Kansallinen korona­testaus- ja jäljitys­strategia on päivitetty – kahdesti rokotettujen testaamista vähennetään

Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa.

14.9.2021 11:38 | Päivitetty 14.9.2021 15:32

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päivittänyt koronatestaus- ja jäljitysstrategiaansa. Koronatestejä tehdään jatkossa ensisijaisesti rokottamattomille ja yhden rokotteen saaneille, jotka ovat altistuneet virukselle tai joilla on oireita. Toinen testaamisen kohderyhmä ovat rokottamisen jälkeenkin vakavalle infektiolle alttiit ihmiset.

Ohjeistus koskee myös ihmisiä, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin yli kuusi kuukautta sitten ja saaneet sen jälkeen yhden rokotteen.

–  Kuitenkin kaikilla, joilla on koronatautiin sopivia oireita tai epäily tartunnoista, on oltava jatkossakin mahdollisuus päästä testiin, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiedotustilaisuudessa.

Kaksi rokotetta saaneista testataan jatkossa matalalla kynnyksellä muun muassa sosiaali- ja terveysalan työntekijät, koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat, hoitokotien iäkkäät asukkaat sekä sairaalahoitoon tai päivystykseen saapuvat potilaat, jolloin diagnoosi on jo hoidonkin kannalta tärkeä.

Alle 12-vuotiaiden ei tarvitse hakeutua testeihin lieväoireisina, vaikka heitä ei vielä rokoteta. Testeihin tulee hakeutua, jos tiedossa on altistus lähipiirissä tai jos perhepiiriin kuuluu yli 16-vuotiaita, jolla ei ole täyttä rokotesuojaa tai jos lapsen vointi sitä edellyttää.

– Aivan pienen nuhan saaneen lapsukaisen, jolla ei ole tiedossa koronakontaktia, ei tarvitse hakeutua testiin, kertoo koronatestausvalmiuden kansallisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

– Uskon tämän olevan ehkä se suurin muutos, joka näissä käytännön tason ohjeissa on.

Flunssaoireisten tulee yhä sairastaa kotona.

Uutta linjausta perustellaan muun muassa sillä, että nykyisen testaus- ja jäljityskapasiteetin ylläpito kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa ja diagnostiikkaa.

Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa. Vaikka rokottamattomia ei enää ohjata testeihin monissa tapauksissa, pääsee testiin joka tapauksessa kuka tahansa. Tämä koskee myös alle 12-vuotiaita.

Päivitetyssä testaus- ja jäljitysstrategiassa arvioidaan myös antigeenitestien laajemman käytön mahdollisuutta, kertoi johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tarkoitus on ohjeistaa väestöä kotitestien käytössä. Niiden perusteella ei voi esimerkiksi asettaa ketään karanteeniin, vaan positiivinen tulos on varmistettava pcr-testillä, huomautti Pietilä.

–  Karkeassa omaehtoisessa seulonnassa kotitesti voi kuitenkin olla hyvinkin tehokas työkalu, Pietilä sanoi.

Epidemian tilannekuvaa tullaan jatkossa tarkkailemaan useiden mittarien avulla. Positiivisten koronanäytteiden osuutta tarkkaillaan, ja tarpeen vaatiessa testausta voidaan taas ottaa laajemmin ja systemaattisemmin käyttöön. Pasi Pohjola huomautti, että korkeampi positiivisten testien osuus saattaa joissakin tapauksissa myös kertoa siitä, että testit kohdistetaan paremmin.

Jatkossakin testejä sekvensoidaan eli tutkitaan eri koronavirusmuunnosten osalta. Suurimmat uhat pandemian suhteen liittyvät juuri uusiin virusmuunnoksiin, ja ne tulee havaita mahdollisimman nopeasti, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Uusi strategia tulee voimaan välittömästi. Samaan aikaan jatketaan koronapassin valmistelua. Maahantulon osalta testiohjeistukset pysyvät ennallaan.

IS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. Seuranta löytyy alta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?