Osa kansanedustajista palaa eduskuntaan ilman rokotetta – Ylilääkäri toivoo esimerkillä johtamista ”oman itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta”

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen toivoo kansanedustajilta esimerkillä johtamista rokotusten ottamisessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen toivoo kansanedustajilta esimerkillä johtamista.

25.9.2021 21:03

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen ei pidä rokottamattomien työskentelyä eduskunnassa merkittävänä riskinä kuin heille itselleen.

– Rokotetut ovat sangen hyvin suojassa vakavalta taudilta.

Järvinen muistuttaa, että rokotukset eivät täysin estä taudin saamista ja tartuttamista eteenpäin.

– Tosin he tartuttavat huomattavasti vähemmän ja lyhyemmän aikaa kuin rokottamattomat.

– Sama riski on kaikilla rokottamattomilla, kun yhteiskunta lähtee avautumaan ja ihmiskontaktit lisääntyvät.

Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti perjantaina, että kansanedustajat voivat palata täysistuntosaliin omille paikoilleen 5. lokakuuta. Paluun saliin mahdollistaa, että 82 prosenttia kansanedustajista on saanut kaksi rokotetta.

Se tarkoittaa, että 18 prosenttia eli 36 kansanedustajaa ei ole saanut rokotetta tai eduskunnan työterveyshuollossa ei ole tietoa rokotteiden saamisesta.

Lue lisää: Rokottamattomia kansan­edustajia on lähes 20 prosenttia – tässä ovat syyt

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoi paluusta eduskuntaan Twitterissä. Hän myös pohti syitä rokottamattomien korkealle määrälle.

– 18 prosenttiin kuulunee heitä, jotka eivät ole saaneet 2. rokotetta, eivät ole syystä tai toisesta ilmoittaneet työterveysasemalle, jokunen ehkä jättää ottamatta rokotteen ja jollakin voi olla lääketieteellisiä syitä. Nämä siis omia arvioitani, hän kirjoitti.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan rokottamattomien iso osuus ei ole yllätys, koska rokotuksia annettiin aiemmin lähtökohtaisesti henkilön kotikunnassa, jossa niitä ei ole välttämättä saanut viikonloppuna. Kansanedustajat tekevät pääsääntöisesti työtään Helsingissä.

– On ollut käytännön ongelmia muutamilla nuoremmilla kansanedustajilla.

Rokotettujen osuus siis luultavasti kasvaa.

Järvinen uskoo, että joukossa on myös sellaisia kansanedustajia, jotka ovat sairastaneet taudin, minkä vuoksi heillä on immuniteettia tautia vastaan. Silti heidänkin suositellaan ottavan yksi rokote.

– He eivät välttämättä ole rynnänneet rokotetta ottamaan.

Järvinen toivoo kansanedustajilta esimerkillä johtamista rokotusten ottamisessa. Rokotteen ottamalla he viestittäisivät yhteiskunnalla, että rokottautuminen on järkevää.

– Oman itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta. Se on se tapa, jolla me saamme purettua epidemian vaikutuksia ja yhteiskunnan toimimaan toisella tavalla.

Järvinen pitää mahdollisena, että eteen tulee vielä tilanne, jossa kansanedustaja joutuu sairaalahoitoon koronaviruksen takia. Mitä iäkkäämpi henkilö on, sitä todennäköisempää on sairastua sairaalahoitoa vaativaan koronaan.

– En yhtään ihmettelisi, että näkisimme jonkun kansanedustajan sairaalakunnossa. Jos ei heti, niin jossain vaiheessa, jos on rokotukset ottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?