Koirien haukunta valvotti naapureita öisin: 2 650 euron sakot koti­rauhan rikkomisesta

Naapurit kyllästyivät räksytykseen ja myivät talonsa. Koirien omistajan mukaan naapurin mies kävi köhisemässä autotallin takana ja haukutti tahallaan koiria.

Naapurit eivät saaneet kertomansa mukaan nukuttua koirien haukunnalta, vaikka heillä oli tulpat korvissa. Yksi häiriötä aiheuttaneista koirista oli rodultaan suomenpystykorva.

16.9.2021 20:22

Pyhtääläinen kolmekymppinen mies tuomittiin käräjäoikeudessa kotirauhan rikkomisesta, koska hänen koiriensa haukunta valvotti naapureita öisin.

Käräjäoikeus rätkäisi koirien omistajalle rangaistukseksi peräti 50 päiväsakkoa, mikä tarkoitti hänen tuloillaan 2 650 euroa.

Asiasta kertoi aiemmin Ylen MOT-ohjelma. Poikkeuksellinen oikeusjuttu etenee ainakin vielä hovioikeuteen.

Koirien omistajan ja naapurien näkemykset erosivat toisistaan täysin.

Naapurien mukaan miehen koirat – kaksi metsästysterrieriä ja suomenpystykorva – saattoivat haukkua ulkotarhassa tuntikausia.

Naapureiden mukaan ”taukoamaton räksytys” alkoi usein jo iltakahdeksalta ja jatkui pikkutunneille. Häiriötä aiheutti etenkin suomenpystykorva. Kyseinen rotu on Suomen kansalliskoira, jota käytetään etenkin metsäkanalintujen metsästyksessä.

Naapurit kertoivat kokeilleensa kaikkea mahdollista saadakseen unta haukunnalta. He olivat siirrelleet sänkyjä ympäri taloa ja testanneet nukkumista jopa talon pesuhuoneessa.

Siitä huolimatta he eivät saaneet nukutuksi edes tulpat korvissa.

Naapurit olivat valittaneet räksytyksestä koirien omistajalle, mutta koska se ei ollut auttanut, he olivat kääntyneet poliisin puoleen ja soittaneet useita kertoja hätäkeskukseen. Lopulta naapurit kyllästyivät, myivät talonsa ja muuttivat kaupunkiin.

Koirien omistajan mukaan koirien haukkuminen on asumiseen liittyvä tavanomainen ääni, jota naapurien on jossain määrin siedettävä.

Hän myönsi, että koirat olivat haukkuneet silloin tällöin. Hän ei kuitenkaan niellyt purematta väitettä, että koirat olisivat haukkuneet joka yö.

Hänen oma makuuhuoneensa oli kuitenkin vain 15 metrin päässä ulkotarhasta, eikä terrierien haukunta kuulunut sinne, saati että se olisi kuulunut 50 metrin päähän naapureiden taloon.

Suomenpystykorvan haukun hän sen sijaan kuuli, mutta sekään ei ollut haukkunut lähimainkaan niin paljon kuin naapurit väittivät.

Koirien omistajan mukaan naapurit olivat itse yrittäneet haukuttaa koiria tahallaan: naapurin mies oli käynyt ”köhisemässä” autotallin takana ja paukuttanut ovia.

Tapaus ei ollut helppo nakki viranomaisillekaan. Kun naapurit tekivät meluhaitasta rikosilmoituksen, se ei johtanut ensimmäisellä kerralla mihinkään.

Naapurit kantelivat asiasta oikeusasiamiehelle, joka määräsi poliisin tutkimaan asian uudestaan. Tällä kertaa koirien omistaja sai syytteen kotirauhan rikkomisesta.

Käräjäoikeudessa juttu kääntyi syyttäjän ja naapureiden voitoksi. Käräjäoikeuden mukaan koirien omistaja oli antanut haukunnan jatkua, vaikka naapurit olivat huomauttaneet asiasta hänelle monta kertaa.

Kotirauhaa kuitenkin voi rikkoa pelkällä meluamisella. Käräjäoikeus piti selvänä sitä, että mikä tahansa koiran haukunta ei ylitä rikoksen tunnusmerkistössä tarkoitettua häiritsevää metelöintiä. Kyse on kuitenkin koirien lajinomaisesta toiminnasta.

Tässä tapauksessa raja ylittyi. Käräjäoikeuden mukaan häiriö oli kestänyt melkein kaksi vuotta, eikä koirien omistaja ollut ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin sen hillitsemiseksi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisunsa alkuvuodesta 2021. Juttu on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä.

Korkein oikeus ei ole antanut ennakkoratkaisua siitä, täyttääkö koirien häiritsevä haukunta kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistön. Hovioikeustasollakaan ei tiettävästi ole vastaavaa kysymystä ratkottu.

Koirien omistaja on valittanut käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen ja vaatinut tuomion kumoamista. Ennakkotiedon mukaan tapausta käsitellään Helsingin hovioikeudessa maaliskuussa 2022.

Koirien omistajan mukaan hänen uudet naapurinsa eivät ole valittaneet koirien haukkumisesta.

Valituksessaan hovioikeudelle omistaja sanoo, että hänestä annettiin käräjäoikeudessa yliolkainen ja välinpitämätön kuva.

Päinvastoin: hän siirsi entisten naapureidensa pyynnöstä koiratarhoja kauemmaksi heidän talostaan ja hankki äänieristetyt koirankopit. Hän teki sen, mikä oli mahdollista.

Hän ei ole kuitenkaan voinut pitää koiriaan sisällä, sillä ne ovat metsästyskoiria.

– Suomenpystykorva edustaa arvokasta kulttuuri- ja luontoperintöä. Sitä ei voi kahlita sisäsiistiksi hiljaiseksi puudeliksi, valituksessa sanotaan.

Jutun syyttäjä puolestaan pitää käräjäoikeuden päätöstä oikeana. Hänen mukaansa jo se, että koirat haukkuvat pitkin päivää useiden minuuttien ajan yhtäjaksoisesti ja jatkavat sitä ilta- ja yöaikaan, tekee koirien haukunnasta häiritsevää.

– Se, etteivät kaikki naapurit ole kokeneet koirien haukuntaa häiritsevänä, johtuu subjektiivisesta asian kokemisesta. Kaikki ihmiset eivät pidä koirien haukuntaa häiritsevänä äänenä ja sen kaltaiseen toistuvaan ääneen on voinut tottua, syyttäjä perustelee vastauksessaan hovioikeudelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?