Pentagonilta jätti­rahoitus Helsingin yliopiston johtamaan syöpä­tutkimus­hankkeeseen

Yhdysvaltain puolustusministeriö myönsi Helsingin yliopiston johtamalle tutkimushankkeelle yli neljän miljoonan euron rahoituksen.

Syöpäsoluja, joissa MYC-geeni toimii aktiivisesti. Solujen tumat on leimattu sinisellä.

24.9.2021 10:01

Yhdysvaltain puolustusministeriö on myöntänyt Helsingin yliopiston johtamalle tutkimushankkeelle 5,2 miljoonan dollarin eli noin 4,4 miljoonan euron rahoituksen.

Hankkeen tavoitteena on luoda uusia MYC-syöpägeenin aiheuttamiin haavoittuvuuksiin perustuvia hoitoja levinneeseen rintasyöpään.

Yhdysvaltain puolustusministeriöön viitataan yleisessä kielenkäytössä usein sen päärakennuksella Pentagonilla.

Yliopisto kertoo aiheesta Twitter-tilillään.

Yliopisto kertoo tiedotteessaan, että saadun rahoituksen avulla kehitetään aivan uudenlaista hoitoa rintasyöpään, ja samalla tiivistetään yhteistyötä eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten tutkijoiden sekä potilasjärjestöjen kanssa.

Syyskuussa 2021 alkava yhteistyöhanke toteutetaan yhteistyössä Kalifornian yliopiston (UCSF) kanssa. Rahoitus hankkeelle on myönnetty Yhdysvaltain puolustusministeriön rintasyöpätutkimusohjelmasta.

Hankkeen tavoitteena on kohdennettu hoito.

Syöpää aiheuttavat geenimuutokset aiheuttavat syöpäsoluissa haavoittuvaisuuksia, joihin voi syöpälääkkeillä iskeä kuolettavasti.

Rintasyövässä yliaktiivinen MYC-syöpägeeni ohjelmoi solut kasvamaan hallitsemattomasti, mutta samalla MYC saattaa syöpäsolut alttiiksi erilaisille lääkeaineille.

– Syöpätutkimuksen edistyksen myötä meillä on nyt uusia mahdollisuuksia kehittää sellaisia hoitoja, jotka tuhoavat vain syöpäsoluja, mutta jättävät normaalit solut rauhaan, hankkeen vetäjä FICAN tutkijaprofessori, tutkimusjohtaja Juha Klefström Helsingin yliopistosta kertoo.

Klefströmin mukaan MYC on näiden uusien hoitojen kehittämisessä avain.

– Tällaisilla hoidoilla on oletettavasti vähemmän haitallisia sivuvaikutuksia kuin nykyisillä hoidoilla. Selvitämme myös, voiko MYC:iin perustuvia hoitoja yhdistää uusiin immuunihoitoihin, hän sanoo.

– Tutkimusryhmämme Helsingin ja Kalifornian yliopistoissa ovat havainneet, että MYC-syöpägeeniä ilmentävillä kasvaimilla on yhteys rintasyövän heikompiin hoitotuloksiin, ja tällaisiin kasvaimiin ei saada helposti vastetta immuunihoidoilla, hankkeen toinen vastuututkija, professori ja syöpälääkäri Andrei Goga Kalifornian yliopistosta sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?