Uusi tupakkalaki eduskuntaan – askeista vähemmän houkuttelevia, tupakointi­kielto leikkikentille ja yleisille uimarannoille

Muutoksilla vähennettäisiin tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden ja niiden vähittäismyyntipakkausten houkuttelevuutta ja estettäisiin käyttämästä pakkauksia markkinoinnissa.

23.9.2021 15:25

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen tupakkalain muuttamiseksi. Lainmuutoksella tupakka-askeista poistuisivat muun muassa bränditunnukset ja logot.

Muutoksilla vähennettäisiin tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden ja niiden vähittäismyyntipakkausten houkuttelevuutta ja estettäisiin käyttämästä pakkauksia markkinoinnissa. Tällä pyritään vaikuttamaan etenkin siihen, että nuoret eivät alkaisi käyttää tupakkatuotteita tai vastaavia tuotteita.

Tuotteiden ja niiden vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistamista koskeva sääntely tulisi voimaan vuoden siirtymäajan jälkeen vuoden 2023 alussa.

Lisäksi tupakkatuotteiden tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltoa laajennettaisiin kaikkiin tupakkatuotteisiin, kun nykyisin kielto koskee vain savukkeita ja kääretupakkaa. Tunnusomaisia makuja tupakkatuotteissa ovat esimerkiksi suklaa, mansikka ja mentoli.

Tupakointi myös kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Näin halutaan suojella etenkin pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta ja vähennettäisiin tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?