Huolestuttava haaste levisi koululaisten keskuudessa: ”Varastetaan niin paljon kuin pystytään” – nyt puhuu K-kauppias - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huolestuttava haaste levisi koululaisten keskuudessa: ”Varastetaan niin paljon kuin pystytään” – nyt puhuu K-kauppias

Raumalla lasten ja nuorten näpistely on herättänyt huolta.

Nuorten näpistyshaaste sai kauppiaan huolestumaan.

20.9. 21:17

Raumalla K-Supermarket Arenan kauppias Jari Haarala kuuli hiljattain koululaisten kesken levinneestä haasteesta, joka sai veren kiehumaan.

– Näpistely on tietysti jatkuva ongelma, mutta kuulin tuossa noin puolitoista viikkoa sitten erään koululaisen vanhemmalta, että koulussa oli heitetty tällainen haaste, että käydään K-Supermarket Arenassa ja varastetaan niin paljon tavaraa kuin pystytään ja myydään sitä sitten koulupäivän aikana eteenpäin.

– Ymmärrettävästi ajatus ei minua kauheasti innostanut, Haarala sanoo.

Haarala oli kirjoittanut kaupan Facebook-tilille päivityksen aiheesta. Sittemmin muokatussa päivityksessä Haarala kertoo toivovansa, että koululaiset näyttäisivät tästä lähtien reppunsa kassalla, ”kuten hyviin tapoihin kuuluu”.

Facebookissa hän kertoo, että kaupassa tullaan tarkentamaan ja lisäämään valvontaa.

– Samalla haluan muistuttaa, että jokaisesta näpistyksestä tehdään ilmoitus poliisille, Facebook-päivityksessä lukee.

Haarala kertoo, ettei tiedä, ehdittiinkö varasteluhaastetta laittaa käytäntöön.

– On vaikeaa todentaa, ehtikö haaste toteutua.

Hän kertoo ymmärtäneensä, että haaste olisi levinnyt yläkoululaisten keskuudessa. Kaikkia nuoria hän ei kuitenkaan halua leimata.

– Se on varmasti hyvin pieni murto-osa, joka tällaisia haasteita heittää ilmoille ja joka niitä lähtee toteuttamaan.

– Mutta kyllä tietenkin, kun omasta firmasta ja firman rahoista puhutaan, niin se harmittaa.

Haarala sanoo, että monessa kaupassa on lappu, jossa kehotetaan näyttämään laukku kassalla. K-Supermarket Arenassa ei tällaista lappua hänen mukaansa ole, mutta ”silloin tällöin” nuoria aiotaan pyytää näyttämään reppunsa.

– Reppujen avaaminen on tietysti hyvä käytäntö, joka on ehkä jossain määrin nykyaikana jäänyt pois käytöstä, Haarala miettii.

– Hyvä olisi, että reput näytettäisiin itse oma-aloitteisesti.

Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu asian tiimoilta vilkkaasti siitä, voidaanko asiakasta vaatia avaamaan kassalla reppu.

Keskon turvallisuusjohtaja Petri Käyhkö toteaa, ettei repun avaamista kassalla pitäisi pyytää.

– Ei se ole sellainen menettely, jota haluamme edistää, Käyhkö sanoo.

– Jos on perusteltu epäily myymälävarkaudesta, poliisi pitää pyytää paikalle selvittämään asia.

Hän sanoo, että jos joku haluaa vapaaehtoisesti näyttää reppunsa kassalla, sen voi tehdä, mutta kaupan ei siihen pitäisi velvoittaa. Jos kassa pyytää avaamaan repun, lain mukaan pyyntöön ei ole pakko suostua.

Käyhkö kertoo, että Rauman tilanteen kaltaisissa tilanteissa kauppa voi tehdä esimerkiksi koulun kanssa yhteistyötä oppilaiden valistamiseksi ja tilanteen korjaamiseksi.

Haaralan älähtämisen seurauksena lähikoulun rehtori olikin lähestynyt häntä ja he olivat sopineet yhteistyöstä asian tiimoilta: koulussa voitaisiin yhteistyössä virkavallan kanssa järjestää tietoisku näpistelystä.

– Voisin siinä itse tuoda kasvot sille, keneltä tavaraa viedään, ettei se vain ole jokin abstrakti ”joku”, Haarala kertoo.

Kaupan liitto kertoi viime vuonna, että näpistykset ja myymälävarkaudet ovat lisääntyneet pandemian myötä, ja Käyhkön mukaan trendi on jatkunut samanlaisena myös tänä vuonna.

– Kasvua on jonkun verran ollut edelleen, Käyhkö kertoo.

Hänen korviinsa ei ole kantautunut, että muualla Suomessa olisi ollut puhetta vastaavanlaisesta varasteluhaasteesta.

Aiheesta uutisoi aiemmin Länsi-Suomi-lehti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?