IL: Afganistanissa palvellut kapteeni ajaa itse rikossyytettä palvelustoveriaan vastaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IL: Afganistanissa palvellut kapteeni ajaa itse rikossyytettä palvelustoveriaan vastaan

Puolustusvoimat oli viivyttänyt Iltalehden mukaan tutkintapyyntöä yli vuoden.

Kapteeni Petteri Lahikainen kuvattuna 16.4.2020 Kaartin jääkärirykmentin harjoituksessa Vantaalla.

17.9. 14:25

Kaartin jääkärirykmentin kapteeni Petteri Lahikainen ajaa asianajajansa kanssa itse rikossyytettä palvelustoveriaan vastaan. Tavallisesti rikossyytteitä ajaa yleinen syyttäjä. Iltalehti kertoo, että poliisi ei kuitenkaan tehnyt asiassa edes rikostutkintaa, joten asia ei edennyt syyttäjälle.

Puolustusvoimat oli viivyttänyt Iltalehden mukaan tutkintapyyntöä yli vuoden. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvostelee lehdessä poliisin perusteluja. Hänen mukaansa esitutkintakynnys asiassa on ylittynyt.

Taustalla on Afganistanin rauhanturvaoperaatiossa vuonna 2019 sattunut tapaus. Lahikaisen palvelustoveri pyrki Lahikaisen mukaan erehdyttämään esimiehiään saattaakseen hänet huonoon valoon.

Lahikainen on pyytänyt puolustusministeriötä tutkimaan Maavoimien operaatiopäällikön, Maavoimien komentajan ja pääesikunnan oikeudellisen osaston johtajan eli Puolustusvoimien asessorin toimet asian käsittelyssä.

Puolustusvoimain komentaja on tehnyt päätöksen, jonka mukaan heidän toimiensa laillisuutta ei ole syytä epäillä.

Lahikainen palveli vuonna 2019 Suomen Afganistanin kriisinhallintaoperaatioon lähettämissä joukoissa.

Iltalehti kertoo, että komppaniassa toimi toimistoupseerina toinen suomalainen kapteeni, joka oli hakenut samaa joukkueenjohtajan tehtävää, johon Lahikainen valittiin. Lahikaisen mukaan tämä aiheutti heidän välilleen monenlaista kitkaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?