Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas vahvistaa IS:lle, että näin on toimittu 9. syyskuuta alkaen. Broasin mukaan tarkastamiset ja testaamiset sitovat resursseja ja ne on korvattu siksi ”maahantuleville annettavalla ohjeistuksella pelisäännöistä.”
Kukaan ei siis näillä rajoilla tarkista, tuleeko maahan saapuva oikeasti korkean ilmaantuvuuden alueelta. Ajatus on siinä, että tartuntatautilaissa ensisijainen velvollisuus on matkustajalla itsellään. Lapissa luotetaan maahan saapuviin.
Broas kertoo, että käytäntö on Ruotsin- ja Norjan vastaisten rajakuntien johtavien lääkärien päätös. Rajavartiolaitos jakaa virka-apuna tiedotteita pistoluonteisesti maahan saapuville.
– Tämä on tarkistettu Sosiaali- ja terveysministeriön juristilta, Broas sanoo ja vakuuttaa, että toiminta on tartuntatautilain mukainen.
Tällä hetkellä siis maahan tuleva ei voi varsinaisesti ”kärähtää”, koska pistotarkastuksissa jaetaan ainoastaan tietoa, ei tarkisteta koronatodistuksia.
Broas korostaa, että Lapin sairaanhoitopiirissä ei nähdä rajanylittävää liikennettä tällä hetkellä terveysriskinä. Mutta tilanne voi muuttua, jolloin myös käytännöt voidaan muuttaa nopeastikin.
Uusi käytäntö ei koske Venäjän rajaa, tai muitakaan rajanylityspaikkoja, jotka ovat EU:n ulkorajoilla.
–Jos brittimatkustajia tulee esimerkiksi suorilla lennoilla Lappiin, heille tehdään ulkorajatarkastus ja heiltä edellytetään kahta rokotetta, Broas kertoo. Brittituristeille ei siis pelkkä negatiivinen testitulos riitä.
Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.
Lain mukaan Suomeen saapuvien ulkomaalaisten tulee pyydettäessä esittää koronaan liittyviä todistuksia ja/tai osallistua pakolliseen terveystarkastukseen ja koronavirustestiin. Järjestelyt vaihtelevat eri maahantulopisteillä.
Laki antaa terveysviranomaisille paljon joustoa siinä, miten tarkastukset hoidetaan.
Suomeen saapuvilta vaaditaan todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta, kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta luotettavasta koronavirustestistä.
Poikkeuksena sääntöön ovat 2005 jälkeen syntyneet, muutamat ammattiryhmät sekä matalan riskin alueet, jotka on erikseen määritelty erillisellä asetuksella.
Näiltä alueilta Suomeen saa saapua vapaasti:
Hongkong
Taiwan
Kiina
Malta
Unkari
Puola
Macao
Uusi-Seelanti*
Vatikaani*
* Uudesta-Seelannista tai Vatikaanista ei käytännössä pääse Suomeen käymättä jonkun korkean ilmaantuvuuden alueen kautta.
Lue lisää: Ulkoministeriö palaa matkustustiedotteiden maakohtaiseen päivitykseen
Lisäksi todistuksia tai testejä ei tarvita seuraavista Suomen lähialueen kunnista saapuvilta:
Norja: Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunta
Ruotsi: Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kunta.
Rajaus tarkoittaa sitä, että Lapissa käytännössä millään maarajalla todistukset eivät ole pakollisia, ellei Venäjän vastaista rajaa lasketa.
Lapin maarajoilla liikenne keskittyy lähes yksinomaan Ruotsin ja Norjan raja-asemille. Tammi-elokuussa Venäjän rajan ylitti Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikkojen kautta vain 450 ajoneuvoa. Samalla ajanjaksolla Ruotsin ja Norjan liikenne oli reilusti yli 100 000 ajoneuvoa.
Maahantulopisteen terveysviranomaiset saavat laissa paljon päätäntävaltaa siihen, miten tarkastukset hoidetaan ja esimerkiksi millaiset testitodistukset hyväksytään.
Tartuntatautilain kolmannen luvun 16 a -pykälässä sanotaan:
Viranomainen vastaa todistusten tarkastamisesta - - - tarkoituksenmukaisessa laajuudessa.
Tartuntatautilaissa sanotaan myös, että ilman todistusta Suomeen saapuvan ulkomaalaisen täytyy mennä koronatestiin.
Tartuntatautilain kolmannen luvun 16 b -pykälässä:
Jos henkilö ylittää Suomen rajan sellaisesta paikasta, jossa ei ole järjestetty covid-19-testausta, hänen on välittömästi ja kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluessa Suomeen saapumisestaan osallistuttava covid-19-testiin.
Tarkasti luettuna siis testiä ei tarvitse tehdä heti maahantulopaikalla. Riittää, että se tehdään pian sen jälkeen.
HUSin Lehtonen: ”Mielenkiintoista”
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää ”mielenkiintoisena”, jos Lapissa lakia tulkitaan niin, ettei varsinaisesti matkustajia tarkisteta, vaan heille annetaan vain maahantuloinfoa.
– Laki on edelleenkin voimassa. Se edellyttää todistusta tai sitten pitäisi testata, Lehtonen sanoo.
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
Lehtonen ei ole silti huolissaan siitä, että Lapin kautta koronaa leviäisi muualle Suomeen.
Lehtonen korostaa EU:n sisäisen ja ulkoisen rokotuskattavuuden eroja. Erityisesti Venäjän suunta huolestuttaa Lehtosta. Ylivoimainen enemmistö Lapin rajaliikenteestä ei tule Venäjältä vaan Ruotsista.
Venäjällä rokotuskattavuus on heikko. Erityisesti, jos mukaan lasketaan vain EU:ssa hyväksytyt rokotteet.
Esimerkiksi todiste Sputnik-rokoteen ottamisesta ei kelpaa Suomen rajoilla.
Lehtonen ei usko, että Helsinki-Vantaalla pelkkä ohjeistus riittäisi todistusten tarkistamisen sijaan.
– En usko, että Suomi voi alkaa luottaa erikseen ulkomaalaisiin, vaan tähän tarvittaisiin EU:n yhteinen linja.