Moni on sairastanut korona-aikana tavallista flunssaa vähän tai ei lainkaan – lääkäri arvioi, miten se on vaikuttanut vastustuskykyyn - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Moni on sairastanut korona-aikana tavallista flunssaa vähän tai ei lainkaan – lääkäri arvioi, miten se on vaikuttanut vastustus­kykyyn

Syysflunssakaudessa palataan lähemmäs pandemiaa edeltävää tasoa, arvioi Mehiläisen johtava työterveyslääkäri.

14.9. 13:55

Suomeen on odotettavissa viime syksyä rankempi flunssakausi. Koronapandemiaa edeltävän syksyn tartuntamääriin ei silti päästä, arvioi johtava työterveyslääkäri Annika Jalli Mehiläisestä.

– Odotellaan normaalia tai tavallista loivempaa flunssasyksyä, mutta kuitenkin viruksia voi olla liikkeellä viimevuotista enemmän. Suosittelen myös influenssarokotuksen ottamista, kun emme varmasti tiedä mitä on tulossa, Jalli sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa ollaan ”infektiovelan” tilanteessa. Koronapandemian aikana kaikkien tavanomaisten hengitystieinfektioiden määrä väheni ja sen myötä ihmisten vastustuskyky niille aleni.

– Samalla kuin torjuimme pandemiaa, torjuimme tavallisia hengitystieinfektioita. Ihmiset eivät ole sairastaneet ja siksi heillä ei ole vastustuskykyä tavallisen tapaan.

Kun korona-ajan pandemiarajoituksia puretaan ja ihmiset alkavat tavata toisiaan, infektioiden määrä todennäköisesti taas lisääntyy. Tämä on todettu Jallin mukaan muun muassa aiemmin Hongkongissa, missä yhteiskuntaa on avattu.

– Virukset eivät ole mihinkään häipyneet. Kun ihmiset alkavat tavata toisiaan, niin infektioiden määrä lisääntyy. Viime syksynäkin, kun palattiin kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, tavallisia flunssaviruksia esiintyi elo- ja syyskuun vaihteessa.

Flunssakautta varten Jalli kehottaa muistamaan rokotusten lisäksi koronasta tutut terveysturvallisuusohjeet. Käsihygieniasta huolehtiminen, turvavälien pitäminen ja tarvittaessa myös maskit ovat edelleen tärkeässä roolissa.

– Jos ollaan sairaana tai oireisia, ei mennä tapaamaan ystäviä, ei mennä työpaikalle, kouluun tai päiväkotiin. Meillä on nyt tavallista huonompi käsitys siitä millainen flunssasyksy ja talven influenssakausi on tulossa.

Lue lisää: Lääketehtaat kehittelevät yhdistelmärokotetta influenssaa ja koronaa vastaan

Lue lisää: Vain yksi hengitys­tie­virus ei vähentynyt korona-aikana, ja se kertoo käsi­desin voimasta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?