Näin syysmyräkkä iskee Suomeen – meteorologi varoittaa: ”Tuuli on huomattavan voimakasta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin syys­myräkkä iskee Suomeen – meteorologi varoittaa: ”Tuuli on huomattavan voimakasta”

Tulevina päivinä lähes koko maassa esiintyy runsaita sateita ja voimakasta tuulta.

23.9. 7:25

Suomessa viime päivien ajan vallinnut tasaisen harmaa sää muuttuu torstaina, kun lännestä saapuva matalapaine tuo mukanaan runsaita sateita ja voimakasta tuulta.

Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että sateet ovat alkaneet jo torstain vastaisena yönä Lapissa. Torstaina iltapäivän ja illan aikana sateet leviävät Länsi- ja Etelä-Suomeen, Itä-Suomeen sade ei yllä.

– Runsasta sadetta ja samassa yhteydessä myös tuuli on huomattavan voimakasta. Läntisillä merialueilla on jopa myrskypuuskia, Alanko sanoo.

Lämpötilat pysyvät samalla tasolla kuin edellisinäkin päivinä. Etelä- ja keskiosissa maata 8–10 astetta ja Lapissa 5–8 astetta.

Sateet heikkenevät perjantaiaamuksi, mutta Suomea lähestyy lännestä jo uusi sadealue, jonka myötä sateet jatkuvat lauantaina muualla paitsi Lounais-Suomessa.

Sunnuntaina sateet lakkaavat, ja rannikkoseuduilla aurinkokin voi päivällä pilkahdella siellä täällä. Sunnuntaiaamuna sumua esiintyy monin paikoin.

Alkuviikosta Suomen yllä vaikuttaa tämän hetkisen ennusteen mukaan korkeapaine. Lämpötilat ovat 10–13 asteen tuntumassa suuressa osassa maata ja Lapissa 7–10 asteen välillä.

– Lapissakin mitataan vielä 10 asteen lämpötiloja.

Tällä viikolla Suomessa on mitattu monin paikoin hallaa ja yöpakkasia. Syksyn toistaiseksi kylmin yö mitattiin keskiviikkona Ylivieskassa, jossa lämpötila laski 6,8 astetta pakkasen puolelle. Pakkasta oli paikoin etelässä ja lounaassa asti. Esimerkiksi Helsingissä Malmin lentoasemalla oli −0,8 astetta ja Turun lentoasemalla −2,4 astetta. Halla oli kireimmillään Sodankylässä, jossa maan pinnalta lämpötilaksi mitattiin −9,2 astetta.

Yöpakkasen aikana lämpötila laskee kahden metrin korkeudessa pakkasen puolelle. Halla tarkoittaa, että kasvukaudella lämpötila maanpinnalla on pakkasella. Ankarassa hallassa lämpötila maanpinnalla on alempi kuin −4 °C.

– Keskiviikon vastaisena yönä taivas pääsi selkenemään laajemmin kuin edellisinä öinä, joten lämpötilat painuivat pakkaselle suuressa osassa maata, Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoi keskiviikkona.

Loppuviikon aikana pilvet ja tuulet estävät lämpötilan laskua, mikä tarkoittaa lauhempia öitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?