Elokapina uhkaa tukkia Mannerheimin­tien 10 päiväksi – näin kommentoi poliisi

Mielenosoittajat eivät ole poliisin mukaan suostuneet yhteistyöhön.

Elokapinan mielenilmaus Snellmanninkadulla Valtioneuvoston linnan edessä 2. syyskuuta 2021.

24.9.2021 12:34 | Päivitetty 24.9.2021 13:39

Elokapina on ilmoittanut järjestävänsä Helsingissä Mannerheimintiellä 10 päivää kestävän mielenosoituksen, jota se kutsuu Syyskapinaksi. Mielenosoituksen on määrä alkaa 29. syyskuuta ja päättyä 8. lokakuuta.

Poliisin mukaan mielenosoitus aiheuttaisi merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa toteutuessaan ilmoitetun kaltaisena. Poliisi kertoo neuvotelleensa mielenosoittajien kanssa ja kehottaneensa näitä vaihtamaan mielenosoituspaikaksi Kansalaistorin. Poliisin mukaan mielenosoittajat eivät ole kuitenkaan suostuneet yhteistyöhön.

– Me ollaan heille kerrottu meidän paikkaehdotus, ja he eivät ole siihen suostuneet, sanoo STT:lle ylikomisario Heikki Porola.

Porola toteaa, että Mannerheimintiellä Elokapinan mielenosoitusta ei voi missään tapauksessa järjestää.

– Ei me voida ketään kehottaa lakia rikkomaan, se ei ole sellainen paikka, missä tämäntyyppinen mielenosoitus onnistuu.

Porola ei kuitenkaan avaa sitä, mitä poliisi aikoo tehdä, jos Elokapinan mielenosoittajat menevät ilmoituksensa mukaisesti Mannerheimintielle.

–  On hankala spekuloida asioilla, kun ei tiedetä mitä tapahtuu, milloin tapahtuu ja minkälaisia joukkoja on kenelläkin.

Poliisin aiemmin lähettämässä tiedotteessa Porola totesi, että poliisi voi keskeyttää tai päättää mielenosoituksen, jos se toteutuu olennaisesti lain vastaisena, vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä. Tiedotteen mukaan poliisi pyrkii kuitenkin ensisijaisesti neuvottelemaan mielenosoituksen järjestäjän kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.

Elokapina vaatii Syyskapinalla hallitusta julistamaan Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilan.

– Hallituksen on otettava ilmastokriisi vakavasti ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin, Elokapina kirjoittaa Syyskapinan lehdistötiedotteessa.

Elokapina osoitti mieltä Helsingissä viimeksi syyskuun 2. päivä, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmaninkadulla. Poliisi otti tuolloin kiinni 17 mielenosoittajaa, jotka eivät suostuneet poistumaan poliisin käskystä ajoradalta. Kiinni otetuille kirjoitettiin sakot niskoittelusta poliisia vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?