Milloin 5–11-vuotiaat voivat saada korona­rokotuksen? Tässä on asiantuntijan arvio

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvioi, että yli 5-vuotiaita voitaisiin alkaa rokottaa Suomessa kevättalvella.

Suomessa on 12–15-vuotiaita rokotettu koronavirusta vastaan elokuusta lähtien. Rokotukset saattavat laajentua yli 5-vuotiaiden ikäryhmiin jo kevättalvella. Kuvassa 12-vuotias Tilda Pitkänen sai oman rokotuksensa Messukeskuksessa Helsingissä 9. elokuuta.

21.9.2021 6:05

Suomalaiset viisi vuotta täyttäneet lapset voivat nopeimmillaan alkaa saada koronarokotuksia vuodenvaihteen jälkeen kevättalvella. Näin arvioi rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Arvion taustalla on se, kun Pfizer/BioNTech julkaisi ensimmäiset tutkimustulokset 5–11-vuotiaiden rokotuksista.

Lue lisää: THL: Suomessa korona­rokotteen ensimmäisen annoksen saanut noin 4,07 miljoonaa ihmistä – uusia tartuntoja 341

Ensimmäisten kliinisten testien mukaan rokote osoittautui turvalliseksi 5–11-vuotiailla. Saadut tutkimustulokset ovat ensimmäisiä alle 12-vuotiaiden koronarokotuksista.

Yhtiöt ilmoittivat seuraavaksi hakevansa rokotteelle viranomaisen hyväksyntää piakkoin niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Lue lisää: Asiantuntijat: Koko väestö tullaan todennäköisesti rokottamaan kolmesti

Euroopan lääkevirasto EMA ja Yhdysvaltain vastaava elin FDA tekevät arvioinnin, onko rokotteen myyntilupaa mahdollista laajentaa koskemaan myös 5–11-vuotiaita lapsia. Tämä vie joitakin kuukausia.

Jos myyntiluvan laajennus hyväksytään, sen jälkeen tarvitaan vielä kansallinen päätös. Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar arvioi hyödyt ja haitat ja tekee oman suosituksensa THL:lle, joka puolestaan antaa oman lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. STM esittää sitten lasten rokotusten aloittamista valtioneuvostolle, joka päättää asian.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kiittelee kaikkia alle 12-vuotiaiden rokotetutkimukseen osallistuneita. Tulokset olivat hyvin lupaavat.

– Olen itse laskeskellut niin, että prosessi alkaa edetä syyskuussa. Varhaisimmassa skenaariossa alakouluikäisiä voitaisiin alkaa rokottaa kevätlukukauden aikana. Jos on tarpeen, valmius kansalliseen lupaan voi tulla nopeastikin, Rämet sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana myös suomalaisia lapsia. Pfizer/BioNTechin rokotetta tutkittiin 2268:lla iältään 5–11-vuotiaalla lapsella Suomessa, Puolassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Mukana oli kaikkiaan 90 klinikkaa näistä neljästä maasta, 10 klinikkaa Suomesta.

Jokaiselta klinikalta oli mukana suunnilleen yhtä paljon lapsia, eli Suomesta mukana oli rokotetutkimuskeskuksen kautta noin 250 lasta.

Lapsilla testattiin 10 mikrogramman annosta kolmen viikon annosvälillä, ja sen jälkeen rokotettuja seurattiin kaksi kuukautta mahdollisten haittavaikutusten selvittämiseksi.

Olen itse laskeskellut niin, että prosessi alkaa edetä syyskuussa. Varhaisimmassa skenaariossa alakouluikäisiä voitaisiin alkaa rokottaa kevätlukukauden aikana.

Lasten annos oli kolmasosa siitä määrästä, jonka yli 16-vuotiaat saavat. Valmistajien mukaan rokote muodosti lapsille vahvan suojan virusta vastaan, samanlaisen kuin täyden annoksen saaneilla.

Pienten lasten todettiin sietäneen rokotetta hyvin. Yleisimmät sivuvaikutukset olivat samankaltaisia kuin vanhemmilla rokotetuilla eli rokotuskohdan kipua ja turvotusta, päänsärkyä ja kuumetta.

Pfizer/BioNTechin rokotteen tehoa testataan tällä hetkellä myös alle 5-vuotiailla. Koko tutkimusryhmän koko oli noin 4 500 lasta. Heistä noin puolet ovat alle 5-vuotiaita, nuorimmat vain 6 kuukauden ikäisiä.

– Nyt valmistuivat ensimmäiset luvut 5–11-vuotiaiden osalta. Nuoremmalta ryhmältä ensimmäisiä tuloksia odotetaan vielä loppuvuoden aikana, Rämet sanoi.

Kuubassa aloitti 2–18-vuotiaiden koronarokotukset syyskuun alussa maan itse valmistamilla rokotteilla. Rokotusvuorossa oli 3-vuotias Roxana Montano.

– Oli todella mukava tehdä tätä tutkimusta. Tutkimusta ei olisi voitu tehdä, jos ei olisi löytynyt tutkimukseen osallistuneita, Rämet kiitteli.

Myös Moderna testaa rokotteensa toimivuutta parhaillaan 6–11-vuotiailla.

Tähän mennessä maailmassa on rokotettu pääosin vain yli 12-vuotiaita. Ainoastaan Israel ja Yhdysvallat ovat antaneet erityisluvan rokottaa tätä nuorempia, jos lapsi on vaarassa sairastua vakavasti tai kuolla.

Kuuba aloitti omalla rokotteellaan yli 2-vuotiaiden rokotukset syyskuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?