Kuvaparit kertovat karua kieltä – vuosi sitten oli +22, nyt +13 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuvaparit kertovat karua kieltä – vuosi sitten oli +22, nyt +13

Parikkalassa lämpötila jäi perjantaina 9,9 ja Hyvinkäällä 8,4 asteeseen.

24.9. 18:50

Suomessa mitattiin paikoin poikkeuksellisia lämpötiloja, kertoi Ilta-Sanomien uutisen otsikko päivälleen vuosi sitten. Tuolloin lämpötila oli noussut Hyvinkäällä ja Parikkalassa 22 asteeseen. Myös monin paikoin muualla maassa nautittiin vuodenaikaan nähden lämpimästä ilmasta.

Seuraavina päivinä sääuutisia koristivat ilmaukset lämmin tuulahdus, lämmin rintama, historiallisen kuuma sääpäivä ja lämpöennätys.

Tänään sääuutisten sanoma on täysin toinen. Perjantain vastaisena yönä ja perjantaiaamuna sateet ja tuulet kiusasivat Etelä- ja Länsi-Suomea. Merialueilla tuuli kävi myrskylukemissa.

Ero vuoden takaiseen on huomattava.

– Tasan vuosi sitten lämpötila kohosi Hyvinkäällä ja Parikkalassa 22 asteeseen. Tänään lämpötilan odotetaan kohoavan ylimmillään 12 asteeseen. Enjoy! kirjoitti Twitterissä Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen.

Meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta kertoo, että perjantaina lämpötila on ollut lähes koko maassa kymmenen asteen tietämissä. Päivän korkein lämpötila, 13,1 astetta, mitattiin Oulussa.

– Tämä on ollut tällaista tasaisen harmaata, Mustala sanoo.

Lounais- ja Etelä-Suomessa lämpötila on jäänyt hieman ajankohdan keskimääräistä alemmas. Käsivarren Lapissa lämpötila jaksoi nousta vain viiden asteen tuntumaan.

Parikkalassa lämpötila jäi perjantaina 9,9 ja Hyvinkäällä 8,4 asteeseen.

Helsingin Kauppatori syyskuussa 2020 ja 2021.

Vuosi sitten vielä maanantaina, syyskuun 28. päivänä Forecan meteorologi Juha Föhr kuvaili säätä sanomalla, että ”hyvin ovat pullat uunissa”. Edellisenä päivänä Kokemäen Tulkkilassa oli mitattu loppusyksyn lämpöennätys eli 23,5 astetta.

Lämpimän tuulahduksen odotettiin jatkuvan vielä alkuviikon, mutta sateet kolkuttelivat jo ovella Suomen kaakkoispuolella.

Vuoden takainen lämmin jakso johtui maahan kaakosta virranneesta lämpimästä ilmamassasta.

Syyskuussa 2020 ihmiset viettivät lämmintä syyspäivää Helsingin keskustassa. Syyskuussa 2021 eivät.

Tänä vuonna lämmintä tuulahdusta ei ole näköpiirissä. Tai lämpimämpää kuin perjantaina on, mutta ei yhtä lämmintä kuin vuosi sitten. Mustala kertoo, että jo lauantaina Lounais-Suomessa lämpötila nousee 14 asteeseen. Sunnuntaina lounaassa ja Etelä-Suomessa lämpötila käy korkeimmillaan 15 asteessa. Itä- ja Pohjois-Suomessa on pilvistä ja viileämpää.

Alkuviikosta lämpö leviää myös maan pohjoisosiin, jossa jopa 13 asteen lämpötilat ovat mahdollisia.

– Voi sanoa, että se on jo aika lämmintä. Siellä ero pitkäaikaiseen keskiarvoon on suurempi kuin maan etelä- ja keskiosissa.

Hamis Ahmed pelasi koripalloa Ponkes Park -skeittipuistossa. Syyskuussa 2021 Wolt-kuski piti taukoa samassa paikassa.

Hietaniemen uimaranta syyskuussa 2020 ja 2021.

Vaikka sää siis hieman lämpenee, vuoden takaiset lukemat ovat vain lämmin muisto.

Ja ennen kuin hieman lämpenee, suuressa osassa maata sataa.

Mustala kertoo, että sateet liikkuvat perjantai-illan aikana Ruotsista kohti Suomea. Yön ja aamun aikana sateet siirtyvät Länsi-Suomesta muualle maahan. Mahdollisuus sateettomaan päivään päivään on ainoastaan Itä-Lapissa.

– Saderintama menee aika tehokkaasti maan suurimman osan yli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?