Riita liikemies Kari Kivilahden miljoonaperinnöstä ottaa uusia kierroksia – nämä ovat nyt kiistan keskiössä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Riita liikemies Kari Kivilahden miljoonaperinnöstä ottaa uusia kierroksia – nämä ovat nyt kiistan keskiössä

Osapuolet ovat erimielisiä siitä, miten omaisuus jaetaan. Ilta-Sanomien tietojen mukaan perinnönjaosta neuvotellaan maanantaina.

Kaarina ja Kari Kivilahti olivat naimisissa yli 45 vuotta, pariskunta kuvattuna vuonna 2007.

9.10. 7:05

Riita maaliskuussa 2019 kuolleen liikemiehen Kari Kivilahden miljoonaperinnöstä ottaa uusia kierroksia.

Omaisuuden jakamisesta aletaan Ilta-Sanomien tietojen mukaan neuvotella perillisten kesken maanantaina 11. lokakuuta pesänselvittäjän luona pidettävässä jakokokouksessa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan osapuolet ovat erimielisiä siitä, miten omaisuus jaetaan. Suuri osa jaettavasta perinnöstä on kiinteistöomaisuutta, jonka Kivilahden omistaman yhtiön hallitus on arvioinut miljoonien eurojen arvoiseksi.

Kari Kivilahden omaisuudesta kiistelevät hänen leskensä Kaarina Kivilahti ja heidän yhteiset tyttärensä Klara ja Karina sekä Kivilahden ensimmäisestä avioliitosta syntyneet tytär ja poika.

Ilta-Sanomat tavoitteli perintöriidan asianosaisia ja heidän asianajajiaan.

– En kommentoi, Ilta-Sanomien tavoittama Kivilahden vanhin poika vastaa kysyttäessä, mitä seuraavaksi perintöriidassa tapahtuu.

Myöskään Kari Kivilahden vanhin tytär ei halua kommentoida asiaa.

Elokuussa Helsingin käräjäoikeuden päätöksistä ilmeni, että leski Kaarina Kivilahti ja tyttäret Klara ja Karina ovat peruneet kanteensa, joka koski Kari Kivilahden viimeisimmän testamentin pätevyyttä.

Kanteessa he yrittivät mitätöidä ja kumota testamentin. Kanteen perumisen jälkeen testamentti jää voimaan ja omaisuus on tarkoitus jakaa tasan neljän rintaperillisen kesken.

Ilta-Sanomien tavoittama Kaarina Kivilahti ei halua kommentoida tilannetta.

Klara Kivilahti ilmoittaa asianajajan välityksellä, ettei hän halua, että asiaa kommentoidaan. Samoin Kaarina Kivilahden asianajaja kertoo, ettei hän voi kommentoida.

Perintöriita sai alkunsa, kun leski Kaarina Kivilahti ja tyttäret Klara ja Karina riitauttivat Kari Kivilahden testamentin.

Kaarina Kivilahdelle tuli leskeksi jäätyään järkytyksenä käynti testamentin laatijan Juha Siveniuksen luona Mannerheimintiellä sijaitsevassa asianajotoimistossa, Oopperatalon naapurissa.

Kaarina Kivilahti sai kuulla, että hänen miehensä oli laatinut salaa uuden testamentin, jossa hän haluaa jakaa omaisuuden tasan neljän lapsensa kesken. Kari Kivilahti oli laatinut testamenttia puoli vuotta ja se oli allekirjoitettu 9.11.2017.

Aiemmissa testamenteissa Kaarina Kivilahti olisi saanut suuren osan omaisuudesta. Ensimmäisestä avioliitosta syntyneet tytär ja poika olisivat saaneet mahdollisimman vähän, pelkän lakiosan.

Uudessa testamentissa Kari Kivilahti jätti Kaarina Kivilahdelle pelkästään leskelle kuuluvan lakiosuuden.

Klara, Kaarina, Kari ja Karina Kivilahti esiintyivät usein julkisuudessa. Kuva vuodelta 2006.

Kaarina Kivilahti ryhtyi tyttärineen vaatimaan testamentin kumoamista tai mitätöimistä.

Hän vetosi tyttärineen siihen, ettei testamentti vastaa ”aitoa ja todellista testamenttaustahtoa”. Hänen mukaansa Kari Kivilahden suhteet vanhimpiin lapsiin olivat etäiset.

Kaarina Kivilahti vetosi myös miehen sairasteluun. Hän kertoi käräjäoikeudelle toimitetussa haastehakemuksessa, että kuukausi testamentin allekirjoittamisesta Kari Kivilahti oli osallistunut Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin Kalastajatorpalla.

– Hän oli koko tilaisuuden ajan erittäin sekavassa mielentilassa ja lähti hortoilemaan juhlapaikalta pois yksinään. Tuossa tilanteessa hän ei ollut oikeustoimikelpoinen, kantajat muotoilivat haastehakemuksessa.

Kari Kivilahden ensimmäisestä avioliitosta syntyneet lapset toivat vastauksessaan esiin, että välit isään jäivät heidän vanhempiensa eron jälkeen etäisiksi, mutta isä piti heihin yhteyttä ja viimeisinä vuosina välit lähenivät.

Vanhin tytär kertoi, miten hänen isänsä soitti hänelle säännöllisesti ja kertoi olevansa huolissaan perheyrityksen tulevaisuudesta.

Tyttären mukaan isä soitti vain silloin, kun hän oli yksin kotona, sillä Kaarina Kivilahti valvoi puhelimen käyttöä. Tyttären mielestä oli ilmeistä, että Kaarina Kivilahti yritti estää yhteydenpidon Kari Kivilahden ja vanhimpien lasten välillä.

Kaarina Kivilahti saatteli miehensä viimeiselle matkalle.

Hautajaiset pidettiin Temppeliaukion kirkossa Helsingissä toukokuussa 2019.

Vanhimpien lasten pitäminen syrjässä muista näkyi hautajaisissa.

Kari Kivilahden hautajaiset pidettiin näyttävästi Temppeliaukion kirkossa 11.5.2019. Hautajaisvieraiden joukossa nähtiin julkisuudesta tunnettuja ihmisiä, kuten Mattiesko Hytönen ja Saimi Hoyer.

Hautajaisten jälkeen oli muistotilaisuus, johon osallistui vajaa sata ihmistä.

Kari Kivilahden sukulaiset ihmettelivät, miksi ensimmäisestä avioliitosta syntyneitä lapsia ei näkynyt muistotilaisuudessa.

Kari Kivilahti oli menestynyt liikemies, jonka varallisuus juontaa juurensa suvulta peritystä omaisuudesta. Suvun perintöä ovat Petäjävedellä toimiva Koskensaaren naulatehdas ja Helsingin Rauta Oy.

Kuolinpesään kuuluu myös Kivilahden Munkkiniemessä sijaitseva miljoonien eurojen arvoinen asuinkiinteistö.

Helsingin Konalassa toimii Kivilahden omistama teollisuusyritys Helsingin Rauta Oy. Se oli 1900-luvun puolivälissä osa Rake-konsernia.

Helsingin Rauta on kuparimetallien tukkumyyjä. Se on toimittanut kuparin muun muassa Temppeliaukion kirkon kattoon, Postitaloon, Finlandia-taloon ja Kiasmaan.

Vuonna 2002 Helsingin Raudan aputoiminimiksi liitettiin Koskensaaren tehtaat ja Boutique Kaarina K.

Kaarina Kivilahti piti Helsingin keskustassa parikymmentä vuotta merkkituotteita myyvää putiikkia.

Kivijalkaliike kärsi kaksi vuotta sitten mittavan vesivahingon, jossa varasto tuhoutui. Myymälä suljettiin vesivahingon jälkeen.

Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan Helsingin Rauta Oy:n toiminta on ollut viime vuodet tappiollista, edellisten tilikausien tappiota on kertynyt lähes 2,298 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 2,335 miljoonaa euroa.

Oma pääoma oli tilivuoden päättyessä negatiivinen 828 474,44 euroa.

Yhtiön hallitus arvioi laskelmassaan pääomien riittävyydestä, että yhtiön varat riittävät kattamaan oman pääoman negatiivisuuden ja yhtiön velat.

Yhtiön hallituksen mukaan kiinteän omaisuuden arvo ylittää sen tasearvon noin 4,7 miljoonalla eurolla.

Yhtiön hallituksen mukaan yhtiöllä on metsäkiinteistöomaisuutta Petäjävedellä 3,2 miljoonan euron arvosta ja Konalassa toimisto- ja varastotilaa 1,8 miljoonan euron arvosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?