Jari Aarnio toi oman ja vaimonsa vanhat kalenterit hovioikeuteen – Vuosaaren palkkamurhan käsittely jatkuu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jari Aarnio toi oman ja vaimonsa vanhat kalenterit hovioikeuteen – Vuosaaren palkka­­murhan käsittely jatkuu

Hovioikeus kuulee vuosien takaisesta Vuosaaren palkkamurhasta syytettyä Jari Aarniota.

Jari Aarnio kuvattuna hovioikeudessa 16.9.2021.

20.9. 9:53

Helsingin hovioikeudessa kuullaan tänään maanantaina Jari Aarnion vastaus syytteeseen, jonka mukaan hän oli osallinen Volkan Ünsalin palkkamurhaan Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003.

Ünsalin murhasta tuomittiin aikoinaan elinkautiseen sen ruotsalainen tilaaja ja kolme suomalaista toteuttajaa. Alamaailman murhan taustalla oli Arlandan miljoonaryöstö, jonka saaliista Ünsal oli pimittänyt osan itselleen.

Aarnio kiistää murhasyytteen. Hän saapui hovioikeuteen paikalle asianajajiensa Riitta Leppiniemen ja Mikko Ruuttusen kanssa.

Puolustus on toimittanut hovioikeudelle kaksi uutta todistetta. Ne ovat Aarnion ja hänen vaimonsa henkilökohtaiset kalenterit vuodelta 2003.

– Tämä on ollut takavarikossa ja palautettu sitten, Leppiniemi vastasi syyttäjä Perttu Könösen kysymykseen siitä, mistä Aarnion kalenteri on nyt ilmestynyt.

Leppiniemellä on sinikantinen A4-kokoinen päiväkalenteri mukanaan oikeudessa. Myös vaimon kalenteri on sininen, mutta pientä taskukokoista mallia.

Kalentereissa on futisturnausten ja muiden arkisten menojen ohella merkintöjä muun muassa Aarnion sairauslomasta sillä viikolla, kun hän syyttäjien mukaan olisi järjestellyt Ünsaliin liittynyttä tarkkailua.

Aarnion hiukset ovat vuosien oikeusprosessien aikana harmaantuneet. Marraskuussa tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun Aarnio ensimmäisen kerran pidätettiin virkarikosepäilyistä.

Murhatutkinta avattiin uudelleen Aarnioon kohdistuvien muiden rikostutkimusten yhteydessä. Syyttäjät katsovat, että Aarnio poliisina tiesi murhahankkeesta etukäteen, mutta tahallaan jätti sen estämättä.

Aarnio puolustautuu sillä, että murhahankkeesta oli liikkeellä pelkkiä epämääräisiä huhuja, joiden perusteella ei voinut toimia. Hän kiistää murhasyytteen jyrkästi.

Helsingin poliisin tietolähteenä toiminut entinen jengipomo Keijo Vilhunen väitti viime viikolla hovioikeudessa, että hän kertoi kaikki tietonsa Aarniolle etukäteen. Myös Vilhusta syytetään murhasta. Tänään Vilhunen seuraa käsittelyä videoyhteyden päässä vankilasta.

Lue lisää: Keijo Vilhunen sanoo kertoneensa murhahankkeesta Jari Aarniolle.

Helsingin käräjäoikeus katsoi aiemmin Aarnion syyllistyneen ns. epävarsinaiseen laiminlyöntirikokseen ja tuomitsi hänet elinkautiseen.

Tuomio oli hyvin poikkeuksellinen. Epävarsinainen laiminlyöntirikos liittyy yleensä tapauksiin, joissa esimerkiksi taloyhtiön hallitusjäsenen katsotaan olevan tuottamuksellisessa vastuussa katolta tippuneesta jääkalikasta, joka surmasi jalankulkijan. Tahallisesta henkirikoksesta ei tiettävästi tällä perusteella ole aiemmin tuomittu.

Käräjäoikeudessa Vilhusen murhasyyte hylättiin.

Kumpikaan käräjäoikeuden tuomioista ei ole lainvoimainen. Aarnio on valittanut omasta tuomiostaan ja syyttäjät Vilhusen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?