THL antoi uudet ohjeet: Tällaisissa tilanteissa alle 12-vuotias pitää viedä korona­testiin

Myös altistumisen määritelmä kouluissa muuttui.

Lapselta otetaan koronatesti Malmin sairaalan drive-in -testauspisteessä Helsingissä.

20.9.2021 19:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uuden suosituksen alle 12-vuotiaiden lasten koronavirustestaamisesta.

THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.

  • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen

  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

THL huomauttaa, että rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Voiko mennä päiväkotiin tai kouluun?

THL suosittelee yhä, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hän saa virusinfektioon sopivia oireita.

THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi toteaa, että lieviä oireita voi hyvin jäädä seuraamaan kotioloihin ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet.

Lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet.

– Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena jatkuva pieni nuha tai yskä muuta asiaa, Sarvikivi kertoo THL:n tiedoteessa.

Myös korona-altistumisen määrittely kouluissa päivitettiin

Näin THL määrittelee nyt korona-altistumisen:

”Varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.”

Savikiven mukaan tartuntariski kouluissa on osoittautunut pieneksi. Lukuvuonna 2020–2021 yli 95 000 varhaiskasvatuksessa, kouluissa tai oppilaitoksissa altistuneesta vain 1,9 prosenttia sai tartunnan.

Muita samassa tilassa oleskelleita ei ole esimerkiksi istumajärjestyksen vuoksi yleensä tarpeen katsoa altistuneeksi. Heille voidaan yleisesti tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

Tilannearviosta altistumisen suhteen ja sen vaatimista toimenpiteistä päättää kuitenkin aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tilannekohtaisessa arviossa voidaan huomioida tartuntojen riskiin juuri kyseisessä tilanteessa vaikuttaneita seikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?