Tämän verran maksoi al-Holin etä­koulu – laskun kuittaa opetus­ministeriö

Suurin osa kuluista meni opettajien palkkoihin.

Etäopetus al-Holin leirillä onnistui lasten äitien puhelimien avulla.

27.9.2021 13:38

Etäopetuksen järjestäminen Syyrian al-Holin leirin suomalaislapsille oli resurssitehokas hanke, arvioi Kvs-säätiön eli Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

–  Kokonaisuus koko ajalta oli noin 200 000 euroa, Tuomi laskee.

Etäkoulun rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Aloite etäkouluun tuli ulkoministeriöstä. Kansanvalistusseura vastasi käytännön järjestelyistä.

Al-Holin leirillä oleville suomalaislapsille salaa pidetystä koulusta kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomat.

Al-Holin etäkoulu toimi reilun vuoden ajan. Etäopetukseen osallistui parikymmentä suomalaista lasta.

Etäkoulu toimi käytännössä niin, että Suomessa olivat opettajat ja he lähettivät Syyrian pakolaisleirin lapsille joka arkiaamu kello 9 ensimmäiset viestit ja tehtävät. He tavoittivat oppilaat lasten äitien puhelimien ja Whatsapp-viestien avulla.

Lapset vastasivat tehtäviin. Päivän aikana opettaja saattoi lähettää lapsen tilanteesta riippuen uusia tehtäviä.

Opetusta lapset saivat suomen kielessä, matematiikassa ja ympäristöopissa. Vanhemmat lapset opiskelivat myös englantia.

Etäkoulun kulut johtuivat Tuomen mukaan suurelta osin opetuksen kustannuksista. Opettajien ja koulun johdon palkkoihin kului noin 80 prosenttia etäkoulun saamasta 200 000 euron määrärahasta.

Al-Holin etäkoulu työllistä kaksi opettajaa. Mukana oli myös Kvs-säätiö Etäkoulu Kulkurin johtaja.

– Etäkoulussa oli paljon organisointia, järjestelyjä, turvallisuuskysymyksiä, resurssointia ja taustatyötä, Tuomi perustelee.

Kokonaiskuluissa ovat mukana puhelinkulut ja tietoliikenneyhteydet. Opettajille etäkoulun piti hankkia erilliset liittymät turvallisuuden varmistamiseksi.

Al-Holin perheet käyttivät opetuksessa omia puhelimiaan ja maksoivat yhteydenpidosta.

–  Opetuksessa pyrittiin vähentämään kuluja niin, että kuvaviestejä vähennettiin. Niiden latautuminen vie verkkoaikaa. Emojit ja tekstiviestit ovat halvempia käyttää, Tuomi laskee.

Lue lisää: Salainen etäopetus al-Holin leirillä toimi yllättävän hyvin, kertoo opetusta tarjonnut säätiö – Haavisto: lapset haluttu pitää integroituneena Suomeen

Investointi uudenlaiseen etäkouluun oli Tuomen mielestä pieni.

Yleensä etäkoulussa pitää miettiä teknologiaratkaisuja ja ostaa oppimateriaalit. Al-Holin etäkoulussa ei syntynyt kuluja oppimateriaalien hankinnoista. Koulussa ei ollut valmista materiaalia, vaan opettajat tekivät aineistoa samalla kun opettivat.

Etäkoulu käynnistyi keväällä 2020 koronapandemian alettua.

Ensimmäiset neuvottelut olivat maalis–huhtikuussa. Koulu aloitti toimintansa kesäkuun alussa.

Lapset kävivät koulua talven ja kevään ajan. Etäkoulun pitämistä on tänä kesänä hankaloittanut se, että tietoliikenneyhteydet reistailevat eikä leirin äiteihin ole saatu yhteyttä.

Virallisesti koulu päättyy syyskuun lopussa, jolloin loppuu hankkeen rahoitus.

Tuomen mukaan etäkoulu olisi mahdollista polkaista nopeasti pystyyn.

Al-Holista saadut kokemukset ovat Tuomen mielestä niin myönteisiä, että etäkoulun kehittämiselle on paljon mahdollisuuksia.

–  Ollaan luotu malli, jota voidaan toteuttaa hyvin nopealla aikajänteellä erityyppisiin poikkeustilanteihin, jos ajatellaan vaikka toista aluetta, jossa on pakolaisleiri ja siellä lapsia. Meillä on mahdollisuus käynnistää tarvittaessa englanninkielistä opetusta.

Al-Holin etäkoulun oppilaista suuri osa on tullut Suomeen. Perheen uusi kotikunta vastaa nyt lasten koulutuksesta.

– Olemme ulkoministeriön kautta toimittaneet meidän opettajiemme antamat tiedot uusiin kotikuntiin. Lapset eivät välttämättä ole oman ikäluokkansa osaamistasossa, monella on jäänyt koulutusvajetta. Nyt on varsin hyvää tietoa, missä kukin lapsi etenee opinnoissaan, Lauri Tuomi kertoo.

Al-Holin etäkoulun ansiosta lasten paluu on helpompi ja heidän on helpompi siirtyä päiväkotiin tai kouluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?