheimintien kautta Helsingissä 27. syyskuuta 2021.

29.9.2021 11:09

Ympäristöliike Elokapinan on määrä aloittaa iltakuudelta keskiviikkona 10 päivää kestävä mielenosoitus Mannerheimintiellä. Helsingin poliisi on vastustanut tapahtumaa suunnitellulla paikalla ja viitannut sen aiheuttamaan merkittävään ja pitkäaikaiseen liikennehaittaan. Liike ja poliisi keskustelivat tapahtuman järjestelyistä keskenään viime viikolla.

– Sanoimme, että ajorata ei ole se paikka, jossa tällaista järjestetään. Tieliikennesäännöksiä tulee noudattaa, ylikomisario Heikki Porola sanoo Ilta-Sanomille.

Porolan tietojen mukaan Elokapina aikoo järjestää tapahtuman autotiellä poliisin ohjeistuksesta huolimatta. Paikalle odotetaan joitakin satoja henkilöitä. Liikkeen mukaan tapahtumaan on ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa.

– Uskomme vielä ihmiseen sillä tavalla, että järjen puhuminen vaikuttaisi ja että ajotie pysyisi auki. On ehdottomasti kohtuuton seuraamus, jos Mannerheimintie tukitaan lainvastaisesti, Porola toteaa.

– Suunnitelmamme eivät ole muuttuneet, kommentoi Elokapinan mediayhteyshenkilö Ilta-Sanomille.

– Mielenosoituksen aloittaminen autotiellä ei ole laitonta. Toki poliisi voi antaa poistumiskäskyn ja tehdä siitä laittoman. Jos poistumiskäsky tulee, eikä osa kapinallisista sitä noudata, ottavat nämä kapinalliset siitä koituvat seuraukset, hän toteaa.

Alla oleva video näyttää, miten Elokapina pysäytti Lontoon kadut elokuussa.

Liike hakee ”blokkaajia” ja ”putkatukihenkilöitä”

Mielenosoituksessaan Elokapina vaatii hallitusta julistamaan ympäristö- ja ilmastohätätilan sekä ryhtymään tilanteen mukaisiin toimiin. Ilmoittautumisaika niin sanotun syyskapinan järjestelytoimintaan päättyi sunnuntaina. Liike haki vapaaehtoisia useampiin tehtäviin, joita kuvailtiin rekrytointisivuilla seuraavasti:

Blokkaaja: Henkilö, joka on käynyt tai tulee käymään kansalaistottelemattomuus­koulutuksen ja osallistuu syyskapinaan lähiryhmänsä kanssa.(…) Blokkaajalla on vaihtoehtoina tulla kiinniotetuksi tai noudattaa poliisin antamaa poistumiskäskyä.

Outreach: Outreach-henkilöt tekevät mielenosoituksesta ohikulkijoille ymmärrettävämmän. Toinen tämän roolin tärkeä funktio on toimia jatkuvana kutsuna mukaan protestiin.

Putkatuki: Putkatuki toimii mahdollisen kiinnioton jälkeen tukena kiinniotetuille. Näin ollen putkatuki voi osallistua mielenosoitukseen tai olla toisaalla kiinniotto­tilanteeseen asti. Kiinniottojen alkaessa putkatuki lähetetään päivystämään poliisiaseman ulkopuolelle sovituksi ajaksi ja tarjoaa siellä vapautuneille tukea, tietoa ja virvokkeita.

De-eskaloija: De-eskaloija saa perehdytyksen ja työkaluja turhautuneiden ja varta vasten provosoimaan tulleiden ihmisten kohtaamista varten. De-eskaloija rauhoittaa, pysyy itse rauhallisena, kommunikoi selkeästi, sekä säilyttää avoimuuden ja ystävällisyyden ohikulkijoita kohtaan.

Lakitarkkailija: Lakitarkkailijat toimivat sekä viranomaisille pelotteena ylilyöntejä vastaan että kapinallisten oikeusturvana. Rooli ei vaadi lain tuntemista. Lakitarkkailijat siis tarkkailevat viranomaisia, mahdollisia vartijoita sekä ulkopuolisia häiriöntekijöitä ja kirjaavat ylös ajallisesti näiden liikkeitä ja toimia.

Lisäksi mielenosoitukseen haettiin poliisikontakteja, häirintäyhdyshenkilöitä, ensiapuhenkilöitä, tukiroolivastaavia, ja yleisiä hyvinvointihenkilöitä.

– Ensimmäisten päivien vuorot on saatu suunnilleen täytettyä, liikkeen mediayhteyshenkilö sanoo.

Elokapina osoitti mieltä Helsingissä viimeksi syyskuun 2. päivä, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmaninkadulla. Poliisi otti tuolloin kiinni 17 mielenosoittajaa, jotka eivät suostuneet poistumaan poliisin käskystä ajoradalta. Kiinni otetuille kirjoitettiin sakot niskoittelusta poliisia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?