Helsingin mysteeripamaus paikannettu Pasilan ratapihalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tänne Helsingin mysteeri­pamaus paikantui, oli toden­näköisesti ihmisen aiheuttama – ”Sopisi hyvin kuvaan kaupunkilaisesta raketti­askartelijasta”

Seismologian instituutin äänihavaintojen perusteella pamauksen sijainti paikantui lähelle Ilmalan junaverkkoa.

15.9. 16:43

Ursa ja Helsingin yliopisto ovat yhteistyössä ratkaisseet helsinkiläisiä askarruttaneen mysteeripamauksen lähteen.

Ursan Tähdet ja avaruus -lehti kertoo juuri julkaistussa uutisessaan asiasta. Jutussa Ursa kertoo vastaanottaneensa seismologian laitoksen mittausdataa. Tulipalloryhmän Jaakko Visuri on mallintanut sen perusteella pamauksen tarkan sijainnin. Ursa oletti aluksi, että kyse on tulipallosta.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, kuinka Helsingin outo pamaus kuului Birdlifen Lintulivessä Espoossa 11. syyskuuta.

Intressinä selvityksessä oli alkujaan, että tämä olisi saattanut osoittautua tulipalloksi.

Yksittäisten kuulohavaintojen perusteella alkuperää oli vaikea päätellä. Mallinnuksen avulla paikaksi osoittautui Pasilan ratapihan pohjoisosa ja korkeudeksi 300 metriä, kerrotaan Ursan tiedotteessa.

Ursa arvioi, että pamaus on ihmisen aiheuttama.

– Alue on Pasilan ratapihan lähellä. Se sopisi hyvin kuvaan kaupunkilaisesta rakettiaskartelijasta, jolla on 300 metriin nouseva tuunattu raketti.

– Ei yllätä yhtään, ettei kukaan ole ilmoittautunut, Visuri sanoo.

Ilmiön aiheuttama välähdys on jäänyt matalalla olleen pilvikerroksen alle. Jo aiemmin tulipallotyöryhmän Vaalan kameran perusteella oli selvinnyt, ettei Etelä-Suomen yllä ollut tapahtuma-aikaan ainakaan merkittävän isoa tulipalloa.

Ilmiön alkuperän tarkentaminen oli mahdollista, kun mittausdataa saatiin seismologi Tommi Vuorisen kautta Seismologian instituutista.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että Vuorisen mukaan yliopistolla oli pamauksen hetkellä Seismic Risk -projektin tiimoilta mittauksia käynnissä Kumpulassa. Seismologi oli jälkikäteen nähnyt materiaalista selkeän signaalin samoihin aikoihin muiden havaintojen kanssa.

Asukashavaintojen perusteella lauantaina puolenyön aikoihin kuulunut pamaus oli ollut voimakkain Oulunkylässä, Käpylässä, Maunulassa, Veräjänlaaksossa, Kumpulassa, Arabianrannassa ja Koskelassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?