Audit, Volvot, Bemarit ja Mersut olivat pääosissa, kun Lapin liikenne­poliisi teki teho­valvonnan Ylläksellä ja Levillä

”Siellä kun on etelän ihmisillä huomattavasti paremmat autot kun meillä lappilaisilla.”

14.9.2021 15:44

Etelästä tulleet autoilijat kunnostautuivat viime viikonloppuna suurin joukoin ja kielteisessä mielessä Lapin tieliikenteessä.

– Oli poikkeuksellisen vilkasta ruskaliikennettä ja tunturit täynnä porukkaa. Meno muistutti aika paljon pääsiäistä, kertoo ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi Lapin poliisilaitokselta.

Vartioniemi johti valvontaryhmää, joka tarkkaili perjantaista sunnuntaihin liikennettä Kolarin Ylläksen ja Kittilän Levin matkailukeskusten alueella.

Meno oli korutonta.

Valvonnassa tuli ilmi huomattava määrä rikkomuksia, kuten ylinopeuksia ja virheellisiä ajotapoja. Partiot kirjoittivat kolmen päivän aikana sakkoja ja liikennevirhemaksuja yhteensä 105.

Tietyt autonmerkit korostuivat.

– Näitä perinteisiä: Audeja, Bemareita, Volvoja ja Mersuja. Siellä kun on etelän ihmisillä huomattavasti paremmat autot kun meillä lappilaisilla, Vartioniemi hymähtää.

”Virheelliset ajotavat” olivat käytännössä vaarallisia ohituksia.

– Mentiin ohi kaarteissa tai mäenharjanteiden alla. Aika kova kiire tuntui olevan, vaikka lomalla oltiin, Vartioniemi ihmettelee.

Hän muistutti paikallisten teiden olevan mutkaisia ja mäkisiä.

Kuusi kuljettajaa määrättiin ajokieltoon kovan ylinopeuden vuoksi. Tapaukset olivat kaikki Kolarista Ylläksen ympäristöstä.

– Esimerkiksi satasen alueella 150 km tunnissa tai kuudenkympin alueella vähän yli satasta.

Kovinta vauhtia pidettiin Äkäslompolon ja Ylläsjärven kylät yhdistävällä maisematiellä, jota Vartioniemi kuvailee ”pikataipaleeksi”.

Tutkaan ajoi valvonnassa myös mönkijä, jonka luokiteltu sallittu ylin nopeus olisi ollut 40 km/t.

Tutkassa vauhtia oli 75 km/t ja kun poliisi testasi mönkijää, sillä pääsi rajoittimen poistamisen vuoksi ajamaan reilut 100 km/t.

Vireellisistä tavarakuormauksista Vartioniemi mainitsee ylikuormat ja perävaunujen lastien huonon sitomisen.

Oma lukunsa oli sora-auto, jonka sallittu kuorma olisi ollut 33 000 kiloa, ja lastina ollut kuorma 40 500 kiloa. Erotusta tuli 7,5 soraisaa tonnia.

Positiivisena huomiona Lapin poliisi toi tiedotteessaan ilmi, ettei tehovalvonnassa tavattu ainuttakaan rattijuoppoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?