Helsinki-Vantaan lentoasemalle on luotu ”vihreä linja” kahdesti rokotetuille matkustajille – ”Välttämätön kaaoksen purkamiseksi”

Asiasta Twitterissä kertoneen Vantaan kaupunginjohtajan mukaan muutos oli välttämätön lentoaseman kaaoksen purkamiseksi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on luotu ”vihreä linja” kahdesti rokotetuille matkustajille.

27.9.2021 6:15

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi sunnuntaina Twitterissä, että Helsinki-Vantaan lentoasemalle on luotu ”vihreä linja” kahdesti rokotetuille matkustajille. Linja otettiin käyttöön perjantaina. Koronatodistukset tarkastetaan heiltä vain pistokokeilla.

– Lentoaseman kaaoksen purkamiseksi muutos oli välttämätön. Nyt ei enää synny valtavia jonotustilanteita, Viljanen twiittasi.

Viljasen mukaan 80–90 prosenttia lentoaseman kautta kulkevista matkustajista olisi nyt kahdesti rokotettuja.

Viljanen twiittasi jo tämän viikon tiistaina näkemyksensä, jonka mukaan koronatodistusten tarkastaminen kaikilta maahan saapuvilta aiheuttaa kaaoksen, sillä lentoaseman tila ei hänen mukaansa veny tähän matkustajamäärien kasvaessa.

Vantaan kaupungin terveysviranomaiset ovat tarkistaneet 26.7. alkaen kaikkien riskimaista saapuvien matkustajien koronatodistukset lentoasemalla.

Vantaan kaupungin tartuntatautilääkäri Kirsi Valtonen kertoo, että päätöksen taustalla ovat kasvaneet matkustajamäärät. Hänen mukaansa kaikkien matkustajien koronatodistusten tarkastaminen ole enää ahtaiden tilojen ja vähäisten resurssien kannalta tarkoituksenmukaista.

– Laki edellyttää meiltä tarkastusten toteuttamista tarkoituksenmukaisella laajuudelle. Tämä on tulkintamme siitä tarkoituksenmukaisuudesta.

Valtonen muistuttaa, että muilla rajanylityspisteillä vastaavaan käytäntöön on siirrytty jo aiemmin.

Valtonen ei ole viikonlopun aikana kuullut palautetta linjan toiminnasta.

– Voisin kuvitella, että ruuhkat olisivat helpottaneet, kun valtaosa pääsee kävelemään ilman jonoa läpi.

Valtonen pitää mahdollisena, että vihreää linjaa käytetään väärin eli sitä kautta maahan tulee matkustajia, joilla ei ole riittäviä asiakirjoja. Hän kuitenkin muistuttaa, että jos siitä jää kiinni, kyseessä on terveydensuojelurikkomukseen.

– Siinä on mahdollisuus, että saa sakot.

Hän pitää suurempana riskinä tarkastuksista syntyviä ruuhkia kuin tarkastamatta jättämistä. Pistokokeiden määrä riippuu matkustajamääristä ja tarkastuksia tehdään resurssien puitteissa. Ruuhka-aikoina testejä tehdään vähemmän.

– Kun on rauhallisempaa, tarkastaminen saattaa olla varsin kattavaa.

Suomeen saapuvalta maahantulijalta edellytetään todistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta hyväksyttävästä koronavirusrokotussarjasta tai negatiivisesta testistä. Nykyiset säännökset ovat voimassa lokakuun puoliväliin asti.

Hallitus kertoi tiistaina päättäneensä esittää eduskunnalle, että maahantulosäännöksiä jatkettaisiin entisellään joulukuun loppuun asti.

Helsinki, Vantaa, Espoo, HUS, Finavia, Finnair ja Helsingin satama julkaisivat keskiviikkona tiedotteen, jossa he kritisoivat hallitusta asiasta.

Tiedotteessa sanottiin, että raskaat tarkastukset ruuhkauttavat ja vievät kohtuuttomasti henkilöstöresursseja. Matkustajamäärän myös odotetaan kasvavan loppuvuoden aikana.

– Kattava tarkastustoiminta ei matkustajamäärien kasvaessa ole enää mahdollista. Kun rokotuskattavuus Suomessa on jo hyvällä tasolla ja valtaosa tulijoista on rokotettuja, ei kattava tarkastustoiminta ole enää myöskään perusteltua epidemian hallinnan näkökulmasta, tiedotteessa vedottiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessa, että hallituksen esittämällä maahantulosäännösten jatkamisella pyritään suojelemaan väestön terveyttä ehkäisemällä ulkomaista alkuperää olevien koronavirustartuntojen leviämistä Suomeen.

Juttua korjattu 27.9. klo 10.07: Pistokokeen omaisiin tarkastuksiin siirtymiselle on syynä kasvaneet matkustajamäärät, ei kasvaneet tartuntamäärät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?